Vente–Privee
Bu yazı Seda Birinci tarafından yazılmıştır. Bahçeşehir Üniversitesi Executive MBA dersinde vize ödevi olarak verilen vakalardan biri olan Vente–Privee'nin kısa analizi yapılmıştır.

Seda Birinci: Koç Özel Lisesi ve sonrasında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2003 mezunu olan Seda Birinci, çalışma hayatına Hay Group’ta danışman olarak başladı. Hay Group’ta ücret araştırmaları tarafında aktif olarak çalışırken, aynı zamanda şirketlere kademe yapısı ve ücret yönetimi konusunda danışmanlık projelerinde yer aldı. Daha sonra Netaş’ta Ücret ve Yan Haklar Sorumlusu olarak görev yapmaya başladı. Şu an halen sürdürdüğü Netaş Ücret ve Yan Haklar sorumluluğunun yanı sıra, şirket içerisinde çeşitli İK projelerinin koordinasyonunu gerçekleştiriyor.

Türkiye’de Markafoni ve Limango adlı websitesine üye olanların alışkın olduğu ayrıcalıklı alışveriş sitesi konseptinin Avrupa’daki öncü şirketi Vente-Privee. Fransa’da 2001’de Jacques-Antoine Granjon ve 7 iş ortağının kurmuş olduğu websitesi, sadece davetiye ile üye olunan ve kampanya odaklı ilerleyen bir alışveriş kulübü. Granjon European Business School mezunu, Paris’te tekstil endüstrisinde çalıştıktan sonra internet üzerinde çalışmaya başlamış. İlk websitesini, tedarikçilerin sezon sonu stok fazlasını elden çıkarmak üzere tasarlamış. Daha sonra 2001’de vente-privee.com’u yayına geçirmiş. İlk 3 sene şirket yatırım ve geliştirme üzerine odaklandıktan sonra 2004 yılında büyüme safhasına geçmişler. 2007’de şirket hisselerinin %20’si Summit Partners adlı bir Amerikalı yatırımcı şirket tarafından alınmış. Şu anda vente-privee.com Fransa, İspanya, Almanya, İtalya ve İngiltere’de yayında.
Vente-Privee’nin çalışma modeli her ülkede standart ve üyeler tarafından kolaylıkla takip edilebilir. Üye olmak ücretsiz, fakat referans veya davetiye usülü ile çalışıyor. Her gün birbirinden değişik ünlü markaların kampanyalı satışları görüntüleniyor. Kampanyaya başlamadan 2 gün öncesinde üyelere bilgilendirme e-maili gönderiliyor. Kampanya, sitede kısıtlı bir süre yayınlanıyor, üyeler, bu sırada sergilenen ürünleri satın alıyor. Kampanya bitiminden sonra vente-privee tedarikçiye talebi iletiyor. Tedarikçi firma ürünleri websitesi üyelerine gönderiyor.
Vente-privee şu anda 1000’den fazla çalışan sayısına sahip. Bu ekibin bir kısmı, tasarım ekibi, video ve ses mühendisleri, fotoğrafçılar, saç ve makyaj uzmanları, fotoğraf editörleri ve web tasarımcılarından oluşuyor. Aynı zamanda BT uzmanları ve satış koordinatörleri vente-privee ekibinin bir parçası. Ekibin diğer büyük parçası ise müşterilere kısa zamanda kaliteli satış sonrası hizmeti sağlayan müşteri ilişkileri ekibi. Müşteri ilişkileri ekibi e-mail üzerinden destek veriyor.
Vente-privee’nin şu andaki finansal rakamları oldukça çarpıcı. Şirket 8 milyonu aşkın üye sayısıyla 2008 yılında 510 Milyon Euro ciroya ulaşmış. Daha da çarpıcı olan ise, 2004’ten bu cironun 17 Milyon Euro olması. 4 sene içerisinde böyle büyük bir büyüme ile şirket Fransızların başarı öyküleri arasına girmeyi başardı.
Bugünlerde dolaşan söylentilere göre Vente-privee, Amazon’un takip listesinde üst sıralarda yer alıyormuş. Amazon da yakın zamanda ayrıcalıklı alışveriş sektörüne bu satın almayla hızlı bir şekilde girebilir. Tabi şirket değerlemesine konu olan faktörleri düşündüğümüz zaman, bu satınalma gerçekleştiği takdirde satın alma miktarının çok yüksek olacağını tahmin edebiliriz. Şu anda kulağımıza gelen rakam 2 Milyar Euro civarında. Vente-privee’nin bu başarısı, Türkiye’de Markafoni ve Limango’nun önünün ne kadar açık olduğunu gösteren çok büyük bir örnek. Alışveriş potansiyelini düşünecek olursak, yakında Türk websitelerinden de benzer bir atak görüyor olmamız şaşırtıcı olmaz.