Prof. Dr. Şule Özmen - Eticaret 11 Nisan 2009
Yer: İstanbul
Tarih: 11/04/2009
Konuşmacılar: Prof. Dr. Şule Özmen
Şirket:
Konu: Prof. Dr. Şule Özmen eticaret kitabı
Burak Büyükdemir: Prof. Dr. Şule Özmen’le beraberiz. Hoş geldiniz.
Şule Özmen: Hoş bulduk efendim.
B.B.: İnternete ilgisi bu öğrencilerin nasıl hocam?
Ş.Ö.: Son dönemlerde çok daha fazla tabii… Yani hem kullanım açısından, hem öğrenme açısından, hem de girişimcilik açısından… Hemen hemen birçok öğrencimin mutlaka bir girişim fikri var.
B.B.: Nasıl geliyorlar size?
Ş.Ö.: Normalde ders verdiğim öğrenciler işin açıkçası anlattığım örnekler ya da başarı öyküleri falan anlattığım zaman soruyorlar, merak ediyorlar nasıl başladı diye veya işte bazı girişimcileri dersime davet ettiğim zaman onları sorulara boğuyorlar. Onun dışında, bu camianın içinde bir şekilde olduğumdan dolayı bazı girişim projelerini değerlendirme durumundayız. Herkeste çok fazla heves var ama yeteri kadar bilgi birikimi olmadığını düşünüyorum.
B.B.: Siz Bilgi Üniversitesi’nde ve Marmara Üniversitesi, ikisinde de ders veriyorsunuz. Peki Türkiye’de internet girişimlerini ve internet sektörünü nasıl buluyorsunuz? Zor soru muydu bu?
Ş.Ö.: Aslına bakarsanız çok güzel başarı öyküleri var. Hakikaten gurur duyuyorum. Mevcut zaten başarılarını ispatlamış olanlarla da gurur duyuyorum. Bunun dışında işte senin sayende E-tohum’da gözlemlediğim girişimler gerçekten çok başarı vadeden girişimler. Hep senin de sürekli dile getirdiğin hatta E-tohum’un misyonu şeklinde yayınladığın bir noktayı vurgulamak isterim işin açıkçası. Girişimde bulunmak istiyorlar ama birazcık ayakları yere basmayan projeler oluyor. Oysa ki yani girişimcilik gerçekten önemli bir risk alma ve başka farklı bir kişilik özelliği gerektirse de bilgi birikimi çok önemli. Yani bench-mark yapmak yine senin kitabına refer ederek söyleyeceğim, birçok başarı öyküsü, başka modellerden esinlenilmiş örneğin. Ama öğrenciler sadece şu hikayeye inanmak istiyor: işte amazon.com bir garajda başlamış. Yok kardeşim bir garaj. Yani farklı bir şey bu. Yani hikayesini okusalar bunun, biraz da bilgi birikimleri olsa bunun böyle sadece hayal etmek olmadığını görecekler. Bu iş için çalışmak gerekiyor, bilgi birikimi gerekiyor. Bir küçük daha örnek vermek istiyorum. Bir proje değerlendirmesi yapıyoruz ve bir online çamaşırhane kurmak isteyen bir girişimci… Şimdi tek düşündüğü bir site kurmak ve site üzerinden öğrencilerin çamaşırlarını yıkayacağı bir platforma, gerçek bir ortama ulaşmalarını sağlamak. Ama o ana kadar bunun arka planındaki yatırımlarını hiç düşünmemiş. Bu tip projelerde bakıyorsunuz ki heves çok ama bilgi birikimi yeterli değil.
B.B.: Sizin yazdığınız kitap, Türkiye’deki ilk kitaplardan bir tanesiydi elektronik ticaret konusunda. Hatta biz de onu derslerimizde referans göstererek, ana kitabımız olarak okutuyoruz. Yenisi sanırım yolda…
Ş.Ö.: Evet, çok büyük bir heyecan içindeyim. Çünkü 2002’de yazdığım ve 2003’te basılmış bir kitap ama o zamandan bu zamana o kadar çok şey değişti ki… Altı yıldır ben bu kitabı güncellemek için çaba sarf ediyordum ve bunu nihayet üç dört aydır yazıya dökebildim, o birikimleri. Şu anda edit aşamasında, bir takım düzenlemeler ve grafik çalışmaları yapılıyor. Umuyorum bir aya bir buçuk aya kadar 2009 baskısı çıkacak.
B.B.: Herkes alabilecek mi, yoksa üniversitenin mi yayınevinden çıkacak, kitapçılarda bulunacak mı?
Ş.Ö.: Daha önceki baskısı da hemen online kitapçılarda satılmaya başlandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınevi’nden çıkacak ve hemen dağıtımına başlanacak. Her yerden ulaşılacak.
B.B.: Elektronik ticaret, adı ne olacak?
Ş.Ö.: Adı eski adı, “Ağ Ekonomisinde Yeni Ticaret Yolu: E-Ticaret” şeklinde olacak. O zamanki baskısından çok farklı olarak kalınlığı neredeyse iki katına çıktı. Birkaç yeni bölüm eklendi, eski bölümler de tabii ki güncellendi.
B.B.: Şule Hocam çok teşekkürler, kitabı da dört gözle bekliyoruz.
Ş.Ö.: Çok teşekkür ediyorum, sağolun.