Yatırımcılar için Startup portfolyo planlaması
Birçok insan için online startup yatırımlarına ulaşmak tamamen yeni bir gelişme. Yatırımcılar şu anda daha önce hiç olmadığı kadar online platformların yardımı ile kendi startup yatırım portfolyolarını oluşturma ve şekillendirme olanağına sahipler.
Bir yatırım stratejisi oluşturmak
Belki belirli bir endüstriyi yatırım yapmak için çekici buluyor olabilirsiniz çünkü büyüme için bir potansiyel görüyor veya bazı şirketlerin yönetim takımı, teknoloji veya büyüme raporlarına bakarak onların gelecek vaad ettiğini düşünüyor olabilirsiniz. Motivasyonunuz veya yatırım kriteriniz ne olursa olsun, stratejik yatırım kararları verebilmek için önceden hedeflerinizi belirlemek önemlidir. Yatırımcıların yatırım yaparken göz önünde bulundurmaları gereken bazı kriterler:
· Şirketin bulunduğu aşama
· Pazar sektörü
· Coğrafya
· İş modeli
· Yatırım büyüklüğü
· Yatırım sayısı
Yatırım stratejinizde riske yer vermek
Startup yatırımları bir yatırımcının yapabileceği en riskli yatırımlardır. Yatırım yaparken startupların birçoğunun başarısız olduğunu, başarısız olmayanların ise yatırımcılarına en erken 7 yıl sonra geri dönüş vermeye başladıklarını hatırlamak önemlidir. Dolayısıyla, startuplara yatırım yapmak isteyen yatırımcılar şu önlemleri almalıdırlar:
· Varlık Dağıtımı: Portfolyonuzun yüzde 5- 10’unundan fazlasını, startup yatırım fırsatlarını da içeren alternatif varlıklara yatırmayın.
· Çeşitlilik: Minimum 10 – 15 startup
Yatırımı ile çeşitliliğe sahip bir portfolio oluşturun
· Yatırım ufku: 5 ile 7 yıl arasında kullanmamak konusunda kendinizi rahat hissetmediğiniz hiçbir sermayeyi yatırım amaçlı kullanmayın
· Genel risk faktörleri: Yatırımcılar aynı zamanda bir varlık sınıfında ortaya çıkabilecek genel risk faktörlerini de göz önünde bulundurmalıdırlar.
Stratejik değer oluşturmak için plan yapmak
Startuplara yatırım yapmak aynı zamanda söz konusu şirkete paradan daha fazla değer katmak isteyen yatırımcılar için süper bir fırsat. Kitle fonlamasının çok da üzerinde durulmayan fakat en önemli faydalarından biri kitle fonlaması olmasaydı iletişim kurulamayacak ve şirkete değer katabilecek yatırımcılarla ilişki kurabilme olanağı sağlamasıdır. Birçok sezonluk melek yatırımcı eğer şirkete para dışında katabilecekleri hiçbir şey yoksa o yatırım üzerinde düşünmezler bile – bu deneyimleri veya uzmanlık alanlarını paylaşmak, yeni kontaklar üzerinden network açmak olabilir.