WhatsApp'ın 800 milyon aktif kullanıcısı ikna edici bir rakam mı?
WhatsApp’ın kurucularından Jan Koum, Facebook üzerinden yaptığı bir açıklama platformun 800 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Fakat “aylık aktif” kavramın bir mesajlaşma servisi için fazla genel değil mi? Satış ve kullanıcı rakamları her zaman karmaşıktır. Birçok şirket cihazlarına dair rakamlarını açıklarken ‘shipping’ yani sevk edilen cihaz sayısını açıklar ancak bu genellikle ‘satılan’ cihaz sayısı olarak algılanır. Aynı şekilde internet şirketleri de platformlarına kayıt olan kullanıcı rakamlarını açıklarken aktif kullanıcı rakamlarını pek açıklamak istemezler.
Elbette günümüzde bu rakamlar arasındaki farklar daha iyi anlaşılabiliyor. Fakat şimdi de aktif kullanıcı rakamları üzerinden bir tartışma söz konusu. Bunun son örneği de WhatsApp’tan geldi. Geçtiğimiz yıl Facebook tarafından satın alınan uygulama, bir yıl içerisinde hızla büyümeye devam etti ve 800 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı. Ancak aylık aktif kavramı, WhatsApp gibi bir servisin doğası gereği fazla genel kalıyor. Günlük ya da saatlik aktif kullanıcı rakamları anlık mesajlaşma platformlarını anlamak adına daha faydalı olacağı gibi kullanıcıların birbirine attığı ortalama mesaj sayısı da önem arz ediyor. Şimdiye kadar WhatsApp bu rakamları kendine saklamayı tercih etmesi elbette soru işaretleri yaratıyor. Bir başka merak konusu ise WhatsApp’ın ülke ülke kullanım oranları. Global anlamda 800 milyon aktif kullanıcı önemli olsa da gelir anlamında ülke pazarlarında elde edilen liderlik daha anlamlı oluyor. WhatsApp henüz gelir yaratma konusunda bir model ortaya koymadı. Belki de beklemelerinin sebebi de kullanıcı sayısı bakımından domine ettikleri pazarların sayısını artırmak olabilir.
Ancak Asya ve bazı Avrupa pazarlarında çok dişli rakipleri olsa da neticede WhatsApp birçok pazarı domine etme potansiyeline sahip. Üstelik mesajlaşma uygulamaları, kullanıcı sadakati açısından da en güvenilir uygulamaların başında geliyor. Bunun anlamı şu; eğer WhatsApp kullanıcı deneyimini bozmayan gelir modeli oluşturabilirse ciddi ve uzun vadeli gelirler elde edebilir. Nitekim Facebook’un 19 milyar dolarlık bahsi de bunun üzerine.