Stres Hakkında Bir İyi Bir de Kötü Haber
Stres, her geçen gün daha hızlı, daha rekabetçi hale gelen dünyamızda önemli sorunlardan biri. Stresin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de uzun süredir araştırılıyor. Stresin vücudumuz için zararlı olduğuna şüphe yok, fakat stresin türü ve şiddeti de önemli.
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre stres, beyinde çok net etkiler yaratıyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, yoğun strese uzun süreler maruz bırakılan farelerin beyninde fiziksel değişimler olduğu gözlenmiş. Bu değişim, beyindeki gri bölümlerin azalıp beyaz bölümlerin artması şeklinde gerçekleşmiş. Yani nöron sayısı azalıp, yeni nöron üretimi yavaşlarken beyindeki iletişim yolları artmaya başlamış.
Bu durum başta olumsuz gibi gelmeyebilir. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki sonuçlar pek iyi değil. Çünkü bu değişim, bazı duygular daha şiddetli ve ani şekilde tepkiler oluşturmasına sebebiyet veriyor. Yani korku, öfke gibi duygular çok daha hızlı bir şekilde harekete geçiyor ve beyinde daha büyük etkiler yaratıyor. Ortaya panik atak, aşırı öfke gibi durumlar çıkmasına sebep oluyor.
Fakat bir de iyi haber var. Fareler üzerine yapılan deneyler beynin daha çok duygusal olaylardan etkilendiğini gösteriyor. Yani bir insan için örneklemek gerekirse çok zorlu savaşlardan çıkmış bir asker, bir felaketten kurtulmuş bir kazazede ya da çocukken tacize uğrayan kişilerde bu denli büyük etkiler görülüyor.
Dolayısıyla iş konusundaki stres, beyin açısından o denli zararlı görünmüyor. Gecikme, işi kaybetme gibi baskılı ortamlarda oluşan stres, sizi öldürmez. Fakat stresten ne kadar uzak durabilirseniz o kadar iyi. İşleri bırakıp sahil kasabasına yerleşmek de mümkün olmadığına göre meditasyona, psikolojik desteğe başvurmak ve elbette iyi bir aile hayatına sahip olmak önemli.