Şirketiniz satılıyor, şimdi ne yapacaksınız?
Girişimcilik yolculuğunda başarılı bir girişimin karşısına çıkması muhtemel ihtimallerden biri de satın alınma. Elbette hayallerin tepe noktası kendi başına bir dev haline gelmek olsa da gerçekçi düşünenler bunu çok az girişimin başarabileceğinin de farkında. Dolayısıyla günün birinde bir satın alma teklifiyle karşılaşırlarsa bu teklifi değerlendirmeleri gerektiğini biliyorlar.
Elbette satın alma söz konusu olduğunda satın alan şirketin imajı ve masadaki maddi miktar önemli olsa da en zor süreçlerden biri kurucular olarak bu yeni düzende yeni bir rol almak. Bu birçok kişinin düşündüğünden daha da zor bir süreç çünkü eskisine nazaran çok daha fazla sorumlulukla uğraşmanız ya da kendinize yeni ve radikal bir yol haritası seçmeniz gerekebilir.
Kurucular açısından satın alınma sürecine maddelerle bir bakalım;
- Artık kontrol sizde olmayacak
Bunu kötü bir şey olarak algılamayın ya da ego savaşları içine düşmeyin. Biri sizin şirketinizi satın alıyorsa büyük ihtimalle iplerin tamamını sizin elinizde bırakmayacaktır. Birçok şirket, satın aldığı şirketin kurucularının ya da önemli isimlerinin belirli bir süreliğine yönetici görevinde kalmasını istese de artık tüm gücü ona devretmek istemezler. Bir yönetim kuruluna ya da şirket başkanına raporlamaya alışmanız gerekebilir. Tüm kararları siz alamayacağınız gibi başkalarının aldığı kararları uygulamakla da yükümlü olabilirsiniz.
Tüm bunlar herkesin çalışma şekline uyabilecek şeyler değil. Dolayısıyla tarzınıza uyacak bir modeli oturtmak için kendi şartlarınızı masaya koyun. Böylece satın alma sürecinden sonra da aynı hedef için yarışabilir ya da şirketle bağlarınızı koparmak konusunda kararınızı verebilirsiniz.
- İki farklı şirket kültürü birleşiyor
Şirket satın almaları sonrasında iki şirketin takımları birleşir. Bu her zaman zor bir durumdur. Herkes kendi düzenini devam ettirmeyi, kendi ekip arkadaşlarıyla çalışmayı arzu eder. Burada baskın tarafından galip geleceği düşünülür. Ancak asıl başarı iyi bir birleşmeden gelir. İki farklı şirket kültürünün birleşiminden yeni ve daha başarılı bir model ortaya çıkarmak gerekir ki hem huzurlu ve başarılı bir çalışma ortamı oluşsun hem de yeni bir formül ortaya çıksın.
- Hızlı uyum şart
Elbette sadece ekipler değil yöneticiler de uyum sağlamak zorunda. Özellikle kurucuların yeni şirketin yönetim kurullarıyla olan ilişkilerinde hızlı bir uyum sağlanması şart. Burada da uyumlu ve sakin olmak, dinamikleri anlamak ve genellikle iyi bir dinleyici olmak çok önemlidir.
- Mükemmeli aramayın, emin olmadan da harekete geçmeyin
Bir satın alma için mükemmel zamanlama, mükemmel teklif ya da mükemmel partner bulmak çok zordur. Eğer gelen tekliflerde bunu arıyorsanız çok beklemeniz gerekebilir. Teklif hep biraz düşük kalır, aklınızda ‘’acaba birkaç yıl daha çalışıp, beklemeli miyiz’’ sorusu aklınızda hep olur ve muhtemel partnerinizle ilgili soru işaretleri yanıtsız kalır. Önemli olan o anda mevcut bilgilerle en doğru kararı vermektir. Bu evet ya da hayır olabilir.
- Kendi hayatınızla ilgili kararınızı verin
Şirket uyumu, yeni göreviniz ve belki de şirkette kalmanızın zorunlu olduğu süre. Fakat eninde sonunda kendi adınıza bir karar vermek zorundasınız; orada devam mı edeceksiniz yoksa yeni maceralara mı yelken açacaksınız? Yeni bir girişimi hayata geçirebilir ya da yatırımcı olabilirsiniz.
Türkiye’de genellikle satıştan sonrası biraz emeklilik hayatına benziyor olsa da siz bir futbol kulübünde yönetici olmak zorunda değilsiniz. Özellikle Türkiye gibi ekosistemin gelişmekte olduğu ülkelerde sektöre maddi ve manevi anlamda geri ödemek oldukça değerli. Tecrübelerinize ve yatırımlarınıza ihtiyaç duyan çokça girişimci var.