Sosyal Ticaret Alanında Başarıyı Yakalamak Neden Zor?

AngelList’te sosyal ticaret başlığı altında listelenmiş 2000’den fazla girişim bulunmaktadır. Alışveriş, sosyal medya ve biraz mobil uygulama kombinasyonu; bu pazarda belli bir liderin bulunmayışı girişimcilere ve yatırımcılara karlı, mantıklı ve cazip bir seçenek olarak görünmektedir.
Birkaç yıldır mesajlaşma, fotoğraf paylaşma ya da civardaki taksileri sorgulama gibi pek çok farklı uygulama ile sosyal ticaret alanına giren ve burada ayakta kalmak için mücadele eden girişimleri görmekteyiz. Alışveriş için Facebook, alışveriş için Yelp ya da alışveriş için Quora gibi ikinci jenerasyon sosyal network eklentilerinin, yönlendirme ağlarının eksikliğini hiç hissetmiyoruz. Peki bu kadar sosyal ticaret girişimi gerçekten gerekli mi?
Bugüne kadar Amazon’un alışveriş sürecine ya da Google’ın araştırma sürecine gerçek anlamda hiçbir şirket rakip olamadı. Moda alanında belki Pinterest bir istisna olabilir ama çoğumuz hala bir şeyler satın almak için yıllardır gittiğimiz yerlerden vazgeçmedik. Popüler bloglardan önerilerle, geleneksel medyadan makalelerle, birkaç video izleyerek “Googleladığımız” bir ürünü gidip Amazon’dan satın alıyoruz.
Geliştirilen sosyal ticaret girişimlerinin bazıları ürün satın alma alışkanlıklarını gerçek manada değiştirecek çözümler geliştirecek olsa da bu süreç kolay olmayacaktır. Sosyal ticaretin başarısını zorlayacak ciddi sebepler bulunmaktadır:
Sosyal ticaret, şiddetli sancılara neden olan bir problem değildir
Bir ürün hakkında bilgi almak istediğimizde Facebook, Pinterest ve Twitter yardımcı olma konusunda oldukça iyi iş çıkarmaktadır. Olay ürün seçmeye ve satın almaya geldiğinde biraz sıkıcı da olsa Amazon’un başarısı tatmin edicidir. Sonuçta kimse çıkıp “Amazon keşke ürün satmak yerine başka bir işle uğraşsaydı” diyecek kadar süreçten şikâyetçi değildir.
Eğer birisi gerçekten bu alışkanlığı değiştirmeye niyetli ise olağan sürecin 10 katını önerecek bir çözümle gelmelidir. 200’ün üzerinde aktif olarak online alışveriş yapan kişiyle gerçekleştirilen bir ankette yeni ürünler keşfetmek ve arkadaşlarına ürün tavsiye etmek tüketicilerin alışveriş yaparken en az sıkıntı çektiği konu olarak işaretlenmiştir.
İnsanlar ya araştırmak istiyor ya da satın almak
İnsanlar genel olarak ya “bana ilham ver” – Pinterest modu, ya da “bırak satın alayım” – Amazon modundadır. Bu iki mod arasında pek çok uygulama bulunsa da bu alan son kullanıcıların çokça vakit harcamayı tercih etmediği bir yerdir. Üzerine kafa yorulan uygulamalar ya şans eseri ya da organik bir biçimde bu kişilerin karşısına çıkmış ve deneyimlenmiştir.
İnsanlar hayalî bir uzmanlık aramaktadır
İnsanlar yalnızca güvenebilecekleri kişilerden ve onlara kişiselleştirilmiş, deneyimlenmiş tavsiyeler verebilecek uzmanlardan öneri almaya açıktır. Fakat onlara doğru zamanda yardımcı olabilecek bir uzman bulmak geliştirilmesi oldukça zor bir pazardır. Herkes Wirecutter’dan biriyle kulaklıklar hakkında konuşmak ister ya da spor arabalar hakkında ona doğru bilgiler verebilecek BMW’de çalışan bir kuzeni olsun ister. Bu ihtiyacın herhangi bir platform aracılığı ile karşılanması oldukça yüksek bir çıtadır.
İnsanlar anında yardım almak ister
Facebook ve Twitter anında cevap vermeye yakın platformlar olsa da kişilerin beklentisi onlara bir ürün alacakları sırada kişiselleştirilmiş uzmanlık deneyiminin anında sunulmasıdır.
Bir ürün alma esnasında onlara tavsiye verebilecek uzmanlığa erişmek için bir dizi butona basmaları, arkadaşlarının ya da sitedeki diğer üyelerin yanıt vermelerini beklemeleri gerekiyorsa muhtemelen satın almaktan vazgeçeceklerdir.
Kişiler başka bir platforma “daha” katılma konusunda giderek daha kuşkucu hale gelmektedir
Onlara 10 katı daha iyi bir çözüm önermediği ya da şiddetli bir problemi çözmediği sürece insanlar başka bir servise daha zaman ve enerji harcamaya oldukça kuşkuyla yaklaşmaktadır. Elbette ki yenilikleri erken denemek isteyen kişiler olacaktır ama çoğunluk için Facebook, Twitter ve Pinterest’ten sonra dördüncü ya da beşinci bir uygulamaya harcayacak enerji kalmamaktadır.
Her yıl Amerika’da yeni ürünlere yaklaşık 5 milyar dolar harcanmaktadır. İnsanların satın alma sürecini değiştirerek bu pazarda yer edinmek isteyen 2000’e yakın girişimden kaçının sürdürülebilir olacağını zaman gösterecektir. Olaya iyi tarafından bakmak gerekirse bu kadar denemenin sonunda er ya da geç birileri Amazon’un tahtını sallamayı başaracaktır.
Kaynak:
5 reasons why Facebook, Twitter, and 2,000 others haven’t cracked social commerce yet