Bir ihtimal daha var: Kitle fonlama
Konu B2B projeler olduğunda işlevselliği sorgulanabilir fakat kitle fonlama platformları son kullanıcıya yönelik ürün veya hizmet üreten girişimlerin tohum yatırımı araması için ideal yerler.
Wikipedia'ya göre, kitle fonlama 2013 yılında 5,1 milyar dolarlık bir sektöre dönüştü. Bu gerçekten etkileyici bir hacim. Günümüzde hem kitle fonlama platformları hem de bu platformlardan çıkan projelerin sayısı ve çeşitliliği hızla artıyor.
İlginç bir toka mı tasarlayacaksınız, kitle fonlansın; bağımsız bir oyun mu geliştireceksiniz, kitle fonlansın; albüm mü yapacaksınız, yine kitle fonlansın. Örnekleri sayfalar dolusu türetmek mümkün. Kısacası, insanlar için ürettiğiniz her şey, internet insanları tarafından fonlanabilir ve aynı zamanda bağımsız kalabilirsiniz. Zaten son kullanıcı ürün ve hizmetlerinin kitle fonlama platformlarında o ürün veya hizmeti kullanacak insanlar tarafından fonlanması eşine az rastlanılır bir uyum değil mi? Yapım sürecinde müstakbel kullanıcılarınızdan alacağınız geri bildirimler ile ürününüzü olabilecek en ideal hale getirme şansı da muhteşem bir avantaj.
Kitle fonlamaya girmeden önce projenizin patent ve haklarını güvenceye almayı unutmayın. Bunun için hukuk danışmanlığı almazsanız, sonrasında büyük pişmanlıklar yaşayabilirsiniz. Projenizi korumaya aldıktan sonra, tohum yatırımı için müstakbel müşterileriniz internet insanlarının beğenisine sunabilirsiniz.
Projenizi kitle fonlamaya sunabileceğiniz en popüler altı platform şu şekilde:
Kickstarter En popüler kitle fonlama platformlarından Kickstarter, 2009'dan beri çok çeşitli projelerin hayata geçmesine aracılık ediyor. 15 farklı kategorisinden uygun olanının altında kendi kampanyanızı başlatabilir ve başlangıç için ihtiyacınız olan yatırımı bizzat kullanıcılarınızdan alabilirsiniz.
Indiegogo 2008 yılında kurulan Indiegogo şu an en büyük kitle fonlama platformu unvanını taşıyor. Platform herkesi aklındaki fikirleri insanların beğenisine sunmaya teşvik ediyor ve kampanya başına yüzde 4 komisyon alıyor. Şayet talep ettiğiniz yatırım miktarına ulaşamazsanız, yüzde 9 komisyon ödemeniz gerekiyor.
Fundable Fundable, önceki ikiliden farklı olarak girişimler için özel olarak kurulmuş bir kitle fonlama platformu. Girişimler, destekleri karşılığında insanlara ödüller veya hisse verebiliyor. Fonlama kampanyası 99 dolara başlatılabiliyor.
AngelList AngelList, küçük teknoloji girişimleri arasında popüler olan bir kitle fonlama platformu. Girişimciler projelerini sergileyerek, platformda yer alan yatırımcıları cezbetmeye ve yatırım almaya çalışıyor.
Circle Up CircleUp, girişimcileri yalnızca onaylanmış yatırımcılar ve perakende firmaları ile bir araya getiren ilginç bir platform. Projeleri akreditasyona sahip yatırımcılara sunmak büyük bir avantaj, girişimcilerin arzuladıkları yatırım hedeflerine ulaşma şansını artırıyor.
RocketHub RocketHub eğitim odaklı projeler için ideal bir platform olarak öne çıkıyor. Sanat, İş, Bilim ve Sosyal kategorilerinde kampanyalar başlatılabiliyor. Bu platformda ayrıca Başarı Okulu isimli dikkat çekici bir özellik var; burada insanlara başarılı bir kitle fonlama kampanyası oluşturmanın püf noktaları öğretiliyor.