Silikon Vadisi 'Unicorn' girişimleri sevdi
ABD'de son dönemde değeri milyar doları aşan girişimlerin sayısı artınca ekonomi dünyası da bu konuya daha yakından bakmaya başladı. Fortune ve Wall Street Journal 'Unicorn Age' olarak adlandırdıkları bu dönemi detaylı bir şekilde irdelemiş. ABD'de Silikon Vadisi'nin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Apple, Microsoft, Google gibi girişim şirketleri yatırımcılar sayesinde hızlı büyümeler yakaladılar ve bugünün devleri haline geldiler. Bunlar 80'lerin ve 90'ların sonunda yaşanan gelişmelerdi. Ancak 2000'li yıllardan bu yana girişimcilik ekosisteminde inanılmaz bir büyüme görmek mümkün. 2010 yılından bu yana ise adeta milyar dolarlık girişimlerin sayısında patlama yaşanıyor. Dolayısıyla herkesin aklındaki soru 'Neden şimdi?' Bazı analistlere göre bunun asıl sebebi başarılı örneklerin çokluğu. Facebook 2013 yılında Snapchat'e 3 milyar dolar teklif ettiğinde herkes bu rakamın çok olduğunu düşünmüştü. Ancak Snapchat'in bugünkü değeri 19 milyar dolar olarak telaffuz ediliyor. Elbette bu yatırımcılar için kazançlı çıkış anlamına geliyor.
Bir başka önemli analiz ise halka arz süreçlerinin zorlaşması. Şirketlerin büyümek için sermaye yaratmak adına halka açılması alışıldık bir durum. Ancak analistler artık bu sürecin çok daha zor olduğu için şirketlerin VC'lere yöneldiğini söylüyor. Son olarak bir de olumsuz tablo var. Bu hızlı yükselişin doğal bir süreç olmadığını düşünen analistler, bazı şirketlerin değerlerinin abartıldığını ve bu şirketlerin yüksek yatırımlar sebebiyle sıkıntı çekeceğini düşünüyor. Dolayısıyla onlara göre yakında milyar dolarlık yatırımlar yerine daha sağlam, daha sağlıklı yatırımlar görmeye başlayacağız.
Yatırımcılar açısından bakıldığında özellikle mobil ve internet girişimlerinin popüler olmasının sebebi bugün dünyadaki mobil telefonların sadece %30'u akıllı telefon. Yani buradaki %70'lik büyüme mobil ve internet girişimlerine müthiş bir büyüme sağlayacak. İşte bu sebeple yatırımcılar bir sonraki 'Unicorn' için birbirleriyle yarışıyor. Bu konuda Fortune, Techcrunch ve Wall Street Journal'in analizlerinin yanı sıra bir yatırımcı bakış açısını anlatan bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.