Pivot noktası: Fikirlerinizden vazgeçmeniz gerektiğini nasıl anlarsınız?
Girişimcilikte içinden çıkması zor bir paradoks vardır: yeterince ısrar ve etmeden başarıya ulaşmak pek mümkün değildir ancak her fikir başarılı olamayacağına göre bazen fazla ısrar etmeden vazgeçmek gerekir. Bu çelişkinin hangi tarafında olduğunuzu anlamanın tek ve herkes için geçerli bir cevabı yok. Ancak bu formüle vereceğiniz yanıtlar sizi doğru yanıta götürebilir.
İşte girişimizin geleceği konusunda karara varmanızı sağlayabilecek 3 adım;
1- Zaman
Elbette YemekSepeti bugün olduğu noktaya bir yılda gelmedi, başarıya ulaşmaları 10 yıldan fazla sürdü. Ancak büyük başarıya giderken birçok küçük kilometre taşını geride bıraktılar. Dolayısıyla 1-2 yıllık bir girişimin başarı konusunda karar noktasına gelmesi acelecilik olur. Ancak bu zamanın öylece akıp gitmesine izin vereceğiniz anlamına gelmiyor. Siz de kendinize küçük kilometre taşları belirleyip bunları başarmak için belli bir takvim oluşturmalısınız. Böylece adım adım ilerleyip sağlıklı bir gelişme sağlamanız mümkün olabilir. Belki de sağlayamadığınızı görmeniz. Eğer hedefleriniz gerçekleşmiyor ya da takvimin çok gerisinde kalıyorsa bir şeyler değiştirme zamanı geliyor demektir. Ya radikal kararlar alıp hızlanacaksınız ya da çok geç olmadan bu girişim fikrinden vazgeçeceksiniz.
2- Maliyet
Milyar dolarlık şirketler bile maliyetlerini çok iyi takip etmek zorundayken küçük işletmelerin bu konuda hata yapması pek kabul edilebilir değil. Aslına bakarsanız birçok küçük işletme bu konuda pek de detaycı ilerlemiyor. Çoğunlukla bakılan şey ayın sonunda kasaya giren ve çıkan paralar oluyor. Ancak asıl takip edilmesi gereken şeyler gerçek maliyetler. Yani bir çalışana ne kadar maaş ödüyorsunuz ve bunun karşılığında neler alıyorsunuz. Günde kaç saat verimli çalışıyor, projelere ne kadar vakit ayırıyor. Siz vaktinizi ne kadar iyi değerlendiriyorsunuz? Daha fazla para ödemek yerine birkaç işi daha sizin yapmanız mümkün mü?
Eğer detaylı maliyet analizleriniz sonucunda ortaya çıkan uzun vadeli planlar pek iç açıcı değilse yine bir karar verme zamanı olabilir. Taze Direkt'in kapanışını anımsayın; maliyetleri ve gelecek hedeflerini değerlendirip bu fikir konusunda ısrar etmemeye çok hızlı şekilde karar verdiler.
3- Vizyon
Girişimcilik başlangıç aşamasında tecrübeyi şart koşmaz ve bu sayede herkes tarafından yapılabilir. Ancak bazı kurallar var ki tecrübesiz olsanız bile bunları öğrenmeli ve buna dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeseniz de öğrenirsiniz, ama başarısızlıkla ve daha acılı şekilde. Bu kurallardan biri de yola ne için çıktığınızı unutmamaktır. Mutlaka projeniz yolda bazı değişikliklere uğrayabilir. Ancak temelde fikrinizi neden sevdiğinizi unutmamalısınız. Yoksa birden kendinizi bambaşka, yapmak istemediğiniz bir proje içerisinde bulabilirsiniz. Dolayısıyla size kısa vadede nakit ya da ilgi kazandıracak ancak uzun vadede temelinizden uzaklaştıracak önerilere hayır diyebilmelisiniz.
Artık çok mu geç? Projeniz şimdiden raydan çıkıp başka bir yöne mi gitmeye başladı? Eğer gidilen yeni yön sizi mutlu etmiyorsa o trenden inme vaktiniz geldi demektir. Kendi gideceğiniz yola dönmek için en başa dönüp yeni bir girişim kurmayı düşünebilirsiniz.