Pioneers Festival'de Neler Oluyor? - 2.Gün
*Grafik Heisenbergmedia.com'dan alınmıştır.
30 Ekim 2012 - Pioneers Festival - 2.Gün
Pioneers Festival Türkiye Elçisi @ertugrulbelen Viyana'dan @etohum için yazıyor:
Bu sabah Pioneers Festival'in resmi açılışı Hofburg Imperial Sarayı'nda görkemli bir şekilde gerçekleşti.
2500 biletin tamamen iki hafta öncesinden satılmış olmasına rağmen çevre ülkelerden son dakika katılanları geri çevirmedikleri için 3000 kişiye yakın bir teknoloji-mobil-internet buluşması oldu.
Bugün sahnede Wordpress kurucusu Matt Mullenweg, Siri'nin fikir babası Adam Cheyer, 500startups kurucu ortağı Dave McClure, XING'in kurucusu Lars Hinrichs, gooddata.com'un CEO'su Roman Stanek ve Singularity Üniversitesi'nden Salim İsmail yer aldı.
Paralel seanslar halinde gerçekleşen etkinlikte iki bölüm vardı:
1- "Trailblazers Track" olarak adlandırılan bu seansta veri ve bilgi akışının geleceği, trendler ve inovatif teknoloji konuşuldu.
2- Özellike katılımcılar arasında bulunan yüzlerce girişimci için düzenlenen ikinci seans "Startup Academy" olarak adlandırıldı. Tom Hulme, Björn Lasse Hermann ve Sean Ellis gibi uluslararası mentörlerin liderliğinde gerçekleşen bölümde girişimlerin en sık karşılaştığı zorluklar ve çözümleri ele alındı.
Günün öne çıkan konuşmacısı şüphesiz Siri'nin tasarımcısı Adam Cheyer'di. Adam Cherey bilgi akışının geldiği son nokta ve geleceğiyle ilgili analizlerini 8 ana başlık altında ele aldı:
1. Tüm medya dijitalleşecek.
Kitaplar, haberler, ses, televizyon ve müzik hepsi hızlanarak dijitalleşecek.
- Jeff Bezos'un yakın bir zamanda verdiği bilgileri esas alarak 2010 yılı itibariyle amazon'da satılan dijital kitaplar basılı versiyonlarını geçti. Fark her geçen gün açılıyor.
-Haberler de ise dijital reklamlar basılı gazete ve dergilerin bütçelerini hızla çalıyor.
-Skype uluslararası sesli aramaların %13'ünü oluşturuyor.
-A.B.D'lilerin %56'sı dijital TV kanallarını kullanmaya başladılar (hulu gibi).
-Aynı şekilde dijital müzik de yükselişte.
2. Yapısal veri yönetimi sona eriyor ("semantical web" yani "anlamsal ağ" dönemi başlıyor).
Semantical Web'e en iyi örnekler:
True Knowledge (evi): Bir milyar veriyi içeren ve sorulara mantık yürüterek cevap veren yapılar artacak. (Örnek: "Barack Obama lisedeyken kim Türkiye Cumhurbaşkanıydı?"diye sorduğunuzda kelimeler arasındaki bağlantı ve mantık yürütme algoritmalarıyla yanıtınızı alacaksınız. Bu örneği işe yarayan sorularla da düşünebilirsiniz :) )
Wolfram alpha: Wolfram alpha da trilyon adet veri matematiksel algoritmalarla inceleniyor.
3- Ortak Yapılı "Anlamsal Ağ"lar gelişiyor.
Buna en iyi örnek Wikipedia, 173 milyon adeti aşan bloglar, RSS Feed'ler, ortak geliştirilen Apps 'ler ve içerikler bulunuyor.
4- Yapısal ve Anlamsal Ağlar birleşiyor.
Collaborative yani insan etkeniyle gelişen projeler yüz binlerce insanın bireysel desteğiyle şekilleniyor (DBPMedia örneği).
Automated yani sistemin ön plana çıktığı bu yapıya en iyi örneğe IBM Watson veriliyor. Jeopardy yarışmasında milyonlarca bilgi yüklediler sonra veri ilişkilendirmesi gerçekleştirdiler. 4 Terabayt büyüklüğünde 200 milyon sayfa bilgi yüklenerek bu analiz gerçekleşti. Kelime yarışmasında dünya şampiyonunu sistem alt etti.
5- Sosyal Ağlar nişleşerek hayatımızın içinde varlığını giderek artırıyor.
6- Kişiselleştirilebilen ve kişiye özel uygulamalar tercih ediliyor.
7- Herkese açık ve özel içerikler birleşiyor.
Eskiden internete bilgi paylaştığınızda sadece herkesin görmek istediği verileri koyardınız. Özel bilgileriniz ise bilgisayarınızda kalırdı. Artık dropbox ve saleforce.com gibi 82 bin firmanın özel bilgisini veritabınında tutan yapılar artıyor. Özel bilgiler de internette korunması tercih ediliyor.
8- Siri gibi akıllı asistanlar hızla bir standart haline geliyor. Uygulamalar hayatımızı değiştiriyor.
Yakın gelecekte ön gördüğü beş gelişme ise:
1- Ses Tanıma
1952 Audrey'den 2012 Siri'ye uzanan ve mükemmeleşen ses tanıma mühendisliği gerçekleşti. Hızla artacak.
2- Ortak Kodlama ("Collaborative Coding")
3- Sağlık & Medikal Teknoloji
4- Zenginleştirilmiş Gerçeklik ("Augmented Reality")
5- Dinamik Bilgi Bankaları (Entellektüel IQ)
Son Notlar:
Türkiye'den katılan delege grubunda bugün Ahmet Taha Şakar'ın kurucusu olduğu Böl&Öde ve lcv.com.tr ekibinden dört kişiyi görmek ayrıca etkileyiciydi.
Çünkü Pioneers Festival'e tek kişi gelmek gerçekten ne yüzlerce etkili girişimciyle Networking yapmak ne de paralel gerçekleşen tüm seanslara katılmak için yeterli. Ekip olarak katılmak önemli bir vizyon.
Pioneers Festival yarın finale kalan girişimlerin son sunumlarıyla tamamlanacak. Yarın bu girişimler ve girişimcilerinin neyi başarılı yaptıklarını paylaşıyor olacağız.
Ertuğrul Belen ( @ertugrulbelen )
Divas Pırlanta, Yönetici Ortak
Pioneers Hakkında:
Pioneers Türkiye Elçileri Ertuğrul Belen - Nurettin Özdoğan | Divas Pırlanta
Pioneers Festival Gelişmeler için: #pf12 #pioneersfestival