Tesla evler için 'yedek batarya' dönemini başlatıyor
Bazıları teknoloji dünyasında yeni icatların artık çok azaldığını söyler. Bugün çevremizdeki yeniliklerin birçoğu aslında geçmişteki teknolojilerin yeniden yorumu gibi görülebilir. Bazı teknolojiler elde ettikleri ikinci şansı iyi kullanırken bunu herkesten önce gören şirketleri de üst noktaya taşıyabiliyor. Tesla'nın kesintisiz güç ünitesini yeniden yorumlaması da yeni bir trendin başlangıcı olabilir. Tablet bilgisayarlar, elektrikli otomobiller, sanal gerçeklik yıllar önce hayatımıza girmişti. Ancak yıllar sonra elde ettikleri ikinci şansla daha büyük etkiye sahip olmayı başardılar. Apple iPad'i yaparak 2000'li yılların başında ortaya çıkan ama ilgi görmeyen tablet konseptini geliştirdi ve ayağa kaldırdı. 1900'lerin başında ortaya çıkan elektrikli otomobiller bugün geleceğin otomobilleri olarak görülüyor. Sanal gerçeklik ise Facebook ve Microsoft gibi dünya devlerinin elinde yükselişte.
Tesla Powerwall
Kesintisiz güç kaynakları da kişisel bilgisayarlar popüler olduğundan beri hayatımızda. Ancak bugünlerde bu konseptin yeniden yorumlanması UPS'lerin yeniden yükselişe geçebileceğinin sinyallerini veriyor. Elbette bu kez çok daha gelişmiş şekilde geliyorlar. Tesla'nın yeni Powerwall ve Powerpack ürünleri, şirketin kendi deyimiyle ürünler arasındaki 'eksik nokta' idi ve şimdi bu eksiklik tamamlanmış oluyor. Powerwall temel olarak evler için üretilmiş bir UPS. Ancak Tesla'nın gelişmiş lityum iyon pillerini kullandıkları için çok daha verimli ve yüksek kapasiteliler. Evler için 7 ve 10 kwh kapasiteye sahip iki model geliştirilmiş. Bu da bir evin tüm günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli. Hatta kapınızın önünde bir plug-in otomobil bulunuyorsa onu bile şarj edebiliyor.
Bu 3000 dolarlık UPS elbette birçok kişi için pahalı biri ürün olacaktır. Ancak Tesla sadece elektrik kesintilerinde televizyon izlemenizi sağlayacak bir UPS satma niyetinde değil. Bu sistemin temel amacı enerji kullanımınızı daha iyi yönetmek. Sistem, evde az elektrik kullanılan gece saatlerinde (üstelik tarife de daha ucuz oluyor) kendini şarj edebiliyor. Tüketim arttığında da bir destek ünitesi olarak çalışıyor. Eğer evinizde bir solar ya da rüzgar enerjisi sistemi varsa bunu da Powerwall'u şarj etmek için kullanabiliyorsunuz. Böylece temiz enerji de her an kullanımınız için hazır hale geliyor. Siz evde olmasanız bile internete bağlı Powerwall üzerinden evdeki elektrik tüketimini ayarlamanız mümkün. Tüm bunlar yeni nesil evler ve elektrikli otomobil sahipleri için mantıklı olabilir. Tesla'nın amacı uzun vadede tüm evlerde bir yedek güç ünitesi olmasını sağlamak. Böylece elektrik şebekesini daha akıllı hale getirmek istiyorlar.
Örnek bir Tesla Powerpack tesisi
Powerpack ise Powerwall'un büyük oranda ölçeklenebilir versiyonu. 100 kwh ile 10 mwh ile değişen kapasiteler arasında seçenekler mevcut. Bu da çok büyük bir tesisin bile bir elektrik kesintisi anındaki ihtiyacını karşılayabilir. Tesla'nın buradaki hedefi ise şirketlerin kendi bünyelerindeki akü sistemlerini daha akıllı ve verimli hale getirmenin yanında jeneratör ihtiyacını da büyük oranda ortadan kaldırmak. Şimdiden Amazon ve Target bu sistemi denemek için pilot programlar başlatmış. Tesla'nın bir elektrikli otomobil şirketi olarak bu alana el atmasının bir anlamı daha var. Şirket, yakında faaliyete geçecek olan 'Gigafactory' fabrikasında çok yüksek adette lityum iyon pil üretmeye başlayacak. Yüksek adetlerin asıl amacı pil başına maliyeti düşürüp son ürün fiyatlarında da düşüş sağlamak. Ancak elektrikli otomobil pazarı çok büyük olmadığı için bu pillerin tümü otomobillere gitmeyecek. Dolayısıyla yeni Powerpack ve Powerwall ürünleri aslında Tesla'nın lityum iyon pilleri ucuzlatma hedefindeki önemli adımlardan biri. Powerpack ve Powerwall'un ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek. Ancak bu ürünlerin yeni bir trendin başlangıcı olması da muhtemel. Özellikle yenilebilir enerji ve akıllı ev sistemlerinin popüler olmaya başladığını da düşünürsek evlerdeki elektriğin daha akıllı ve kontrol altında olması önemli bir ihtiyaç haline gelecek.