Uber büyüdükçe zararı da artıyor fakat bu stratejinin bir parçası
Uber bugünlerde dünyanın en parlak girişimidir dersek yanlış söylemiş olmayız herhalde. Elbette Uber'den çok daha değerli şirketler var ancak bu girişim öyle hızlı büyüyor ki birçok yatırımcı hayalindeki çıkışı yapmak için onların kapısında dolaşmaya devam ediyor. 62.5 milyar dolarlık değere ulaşan şirketin kısa süre içerisinde 100 milyar doları da geçme ihtimali oldukça yüksek.
Bu durum Uber'e müthiş bir nakit gücü kazandırıyor. Ardı ardına birkaç milyar dolarlık yatırımlar alan girişim, sürekli faaliyet gösterdiği ülke sayısını artırıyor ve yolculuk sayısını yükseltiyor. Ancak günde 2 milyonun üzerinde yolculuğa aracılık etse de Uber henüz kârlı bir şirket değil. Aslında halka açık olmadıkları için bu konuda resmi açıklama yapmakla yükümlü değiller. Ancak Forbes'un yayımladığı yatırımcı belgeleri bu konuda bir fikir veriyor.
Uber'in kâr edememesi bir problem değil. En azından şimdilik. Şirket strateji olarak global pazarı domine etmeyi belirlemiş ve yüzlerce ülke, yüzlerce farklı kültür, yüzlerce farklı yasa ve milyonlarca insan ile uğraşırlarken çok para harcalamaları aslında çok da şaşırılacak bir durum değil. Bu konudaki hırsları, kendi ülkelerindeki Lyft'i de çok çabuk bir şekilde geride bırakmalarını sağlamış durumda. Aslına bakarsanız, Uber bu konudaki dünyadaki hiçbir girişime benzemiyor desek yeridir.
Uber büyüdükçe ve yayıldıkça zararı da artıyor. Şirket sadece lobicilik faaliyetleri için bile milyonlar harcıyor. Ancak buna rağmen değeri de büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Beklentiler Uber'in bir süre daha nakit 'yakmaya' devam edeceği yönünde. Ta ki pazarın mutlak hakimi olana kadar. Global pazara hükmettiklerinde de kârları ve değerleri de katlanarak artacak. Bu strateji tüm girişimciler için örnek oluşturmalı. Hep bahsettiğimiz ''para için değil tutkunuz için çalışmalısınız'' yaklaşımı Uber'de en büyük ölçekte görülebiliyor. Bugün kâr elde edecek modeli kurabilecek olmasına, halka açılıp inanılmaz paralar elde edebilecek olmasına rağmen Uber kendini halen emekleme aşamasında bir şirket olarak görmeye, tüm parasını tanıtıma, lobiciliğe, yayılmaya harcamaya devam ediyor. Belki de 10 yıl sonrasının dünyaya hükmeden, trilyon dolarlık şirketi olma yolunda ilerliyor. İstediğiniz noktaya gelene kadar 3 kuruş da kazansanız, bunu büyümeye ve güçlenmeye harcamalısınız.