Sizi daha iyi bir girişimci kılacak beş ipucu
Başarı, her girişimci için farklı anlamlar ve mesajlar taşıyan bir kavram. Öte yandan başarı, aşılan kilometre taşları ve ulaşılan başarımlar ile ölçülebilir. Asıl soru ise şu; tecrübesiz bir girişimci nasıl başarılı olabilir? Ne yazık ki bunun için sabit bir tarif veya izlenebilecek kesin bir yol planı yok fakat bazı olmazsa olmazlar var. Önce bunları yerine getirip, ardından kişisel tercihlerinize göre işi bir adım daha ileriye götürebilirsiniz.
Bahsettiğimiz olmazsa olmazlar şu şekilde sıralanıyor:
Doğru mesajı vermek
Tutku en zor durumları bile çekilir hatta avantaja dönüştürülebilir kılabildiği için özellikle tecrübesiz girişimciler için olmazsa olmazların başında geliyor. Fakat tutkunuzu doğru yönlendirmelisiniz, içi boş bir tutku ne potansiyel müşteriler ne de yatırımcılar için herhangi bir anlam ifade etmez. Önce onlara neden girişiminizi takdir etmeleri gerektiğini olabilecek en duru ve direkt şekilde açıklamalı, ardından takdir beklemelisiniz.
Girişiminizin için tutkulu olun ve bunu göstermekten çekinmeyin. Tutkunuzun içini yenilikçi işlerle doldurun ve kararlı olun.
Gözlemlemek
Küresel girişimcilik ekosistemi, görmesini bilenler için çok büyük başarı ipuçlarını alelade gözler önüne seriyor. Kaldı ki Türkiye'de bile birçok iyi örneğin olduğunu söylemek mümkün. Başarılı girişimcilerden, dev firmalardan ve onların tarihlerinden, hatta gerekirse rekabet şartlarından öğrenmeye bakın. Öğrendiklerinizi kendi girişiminiz için nasıl kullanabileceğiniz konusunda düşünün ve bu süreçte sürekli gerçekçi olun. Unutmayın, bir yöntemin bir başkasında işe yaramamış olması, sizin girişiminizde işe yaramayacağı anlamına gelmiyor. Öğrenmek için sürekli başkalarına bakmanız şart değil; kendi hatalarınızdan da öğrenmelisiniz.
Okuyun, dinleyin, tavsiye alın, mentor bulun ve gerçekçi olun.
Plana sadık kalmak
Eksik bir plana sadık kalmak bile plansız iş yapmaktan daha iyidir. Yol haritanızı çıkarın ve kilometre taşlarınızı belirleyin. Ardından yürütme planı hazırlayın. Bu planda, hedeflerinize nasıl ulaşmayı planladığınızı açıkça belirtin. Planınız geliştirilmeye ihtiyaç duyduğunda bunu yapmaktan çekinmeyin. Ve unutmayın, başarı bir hedef değil bir yolculuktur. Bu yolculuğu olabilecek en iyi şekilde gerçekleştirmek için sabırlı olun ve planınıza sadık kalın.
Vizyonunuza uygun bir iş planı oluşturun ve ana fikrinizi kaybetmeyin.
Her şeye hazırlıklı olmak
Girişimcilik zor ve başarıya giden yolda birbirinden farklı zorluklar ile karşılaşacaksınız. Çıkmaz gibi görünen zor ve beklenmedik olaylar ile karşılaşmaya hazır olun. Her şeye hazırlıklı olmayı öğrenmek girişimciliğin en büyük kazanımlarındandır. Eğer bu alanda ustalaşmayı başarırsanız, çok hızlı zeki kararlar verebilir ve işte ancak o zaman sezgilerinize güvenebilirsiniz.
Doğru zaman diye bir şey yoktur, her an doğru zamandır. Sürekli öğreneceğiniz, çeşitli zorluklarla karşılaşacağınız ve şaşıracağınız gerçeğini kabullenin.
Değişmek
Bazı durumlarda işinizi büyütmek için önce kendi kişiliğinizi büyütmeniz gerekebilir. Kendinizi her gün sınamaya hazır olun, konfor bölgenizden çıkmayı alışkanlık edinin. Girişiminiz size bağlı ve bu da onu kişisel bir mevzu kılıyor.
Girişimcinin hayatında egoya yer yok. Kendinizi sınayın, çok çalışın az şikayet edin.