Uber'in milyar dolarlık yatırımlarının arkasında 'kör yatırımcılar' var
Uber, iş modelinin ölçeklenebilir yapısı ve tüm dünyada rakipsiz bir yayılma stratejisi sayesinde tüm yatırımcıların gözdesi haline geldi. Öyle ki cebinde birkaç milyar doları bir yatırımcı değilseniz, Uber'in yakınına bile yaklaşamıyorsunuz. Ancak bankalar bunun da bir çözümünü bulmuş.
Her yatırım turunda birkaç milyar doları rahatça toplayabilen Uber, bu sayede değerini 62.5 milyar dolara ulaştırdı. Hatta bu değerleme artık eskidi bile denilebilir. Belki de bugünlerde yapılabilecek bir değerlemeyle Uber 100 milyar dolar seviyesine daha da yaklaşabilir.
Bu popülarite sayesinde Uber, büyük yatırımcılar ve VC'lerden ihtiyacı olan müthiş nakit miktarlarını toparlayabiliyor. Böylece 5-10 milyon dolarlık 'küçük' yatırımlar pek ilgi görmüyor. Ancak New York Times'ın haberine göre bankalar, küçük yatırımcıların da Uber'in yatırım turlarına katılabilmesi için 'kör' fonlar oluşturmaya başlamış. Habere göre bankalar, daha az parası olan yatırımcılardan aldığı parayı ortak bir fonda birleştiriyor ve bunu Uber'e yatırıyor. Yani ortada bir VC yok ama VC benzeri bir model işletiliyor. İşin ilginç tarafı ise yatırımcılar, direkt olarak kendileri yatırım turuna dahil olmadıkları için Uber'in ekonomik verilerine hiçbir erişimleri yok. Yani tümüyle 'kör' yatırım yapıyorlar.
Bu küçük yatırımcılardan toplanan parayla Uber'in yatırım turuna 500 milyon dolarlık bir katkı yapıldığı belirtiliyor.
Uber, 2016'da da halka açılmayı planlamadığı için değerlemesi daha da artacak gibi görünüyor. Ancak halka arzın ardından şirketlerin yatırım değerlemelerinin gerisinde kaldığına çok sık şahit oluyoruz. Uber'in hisse değerleri de beklentilerin altında kalırsa, Silikon Vadisi'nde 'yatırım balonu' konusu daha ciddi şekilde konuşulmaya başlanabilir.
Söz konusu ABD bile olsa bazen işlerin şaşırtıcı derecede yanlış yapılabildiğini The Big Short filminde görmek mümkün. ABD'de bankaların kontrol altında olmayışı, girişimcilik ekosistemine de bir darbe vurabilir.