Whatsapp gözünü Twitter'ın yerine mi dikti?
Günümüzde genelinde en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak tanımlayabileceğimiz Whatsapp, önemli bir kilometre taşına ulaştı ve 1 milyar kullanıcıyı geçti. Peki Whatsapp için rakamları paraya dönüştürme zamanı geldi mi? Whatsapp, en başından itibaren para kazanmayı ikinci plana atan bir girişimdi. Uygulamayı kullanmak için yıllık 1 dolar ödemek gerekiyordu ve bu para da çoğunlukla sunucu giderleri için harcanıyordu. Ancak piyasadaki potansiyeli gören ilk girişimlerden biri olarak milyonlarca kullanıcıya hitap etmeye başladılar ve basit, sorunsuz bir uygulama sayesinde onların sadakatini kazanmayı başardılar. Bu başarıya rağmen Facebook satın almasına kadar çoğumuz Whatsapp'ın potansiyelinden emin değildik. Facebook, Whatsapp için 19 milyar dolar gibi muazzam bir para ödeyince herkesin gözü birden Whatsapp'a döndü.
O günlerde 500 milyon kullanıcısı olan Whatsapp, Facebook'tan bir destek görmeden kullanıcı sayısını ikiye katlamayı başardı. Ekip, dün yaptığı açıklamayla artık 1 milyardan fazla kullanıcıya hitap ettiğini açıkladı. İşin ilginç yanı Whatsapp, geçtiğimiz günlerde 1 dolarlık uygulama ücretini de iptal ettiğini duyurmuştu. Yani kullanıcılar için ücretsiz olan uygulama, hiçbir gelir modeli olmadan çalışır hale gelmiş oldu.
one billion users and not a single Crunchie award. Leo, I feel your pain brother... @LeoDiCaprio
— jan koum (@jankoum) February 1, 2016
Fakat bu Mark Zuckerberg, Jan Koum ve Brian Akton'ın uzun vadeli ve sabırlı stratejisinin bir parçası. 1 milyar kullanıcıya ulaşmak için sabırla bekleyen Facebook ve Whatsapp yöneticileri, şimdi bu muazzam kitleyi pazarlamanın yeni bir yolunu denemeye hazırlanıyor. Facebook ve Instagram'dakinin aksine Whatsapp'a reklam eklenmesi düşünülmüyor. Bu en başından beri dile getirilen bir durum. Facebook, premium hesap modeline de en başından beri karşı. Dolayısıyla geriye bir tür Twitter modeli kalıyor. Markalar, Twitter'ı kullanıcılarla iletişim kurmak için sıkça kullanıyor. Bu sadece reklamları içeren tek taraflı bir iletişim değil. İki tarafında mesaj yazabildiği karşılıklı bir iletişim. Elbette Facebook'ta da benzer bir iletişim kurmak mümkün ancak Facebook'un grup ve gösterim limitleme yapısı markalar açısından pek de elverişli değil. Şimdi Whatsapp'ta markalar için ücretli şirket hesapları üzerinde çalışıldığı söyleniyor. Bu da şirketlerin Whatsapp üzerinden direkt olarak kullanıcılarla karşılıklı iletişime girebileceği anlamına geliyor. Facebook ve Whatsapp bu konuyu doğrulasa da detaylı bir açıklama yapmadı. Söylentilere bakılırsa testler başlamış durumda. Sistemin nasıl çalışacağına dair çok fazla bilgi yok. Ancak bunun işe yaramasının bir yolu bulunabilirse, bu markalar açısından ilgi çekici olacaktır ve hiç şüphesiz pazarlama açısından Twitter'a olan ilgiyi bir ölçüde azaltacaktır. Sistemin hayata geçirilmesi için 1 milyar kullanıcı sayısı önemli bir eşikti. Dolayısıyla şimdi Whatsapp için pazar kazanma zamanı geliyor dersek yanlış olmaz.