Nesnelerin İnterneti otomobilleri online güvenlik ile tanıştırıyor
Internet of Things yani Nesnelerin İnterneti yakın gelecekte tüm cihazlarımıza uzaktan erişim imkanı verecek. Bunun muhteşem bir şey olduğunu biliyoruz çünkü bu sayede kullandığımız her alet akıllı ve uzaktan yönetilebilir olacak. Ancak söz konusu otomobiller olduğunda ''uzaktan yönetilebilir'' olmak kulağa pek de iyi bir şeymiş gibi gelmiyor.
Geçtiğimiz hafta Wired'ın yayımladığı bir makale büyük ilgi gördü; İki hacker, gönüllü bir Wired editörünü bir otomobile bindirdi ve ardından o yolda seyrederken aracını hackleyip kontrolü ele geçirdi.
Aslında otomobillerin hacklenmesi yeni bir olay değil. Otomobiller temel işlevler için küçük bilgisayarlar kullanmaya başladığından beri onları kandırıp kontrolü ele geçirmek mümkündü. Ancak bunun için genelde servis elemanlarının arızaları tespit etmek için kullandıkları bir porta erişmeleri gerekiyordu. Dolayısıyla aracınıza binip konsola bir kablo takmadan sizi hacklemeleri mümkün olamıyordu.
Wired'ın kullandığı Jeep'in uzaktan hacklenebilmesi mümkün çünkü bu yeni nesil araçta aracın multimedya ve navigasyon sistemleri için kullanılan bir internet bağlantısı mevcut. Birçok tüketici için araç seçerken tercih sebebi olabilecek bu özellik, aslında aracın zayıf noktası.
Hackerlar Charlie Miller ve Chris Valasek, sistemin internet ile kurduğu bağlantıya sızıp aracın bilgisayarına erişmeyi başarabiliyorlar. Bu erişim sağladıktan sonra yapabildikleri ise hiç de azımsanacak seviyede değil; frenleri iptal etmek, vitesi boşa alabilmek, ses ve görüntü sisteminden size mesaj gönderebilmek ve hatta direksiyon kontrolünü ele geçirmek. Tüm bunlar bilgisayara bağlı ve elektronik fonksiyonlar olduğu için hackerlar hepsinin kontrol altına alabiliyor. (Direksiyon kontrolü otomatik park yapabilme özelliğine sahip otomobillerde ele geçirilebiliyor)
Tüm bunlar Jeep'in üreticisi olan Fiat - Chrysler Automobiles (FCA) tarafından ciddiye alınmış. Bu ortaklık tarafından üretilen birkaç farklı marka altındaki 1.4 milyon otomobilin bu açık sebebiyle hacklenebileceği açıklandı. Ancak araç sahipleri için bir önlem yaması da yolda. FCA 1.4 milyon araç sahibine bir USB gönderecek ve araçlarını bu açığa karşı güncellemelerini tavsiye edecek.
Alışık olmadığımız bir hamle de antivirüs üreticisi Kaspersky'den geldi. Kaspersky, otomobillerde ortaya çıkan bu açığa vurgu yaparak kendi sistemlerinde kullandığı iletişim izolasyon teknolojisini ön plana çıkarmış. Belki de yakın gelecekte ''otomobiller için antivirüs'' kavramıyla da tanışacağız.
Elbette yazılım açıkları neredeyse teknolojinin her alanında mevcut ve online güvenlik önlemleri de artık hayatın bir parçası. Gelecekte otomobilinizin izlenmesi, dinlenmesi ve hacklenmesi gibi endişeler bu alanda da online güvenlik çözümlerine ihtiyaç duymanızı sağlayabilir. Dolayısıyla otomobil endüstrisinde yan sanayiler arasına online güvenliğin de eklenmesi fazla zaman almayacak gibi görünüyor.