Yeni Google'ın ilk girişimi: Life Sciences
Şirket yapısında önemli bir değişime giden Google, Alphabet çatısı altında girişimcilik genlerini koruma yönünde bir adım attı. Google'ın ilgi alanları ve ekibi çok fazla değişmeyecek olsa da artık farklı şirketler gibi ilerleyecek olan yeni oluşumlar, Google'ın kârlılık limitlerinden soyutlanabilecek. Bu konudaki ilk adım Life Sciences.
Google'ın sahibi haline gelen Alphabet şirketine bağlı şirketlerden biri olarak yeniden kurulan Life Sciences, aslında Google içerisinde bir departmandı. Şimdi bu departmanı Google'dan ayırarak Life Sciences'ı daha bağımsız ve Ar-Ge odaklı bir şirket haline getiriyorlar. Şirketin başında ise daha önce de bu departmanı yöneten Andy Conrad getirilmiş.
Life Sciences, daha önce manşet olmuş vücuttaki şeker miktarını ölçen kontak lens, kanserle savaşabilecek nanorobotlar ve insanın gen haritası üzerine araştırmaları artık kendi bünyesinde devam ettirecek. Bu şirketin uzun vadede odaklanmak istediği önemli hedefler var. Ancak kârlılık bunlardan biri değil. Şirketin Google bünyesinden ayrılmasının en önemli sebeplerinden biri de bu baskıyı ortadan kaldırmak. Temelde Alphabet'e bağlı olsa da Life Sciences'ın artık kendi öncelikleri ve çizdiği kendine ait bir yolu olacak. Bu da kendi alanına odaklanmasını kolaylaştıracak.
Google böylece geleceğe yönelik heyecan verici işleri başka şirketler bünyesinde devam ettirirken kendisini de yatırımcıları çeken kârlı işlerin içinde tutmaya devam ediyor. Geçmişte popüler şirketlerin büyüdükçe ve yaşlandıkça yetilerini kaybettiğine defalarca şahit olduk. Ancak günümüzde Google, Facebook gibi şirketler yenilikçi ve hızlı yönlerini korumak için önemli hamleler yapıyor ve sürekli geleceğe bahis oynamaktan vazgeçmiyor. Elbette onlar da sonsuza dek bu yenilikçiliği koruyamayabilirler fakat elde ettikleri başarılara rağmen gösterdikleri çalışma isteği Türkiye'de bazı şirketlere de örnek olmalı.