Potansiyeli yüksek yatırım anlaşmalarını yakalamak
Bu yazı Points and Figures'de yayımlanan makalenin Türkçe çevirisidir. Herkesin risk sermayesi anlaşmalarına erişmesi mantıklı mı? Bu sorulması gereken bir soru çünkü risk sermayesi anlaşmaları yüksek riske sahip. Fakat risk almak demek oldukça yüksek bir ödül demek. Eğer Uber’e en başlarda 25.000 dolar yatırmış olsaydınız, o yatırımınız bugün en az 80M Dolar değerinde olurdu. Fakat çoğunlukla yatırılan para kaybedilir. Eğer risk sermayesine yatırım yapacaksanız, parayı kaybetmeyi göze almalısınız.
Benim kişisel düşüncem herkesin istediği şekilde kendi parasıyla yatırım yapma özgürlüğünün olmasıdır. Bu özgürlükle alakalıdır. Herkesin kazandığı parayla ne yapacağına karar verebilen bürokratın tarafında olmaktansa özgürlükçü tarafta aşırı kaçmayı yeğlerim. Para ve finans odaklı kurallar ve yasalar genellikle “güven” kelimesiyle servis edilir fakat açık olmak gerekirse birçok yasa, daha fazla güce sahip olmakla alakalıdır.
Kitle fonlamasının popülerliğinin artması hem girişimciler hem de insanlar için iyi bir gelişmedir. Kitle fonlaması olgunlaştıkça, dünyada açıkça data yayınlayan platformların sayısı artacaktır. Ortalama ve ortanca kontrol büyüklüklerini gösterin, bir kişi ortalama ve ortanca dönüş alması için ne kadar yatırım yapmalıdır? Bütün matematiği gösterin. Bu bilgileri yıllık belki de 3 ayda bir, borsalardaki düşüş yatırım davranışlarını etkilediğinde gösterin. Aşırı ölçüde açıklık daha çok insanın katılmasını sağlayacaktır.
Federal hükümetlerin risk sermayesi şirketlerinin halka açılması için gereken düşük gelir sınırını arttıran bu havayı yaratmasından memnun değilim. Bu toplulukların zenginleşmesini zorlaştırıyor. Bir yıl önce, Andy Kessler Wall Street’i bıraktı. 10M dolarlık fon topladı ve Silikon Vadisi’ne bir ofis açtı. Her türlü araştırmayı yaptı ve pembe kağıtlarda hisseleri halka arz edilen bir şirketten hisse satın aldı. Fonu şirkette çoğunluk hisseyi almasına yetti. Şirket çok başarılı oldu, kendisi ve yatırımcıları milyar dolarlar kazandı.
Bugün nasıl Andy Kessler gibi olabilirsiniz? Pratik olarak imkansız.
Ben bir melek yatırımcıyım. Pazardan daha fazla bilgiye sahip olduğumu ve onu yenebileceğimi düşündüğümde çek yazarım. İlk dönemlerinde olan bir şirkete maddesel yararım olduğunda çek yazarım. Ayrıca düşünce ile beraber, takıma göre de yatırım yaparım.
Şimdiye kadar kağıt üzerinde dönüşler oldukça güzeldi. Fakat onlar daha nakde geçmemişti. Büyük fark. Kağıt üstünde iyi görünüyorlar fakat para bankada olmadığı sürece herhangi bir şeye sahip değilim.
Peki güzel teklifleri nasıl buluyorum? Bunun için çalışıyorum. Risk sermayecileri ve melek yatırımcılar kendi ağlarından teklif bulurlar. İyi teklifler öylece kapınızda belirmez.
Fakat, kitle fonlaması ve sermayenin demokratikleşmesi bu durumu birazcık değiştirebilir.
Crowdfunder isimli siteyi gördüm. Bu işe dahil olan Rafe Furst ile tanıştım yani bu gerçek bir anlaşma. Merkezleri Los Angeles’ta değil. Yakınlarda anlaşma serisini erişilebilir hale getirdiler. Onlara yatırım yapmıyorum.
Risk sermayesi bazlı şirketlerden oluşan portfolyoya sahip ortalama bir insan için ilginç bir düşünme biçimi. Bu düşüncenin işe yarayıp yaramayacağı hakkında hiçbir fikrim yok. Olumlu ve olumsuz yanları görüyorum.
Risk sermayesi yatırımındaki bir başka gelişme ise fonlama yokken bir varlığı kişiler arası aktarabilme. Bu basit bir hisse alım/satım işlemi gibi. İkinci pazar bunu bir süredir yapıyordu fakat şu an bu işi yapan başkaları da var.
Açıkçası, birçok erken dönem yatırımcıları yatırımcılarının nakit paraya dönmesini istiyorlar. Ben melek yatırım oyununa girdiğimde, yanlış bir şekilde bir varlığı elinde tutma zamanının 5 yıl olduğunu düşünmüştüm. Aslında bu süre 10 yıl veya daha uzun. Tekrardan, geri dönüşler varlığı elinizde tuttuğunuz süreyi telafi ediyor.
Şirketler olgunlaştıkça, işler değişebilir. Eğer bir şirket bir gün 60M para kazanacağımı düşünerek, 2M dolarlık yatırım yaparsam, 60M değeri bulduğumda ne olacak? Teknoloji değişir. CEO’nun davranışı değişebilir. Pazar değişebilir ve daha büyük bir fırsat ortaya çıkabilir. Şirket ve yatırımcıların çoğunluğu satmayabilir.
Fakat ben nasıl nakit paramı alabilirim? Pazar bana bu fırsatı sunabilir. Problem ise açıklık. Eğer ben şirketten çıkarsam, benim hisselerimi alan kişi deli mi? Networkümüz bu insana güveniyor mu? Bu problemlerin çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Hatalar yapılacak. İnsanlar incinecek ve paralarını kaybedecekler. Yapılan hataları görmeyi yeğlerim. Bariyerlerin kaldırılmasını böylece herkesin para kazanırken belli oranda risk almakta özgür olmasını yeğlerim.
Serbest pazarlar, gelir dengesizliğini çözmenin en hızlı yollarıdır. Hükümet programları, daha yüksek vergiler ve yasalar başarısız olacaktır.