Şirket kurmaya hazır mısınız?

Birçok insan kendi kendisinin patronu olmak için şirket kurmak ister. Zamanını sadece kendi işine adamak, mesai saatlerini kendine göre belirlemek ve ortada hesap verilecek bir yönetici olmaması her ne kadar heyecan verici gibi görünse de işler hayallerde olduğu kadar tatlı gitmeyebilir. Bu yüzden aşağıdaki sorulara verdiğiniz yanıtlar sizi yeterince tatmin etmiyorsa, durumu bir kez daha gözden geçirmek faydalı olacaktır.
Girişimci olmak beni daha mutlu edecek mi?
İşinizden ayrılmadan önce girişimci olmayı gerçekten isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Yalnızca mevcut işinizden sıkılmış olmanız size kuracağınız işi sürdürmek için gerekli motivasyonu sağlamaz. Daha mutlu olacağınıza emin olmadan istifa etmeyin.
Zamanlamam doğru mu?
Eşiniz hamileyse, ödenmesi gereken yüklü kredi borçlarınız varsa, işten ayrılıp geleceği henüz belli olmayan bir işe girişmek çok da uygun olmayacaktır. Ne de olsa kendi şirketinizi kurduğunuzda en azından bir süre sadece ona odaklanmak, alabildiğiniz kadar risk almak isteyeceksiniz. Eğer kafanızda çözülmesi gereken farklı problemler, ilginizi dağıtacak farklı sorumluluklar varsa bu işi yürütmek giderek zorlaşır. Bu yüzden kendinize karşı dürüst olun: Sizin için doğru zaman mı?
Giderlerimi nasıl karşılayacağım?
Eğer bu yola girmeye kararlıysanız en azından bir süre kendinizin ve şirketinizin giderlerini karşılayabilecek kadar bir yerlerde paranız olmalı. Bu süre kuracağınız işin doğasına göre farklılık gösterse de yapılan istatistikler ortalama 12 ay süresince kendinizi geçindirmeniz gerektiğini söylüyor.
Ailemin ve yakın arkadaşlarımın desteğini almalı mıyım?
Kendi işinizi kurmaya karar vermeden önce güvendiğiniz insanların fikirlerini almak, içinde bulunduğunuz durumu daha net görmenizi sağlayacaktır. Dışarıdan bakıldığında siz gerçekten bir girişimci olmak için mi doğdunuz, yoksa sadece işinizden sıkıldığınız için heyecan mı arıyorsunuz? Bu sorunun cevabını size dürüstçe verebilecek insanlar muhakkak ki yakın çevrenizdir. Bu yüzden çevrenize sorun ”Kendi işinizin patronu olmalı mısınız? ” .Fakat bu soruyu sorarken listenize sizi iyisiyle kötüsüyle dürüst bir şekilde eleştirecek insanları eklemelisiniz.
Yaşam tarzımı ne kadar değiştirebilirim?
Bazı insanlar planlama konusunda gerçekten çok iyidir. Belli bir zamanda kalkar, uzun çalışma saatlerini en verimli şekilde planlar ve gün boyu bu programa uyar. Eğer kendi işinizi kurma niyetindeyseniz, işiniz hangi alanda olursa olsun planlı olmanız gerekir. Başka bir işte çalışırken iş ortamı, takım arkadaşlarınız, patronunuz oluşturduğunuz plana uymanızı kolaylaştırır. Fakat kendi işinizi kurduğunuzda sizi kontrol edecek ve programa sokacak farklı motivasyonlarınız olmayacaktır. Bu yüzden kendinizi iyice tartmalısınız. Kendi koyduğunuz kuralları işletebilecek kadar iradeli misiniz?
Kendi işimin patronu olmak için yeterince disiplinli miyim?
Birçok insan kendi işini kurduğunda hayatın daha kolay olacağını düşünür. Bazı zamanlarda bu doğru olabilir, fakat her zaman değildir. Liderlik yönünüzün kuvvetli olduğunu ve kontrolün sizde olması gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Girişimcilikte liderliğin yanı sıra doğru riskleri alma kabiliyeti de önemlidir. Genellikle girişimcilik ve risk almak aynı kefede ele alınır. Oysa ki başarılı girişimcilerin çoğu projelerindeki riski minimuma indirgeyip sonrasında kendi işini kuran kişilerden oluşur.
İşimi kurmadan önce kendimi geliştirmem gereken alanlar var mı?
Yeni işinizi kurmadan önce, gireceğiniz pazarın dinamiklerine hakim olmalısınız. Sizin harika bulduğunuz fikir o pazarın müşterileri için çok da önemli olmayabilir. Gireceğiniz sektördeki son teknolojilerden, son gelişmelerden, takip edilen bloglardan haberdar olmalı sosyal medyayı size avantaj sağlayacak şekilde kullanabilmelisiniz.
Yol haritam hazır mı?
Bir kitap yazmaya başlarken belki o kitabın kaç sayfa olacağına şimdiden karar veremezsiniz ama en azından ana karakterlerini, olayın genel kurgusunu belirlemişsinizdir. Bir iş kurarken de benzer şekilde işin nasıl başlayacağını, nasıl gelişeceğini özetler şekilde bir iş planınız olmalı. Günümüz sektörlerindeki rekabet işi şansa bırakamayacak kadar sert bir şekilde ilerlemektedir. Bu yüzden eğer bir girişimci olmaya karar verdiyseniz haritanız olmadan yola çıkmayın.
Kaynak: