Yatırımcılarınızla Doğru İletişimi Nasıl Kurabilirsiniz?
Yeni girişimlerin başarı oranlarını arttırabilmesi için şirketteki hemen her somut değişimi yatırımcılarına bildirmesi önemlidir. Tohum aşamasındaki bir şirketin CEO’sunun yatırımcılarını; heyecanlı, meşgul ve şirkete bağlı tutabilmesinin en kolay yolu, onları şirketten haberdar etmekten geçer. Tohum aşamasında bir şirket olarak yatırımcılarınızla ilişkilerinizi nasıl yürütmelisiniz? Hangi durumlarda yatırımcılarınızla iletişime geçmelisiniz?
Yatırımcılarla tutarlı bir biçimde iletişimde olmak
Eğer şirketiniz daha çok yeniyse her ay ya da iki ayda bir yatırımcılarınızla iletişime geçmeniz önerilmektedir. Eğer düzenli olarak yönetim kuruluyla ya da danışmanlarınızla görüşüyorsanız, şirketteki gelişmelerden bu toplantıda söz etmeniz en doğru yaklaşımdır. Genellikle bu görüşmeler telefon aracılığı ile yürütülmektedir. Bu görüşmelerden önce ya da görüşmeler sırasında şirketinizle ilgili gündem maddelerini yazılı olarak danışmanlarınıza, yatırımcılarınıza ve akıl hocalarınıza göndermeniz akıllıca olacaktır. Yazılı olarak gönderdiğiniz toplantı metninin ardından yapacağınız telefon görüşmesi çok daha hızlı ve verimli geçecektir.
Şirketinizin mevcut durumunu, nelerle uğraştığını, alması gereken zorlu kararları kısa ve net biçimde bildirmelisiniz. Yatırımcılarınızın şirketinizle ilgili tüm haberleri yakından takip etmediğini, son gündem maddelerinden, son etkinliklerden haberdar olmadığını görmek sizi şaşırtmasın. Yatırımcılarınızın sizinle aynı çerçeveyi yakalayabilmesi için şirkette son dönemde gerçekleşen stratejik haberleri, yaklaşımları, sorunları bir özet halinde onlarla paylaşmalısınız.
Şirketinizde yakın dönemde nakit sıkıntısı yaşanacak mı?
Yatırımcıların düzenli olarak bilgilendirilmesi gereken en önemli konu şirketinizin nakit akışının nasıl devam ettiğidir. Geçen 90 gün içerisinde şirketin nasıl bir performans sergilediğini anlatmak, yatırımcılarınıza şirketinizin gelecekteki ilerleyişinin nasıl olacağını gösterir. Finansal konularda temel olarak özetlenmesi gereken gündem maddeleri; son üç ayında elde edilen gelir, yapılan toplam harcamalar, aylık net nakit akışı ve şirketin gelir gider dengesidir.
Üç aylık periyotlar, şirketin trendinin nasıl gittiğini göstermeye yardımcı olur. Bu veriler sayesinde yatırımcılar şirketin net olarak ne kadar harcadığını görüp, ne zaman paranızın biteceğini ve ne zaman yeniden yatırıma ihtiyaç duyacağınızı görebilirler. Bu durum oldukça yararlıdır çünkü genelde yatırımcılar ve girişimciler ne zaman yatırım yapılması, hangi durumlarda harcamaların kısılması gerektiği ve hangi şartlar altında yeniden paraya ihtiyaç duyulacağı konusunda farklı görüşlere sahip olma eğilimindedir. Bu yüzden yatırımcıları şirketin finansal durumu konusunda güncel tutmak, herhangi bir sürprizle karşılaşmanızı önleyecektir.
Hedef pazarınızla ilgili stratejinizde ya da yaklaşımınızda büyük bir değişiklik kararı var mı?
Yatırımcıların bilgilendirilmesi gereken konularda şirketin finansal durumundan sonra en önemli husus, şirketin şimdiye kadar izlediği stratejilerde büyük değişiklikler yapmaya karar vermektir. Bu değişiklik şirketin orijinal fikrinden tutun da şirketin hedef kitlesi, pazarlama yaklaşımı ya da yönetimsel herhangi bir durumun değişikliği olabilir. Bu kararların yatırımcılarla yapılan aylık toplantılarda ya da telefon görüşmelerinde gündeme getirilmesi oldukça önemlidir. Şirketin odak noktasında ya da ürün şartlarında 10 ila 20 derecelik bir kayma mı görüyorsunuz? Ürünün piyasaya sürülmesi biraz gecikecek mi? Planladığınızdan tamamen farklı bir pazara girmeyi mi düşünüyorsunuz? Şirketinizle ilgili kesin bir değişiklik üzerine çalışmaya başlamadan önce yönetim kurulunuzla ya da danışmanlarınızla görüşmeniz önemlidir.
Şirketin iç işleyişi ya da takımla ilgili tartışmaya değer önemli bir gelişme var mı?
Son dönemde şirketin gelişimini etkileyecek kritik bir işe alım yaptınız mı? Şirket için kritik olan birisi işten ayrıldı mı? Takımla ilgili gündeme getirilmesi gereken önemli gelişmeler var mı? Eğer şirket ortaklarından biri ayrılmayı düşünüyorsa ya da insan kaynakları ile ilgili önemli bir değişiklik varsa bu durumu yatırımcılarınıza uygun bir şekilde bildirmeniz önemlidir.
Şirketinizin performansı ile ilgili son durum nedir?
Henüz gelir elde etmeyen şirketlerin bile düzenli olarak takip etmesi gereken temel performans göstergeleri bulunmaktadır. Bu göstergelere örnek olarak aylık aktif kullanıcısı sayısı, kayıtlı kullanıcılar gibi değerleri göstermek mümkündür. İşinizin performansını gösteren temel ölçütlerin neler olduğunu ve bu hedefleri yakalamak için hangi yöntemleri izlediğinizi yatırımcılarınıza raporlayabilirsiniz.
Yukarıdaki gündem maddelerinin yanı sıra geliştirdiğiniz ürünle ilgili gelişmeleri bildirmek, yeni yatırım planlarını konuşmak ya da tavsiye almak için yatırımcılarınızla iletişime geçmek şirketinizin gelişimi için oldukça etkili bir yaklaşımdır.
Kaynaklar: