Zuckerberg Neden İşi Bırakmıyor?
2 milyar dolarlık bir servetiniz olsa ne yapardınız? İşi gücü bırakıp sadece keyif mi yapmayı tercih ederdiniz? Geçtiğimiz hafta dünyanın en çok kazanan CEO’ları listesinde Mark Zuckerberg’i 2 milyar dolardan daha fazla geliri ile birinci sırada gördük. Çok büyük bir servet kazanmasına rağmen Zuckerberg neden her sabah 9’da hala ofise gitmeyi, Facebook’u büyütmeyi düşünüyor?
Google’ın kurucuları neden hala iş başında? Sonuçta Google hisseleri geçen hafta 1000 doların üstünü gördü değil mi? Bill Gates Microsoft’u bırakmasına rağmen çalışmayı bırakmadı. Eşi ile birlikte Bill & Melinda Gates Foundation için her gün mesai harcıyor.
Bill Gates, Mark Zuckerberg ve diğerleri yaşamlarının sonuna kadar ihtiyaçları olacak paraya şu an zaten sahipler, bu doğru ama onları çalışmak için motive eden faktör çoğumuzun düşündüğü gibi servetlerine servet katmak değil. Aslına bakarsanız çok az yönetici işini para için bırakıyor. Birçok orta düzey yöneticiyi, yönetici asistanını ya da çalışanları bir iş yerinde esas motive eden şey düşünülenin aksine ne kadar kazandıkları değil. Bu insanlar bir amaç uğruna işlerini sürdürmeye devam ediyor.
Çalışanlarınızın şirketinizde kalmasının tek sebebi onlara en iyi parayı vermenizse, onları orada yalnızca daha iyi bir teklif alana kadar tutabilirsiniz. Gerçek şu ki 21. yüzyıl şirketlerinde para, hem en pahalı hem de en az motive edici araçtır. Ekibinize iyi bir maaş sağlamak kesinlikle etkilidir, çünkü iş dışında kaygılanacak daha az sebepleri olur. Fakat çalışma motivasyonunu arttırmak için para yeterli değildir, çalışanlarınızı ödüllendirmeli, onları başarılarından dolayı kutlamalısınız.
Şirketlerin de en önemli amaçlarının para kazanmak olmadığını, kurdukları misyon cümlelerinden anlayabilirsiniz. Örneğin Facebook’un IPO’sundan sonra Mark Zuckerberg şirketin misyonunu şu şekilde açıkladı “Facebook’un amacı bir şirket olmak değildi. Facebook, sosyal bir misyonu başarmak için geliştirildi – Bu amaç, dünyayı daha açık ve birbirine daha bağlı bir yer haline getirmek… ” Zuckerberg’in kurduğu bu cümleden şirketin misyonunun onun ömrü boyunca tamamlanamayacağını görebilirsiniz.
Aynı şekilde Gates Foundation’un web sitesinde “Her insanın hayatının bir diğeri ile eşit olduğu inancıyla Bill & Melinda Gates Foundation, insanların daha sağlıklı ve daha verimli bir hayat yaşamasına yardımcı olmak için çalışmaktadır. Şirket, gelişmekte olan ülkelerde insan sağlığına ve orada yaşayan insanların açlıktan, yoksulluktan kendilerini kurtarma şansına sahip olmalarına odaklanmaktadır. ” cümlesini görebilirsiniz. Bu misyona bakacak olursak Bill ve Melinda Gates ömrü boyunca tüm felaketleri sonlandıramayacağına göre, işlerinin hiçbir zaman bitmeyeğini varsayabiliriz.
Google’ın misyonuna ise “Dünyadaki tüm bilgilerin organize edilmesi ve dünyanın her yerinden erişilebilir olması” dır. Sizce dünyadaki tüm bilginin toplanması, düzenlenmesi herhangi bir tarihte bitebilecek bir iş gibi mi görünüyor?
Büyük şirketleri, kuruluşları düşündüğümüzde her birinin bir amacı olduğunu görürüz. Her biri farklı bir açıdan dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi hedefler. Bu amaç, bir servet edinmekten her zaman daha büyüktür. Bu yüzden Zuckerberg şu anda ihtiyacı olmadığı halde çalışma hayatını geride bırakmıyor. Ve bu yüzden bir şirkette çalışan kişi eğer o şirketin misyonunu paylaşıyor ve katkıda bulunmak istiyorsa, onun işini bırakması imkânsıza yakındır. Unutmayın, para bir insanın bağlılığını kiralayabilir, fakat satın alamaz. Bu yüzden büyük liderlerin, yöneticilerin, şirketlerin ve başarılı kişilerin her zaman daha büyük bir amacı olduğunu görebiliriz.
Kaynak: