Söyleşi: Sina Afra ile Girişimcilik Vakfı'nı Konuştuk
Türkiye'de girişimci ekosistemi adına önemli adımlardan biri olan Girişimcilik Vakfı resmen açıldı. Düzenlenen basın toplantısı sonrasında projenin fikir babası Sina Afra ile Girişimcilik Vakfı'nın vizyonu üzerine kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
-Girişimcilik Vakfı için çalışmalar ne zaman başladı? Bize biraz kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?
Girişimcilik Vakfı fikri 2013 yılının başlarında doğdu. Tabi bu uzun süren, hazmedilmesi gereken bir süreç. Resmi kuruluşu geçtiğimiz hafta yaptık. Bugün de basın toplantısıyla lansmanı gerçekleştiriyoruz. Toplamda 14 aylık bir zaman aldı diyebilirim.
Markafoni’deki aktif dönemimi noktalayacağım için kafamda böyle bir fikir belirmişti. Önce yakın çevremle paylaştım. Sonra arkadaşlarımla bu konu üzerine konuştuk, onlardan gelen bazı fikirleri entegre ettik. Yönetim kurulu oluştu, yardımcılar belirlendi. Hepsinin toplamı 1 yılda gerçekleşmiş oldu.
-Aslında Twitter’da hareketlilik bir süre önce başlamıştı. Şimdiden belirli bir kitleye hitap eder hale gelmiş.
Twitter’ı yaklaşık 3 ay önce açtık. Biraz duyuralım, takipçi sayımız belirli bir seviyeye ulaşsın istedik. O yüzden erken başladık. Şimdi en azından sıfırdan başlamamış durumdayız, umarım bundan sonra daha da fazla takipçimiz olur.
-Girişimcilik Vakfı belki isim olarak bir yatırımcı birliği gibi algılanabilir ama sizin onlardan çok farklı bir vizyonunuz var. Bize biraz vakfın vizyonundan bahsedebilir misiniz?
Biz “girişken” bir halkı girişimciliğe yaklaştırmak istiyoruz. Bunu da gençlerden başlayarak yapıyoruz. Ekosistemdeki diğer oyuncular girişimci olmaya karar vermiş kişilere el uzatıyor. Eğitimle uzatıyor, parayla uzatıyor, network yoluyla uzatıyor. Biz bunların hiçbirini yapmıyoruz. Biz, üniversite çağındaki gençlere girişimciliği anlatıyoruz. Girişimcilerin birinci ağızdan girişimciliği anlatmasını sağlıyoruz. Bu ilham da insanları kendi çevrelerinde bir girişim elçisi haline getirip “Abi şu hikayeyi duydun mu? Adam 2 milyar dolara satmış şirketini” gibi hikayelerden tutun da Türkiye’ye özgün hikayelerin yayılmasını sağlayacak. Bunun sonucunda belki kendi bünyemize kattığımız gençlerden “yaşım 22, kaybedecek bir şeyim yok. Bir fikri hayata geçireyim” diyenler çıkacak. 1 tane bile böyle genç çıkarabilirsek ne mutlu biz diyeceğim.
-Belirli bir seviyeye gelen, bir karar alan gençlerin yatırımcılarla bir araya gelmesi için bir yol haritanız var mı?
Bizim kendi bünyemizde olup da girişimci olmaya karar veren gençler için zaten mütevelli heyetimizde ekosistemin en önemli oyuncularından bazıları mevcut. Örnek girişimciler mevcut, girişimcilere destek veren kuruluşların yönetim kurulu başkanları mevcut. Dolayısıyla bizim sınavlarımızdan geçip, bir fikir oluşturursa belki de tahmin edemeyeceği kadar kısa yoldan fikrini gerçekleştirmek için doğru insanlarla tanışmış olacak.
-Vakıf kimlere destek olacak? Seçim kriterleriniz neler olacak?
Seçim kriterlerimiz çok basit: 24 yaşından genç, Üniversite kazanmış olma şartı arıyoruz. Bu kriterlere uyan herkes bize başvurabilir. Daha sonra 5 aşamalı bir test süreci var. İlk 4 aşamada online olarak belirli şeyler istiyoruz gençlerden. 4 aşamayı da geçenleri ise mülakata davet ediyoruz. Tüm aşamaları başarıyla geçen gençlere üniversitesinin sonuna kadar her ay 500 TL’lik bir destek olacak. Bunu gücümüzün yettiği kadarıyla belirli bir sayıda öğrenciye sunmayı hedefliyoruz.
-Başvuru sürecinde bir fikir, bir proje beklentiniz var mı?
İsterse İlahiyat Fakültesi öğrencisi olsun, isterse Boğaziçi Bilgsayar Mühendisliği öğrencisi olsun hiçbir fikir ya da proje beklentimiz yok. Sadece bize şunu anlatması lazım; Girişimcilere destek veren bir vakıfa neden başvuruyor?
-İlerleyen dönemde işbirlikleri yapmayı düşünüyor musunuz? Örneğin Intel Türkiye Ar-Ge merkezini açtı. Bunun gibi girişimcilere destek olabilecek oluşumlarla işbirliği düşünceniz var mı?
Biz hem yurt içi hem de yurt dışı her türlü işbirliğine çok açığız. Biz onlara girişimciliğe karar vermiş insanlara göndermek istiyoruz. Intel güzel bir örnek. Onlar girişimci olmaya karar vermiş insanlara ortam sunmayı hedefliyorlar. Biz de gençlerin kafasına girişimciliği sokmayı hedefliyoruz.
-Peki ilerleyen dönemde üniversite öğrencilerine ek olarak lise seviyesinde de böyle bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?
Şimdilik böyle bir düşüncemiz yok. Biz şuan odaklanmak istiyoruz. Her sorunu aynı anda çözmeye çalışmak genelde çözümsüzlükle sonuçlanıyor. O yüzden şimdi kurduğumuz bu yapıya odaklanacağız. Seçtiğimiz gençlere girişimciliği aşılayan, onları örnek girişimcilerle buluşturan, güzel hikayeleri dinleyebilecekleri bir ortam yaratmak istiyoruz. Bir araştırma yapmayacağız, bir yayın da çıkartmayacağız. Mümkün olduğunca odaklanmak istiyoruz.