Aldığınıza asla pişman olmayacağınız 15 karar
Her gün kararlar veriyoruz, bazısı pek önemli değil, bazısı ise çok önemli. Girişimcilikte ise yine her gün karar verirsiniz fakat bu sefer bunların her biri çok önemlidir. Çünkü başlı başına karar vermek ve bunun ne şekilde yapıldığı, girişimin geleceğini tayin eder. Kimi zaman hızlı düşünüp içgüdülerinize güvenmek en iyisi olabilecekken, kimi durumlarda çok uzun bir düşünme, planlama ve en ufak bir adımın üzerinde dahi kafa patlatmak gerekebilir.
Her girişimcinin önünde irili ufaklı zorluklar vardır ve çoğu zaman girişimin kaderi, girişimcinin kişisel kararlarına bağlıdır. Her ne kadar yanlış kararlar size tecrübe olarak geri dönseler bile, bile bile lades olmanın pek bir anlamı yok. Peki, bir girişimcinin asla pişmanlık duymayacağı kararlar olabilir mi? Yanıt evet; hem de 15 tane!
Cesur olmak Girişimciler eğer başarılı olmak istiyorlarsa cesur olmalılar. Cesur olun, zorlukları sizi yıldıran engeller olarak değil, fırsatlar olarak görün.
Başarısızlığı denememeye tercih etmek Winston Churchill'in başarıyla ilgili ünlü cümlesini hatırlıyor musunuz? Hani şu, başarının başarısızlıktan başarasızlığa koşup, heyecanı hiç yitirmemek olduğunu söylediği. Hiçbir şey yapmazsanız başarısız olmazsınız fakat başarılı olma ihtimaliniz de yoktur. Denememekten ise başarısız olmayı göze alın, işte ancak o zaman başarılı olma şansı yakalarsınız.
Sıkı çalışmak Dünyada hiç kimse, "benim işim çok kolay!" demez çünkü ödülü büyük olan hiçbir şey kolay değildir. Tembel insanlar başarılı olamazlar çünkü hayallerini gerçeğe dönüştürmek için hiçbir şey yapmazlar. Hareket yoksa başarı da yok. Sıkı ve akıllıca çalışın.
Diğerlerine güvenmek Güven iş ortamında çok önemli bir rol oynar. Tabii ki karşınıza çıkan herkese körü körüne güvenin demiyoruz fakat ekibinize kattığınız her insanlara güvenmeniz, girişiminizin büyümesi için önemlidir. Onlar sizin küçük girişiminize katılarak size olan güvenlerini gösterdiler, bunu unutmayın. Güvenmediğiniz kimseyi çekirdek ekibinize dahil etmeyin.
Dürüst olmak Dürüstlük girişimciğin mihenk taşlarından birisidir. Yalnızca ekip arkadaşlarınıza, partnerleriniza ve yatırımcılarınıza karşı değil, önem önemlisi kendinize karşı dürüst olmalısınız.
Sürekli öğrenmek Dünyada o kadar çok bilgi var ki, hepsini öğrenemeyecek olmak gerçekten çok üzücü. Öğrenebildiklerinizi öğrenin, sürekli öğrenmeye devam edin ve bilgilerinizi doğru yolda kullanın. Her gün yeni bir bilgi öğrendiğiniz bir yaşam için çalışın çünkü gerçek zenginlik budur.
Hatalı olduğunu kabul etmek Başarıya giden yolda alabileceğiniz en doğru kararlardan bir diğeri de hatalı olduğunuzda bunu kabul edebilmek. Hatanızı kabul edin, ondan öğrenin ve yolunuza devam edin. Girişimcilikte ego kavgalarına ne yer ne de zaman vardır.
Olumsuz görüşleri kabul etmek Eğer amacınız başarılı olmaksa, başarıya giden yolda işiteceğiniz eleştirilere kulak kabartmalısınız. Fakat her söylenenin doğru olduğunu düşünmeyin; eleştirilerdeki iyi noktaları alın ve girişiminizi geliştirmek için kullanın. Nefret söylemlerini de, sahiplerine yani başarı yolunda yürüyemeyecek kadar aciz olan sahiplerine bırakın. Kendinizi bu tarz insanlara kanıtlamak için zaman dahi harcamayın.
Yardım istemek Üzücü fakat ne yazık ki gerçek: Çoğu girişimci her şeyi bildiğini düşünüyor ve yardım istemiyor. Kimse her şeyi bilemez ve yardım istemek bir acizlik göstergesi değil. Aslına bakarsanız, yardım istemek gücün ve başarı isteğinin göstergesidir. Bunun üzerine düşünün.
Planlı olmak Plan yapmak girişimciliğin olmazsa olmazlarındandır. Fakat bunu esnek olmamakla karıştırmamalı. Planlı olmak, hedeflerini bilmek ve bu hedeflere nasıl ulaşacağına dair düşünmek anlamına gelir.
Tatil yapmak Kendinizi girişimci olarak tanımlıyor veya tanımlamak için çalışıyorsanız ne mutlu size. Fakat her şeyden önce insansınız ve başarıya erişen yolda çok sıkı çalıştığınızda yorulursunuz. Arada sırada kendinize izin verin, kafanız boşalsın, vücudunuz rahatlasın ve yeniden bomba gibi başarı yoluna geri dönün.
Sağlıklı olmak Başarıya giden yolda birçok girişimci stresin onları ele geçirmesine izin verir ve bir süre sonra çalışmaya devam edemeyecek kadar bitkin düşerler; hem fiziksel hem de psikolojik açıdan. Eğer sağlıklı olmaya karar verip, iyi beslenir ve düzenli olarak spor yaparsanız, yalnızca kendinize değil, girişiminize de büyük bir iyilik yapmış olursunuz.
Sorumluluk almak Birçok insan, başarısızlıklarını kendileri dışındaki her şeye bağlar; bu ekonomi, rekabet ya da ortakları olabilir. Siz, yaptıklarınızın sorumluluğunu alın, hatayı herkesten önce kendinizde arayın. Ancak o zaman kendi hatalarınızdan tecrübeler yaratabilirsiniz.
Sabırlı olmak O bir gecede gelen başarı öykülerinin tuzağına düşmeyin. Çünkü her bir gecede başarı öyküsünün ardında, uzun yıllar süren sıkı çalışma ve efor, atlatılmış zorluklar ve aşılması zor hatalar vardır. Sabırlı olun, buna pişman olmayacaksınız.
Hayalleri takip etmek Hayatınızı istediğiniz gibi yaşayın, başkalarının sizden istediği gibi değil ve Christopher Morley'nin şu cümlesini unutmayın: “Yalnızca bir başarı vardır: Hayatınızı istediğiniz gibi yaşayabilmek.”