Pioneers Festival'de Neler Oluyor?
*Grafik Heisenbergmedia.com'dan alınmıştır.
29 Ekim 2012 - Pioneers Festival - Yatırımcı Günü Sunumları
Pioneers Festival Türkiye Elçisi @ertugrulbelen Viyana'dan @etohum için yazıyor:
Ekim 2012'de StartEurope ve Pioneers Festival kurucularından Andreas Tschas ile İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda Etohum ve GYİAD'ın yakın gelecekteki ortak projeleri değerlendirilmişti.
Avrupa'nın en büyük teknoloji, mobil ve internet girişimci & yatırımcı buluşması olarak lanse edilen Pioneers Festival bugün Viyana'da başladı. 50'nin üzerinde ülkeden 2500 girişimci ve yatırımcının katılımı kesinleşen organizasyon "Yatırımcı Günü"yle başladı.
Sadece yatırımcılar ve Pioneers ülke elçilerinin katıldığı ilk günde, 2012 yılında yapılan 850 başvurudan finale kalan 50 girişim tek tek sahne aldı. Her girişimci uluslararası nam-ı meşhur yatırımcılardan oluşan jüriye ( http://pioneersfestival.com/speakers/ ) beş dakika sunum ve üç de soru cevap seansında yer aldı. Bugünün sonunda alınacak kararlarla finale kalacak, önce 16 sonra 8 girişim belirlenecek ve bunlar herkesin seyrine açık olacak şekilde 31 Ekim Çarşamba günü finalde ikinci bir sunum yapıyor olacaklar.
Sabah Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank'in konuşmasıyla başlayan günün ortasında verilen arada ise Avrupa ve Amerika'daki girişimcilik ekosistemleri değerlendirildi. İşte bazı konuşmacılar ve öne çıkan paylaşımlar:
Curtis MacDonald, Yatırımcı, High-Tech Gründerfonds "dedi ki:"
A.B.D iş dünyasının %13'ü "Startup" olarak da bildiğimiz girişimci eko-sisteminin geliştirdiği proje ve hizmetlere yönelirken, bu oran Avrupa'da sadece %7'lerde kalıyor.
Diğer taraftan teknoloji odaklı girişimcilerin yetiştiği üniversitelerin özellikle Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olanlar A.B.D'de %8.5 iken, Avrupa'da bu oran Almanya gibi ülkelerde %20'lere ulaşabiliyor.
Amerika pazar yaratma tarafında ön plana çıkarken, Avrupa teknik beyin yetiştirmekte liderlik bayrağını taşıyor.
Erik Bovee, Partner, SpeedInvest "dedi ki:"
Silikon Vadisi'nde kurulmayan ama bir noktada Vadi'de konumlanmak isteyen girişimler, odaklarını kaybetme riskini taşıyorlar. Çünkü Silikon Vadisi'nden yatırım alma ( ya da almama) süreci en az 3-6 ay sürüyor ve girişimin rotasını belirleyen kurucular, işlerinin başında olmak yerine zamanlarını seyahatlerde geçirmek zorunda kalıyorlar.
Avrupa ve Amerika girişimcilik ekosistemi arasında büyük kültür farkları var. Hedef pazar belirlerken biri ya da öteki olarak gitmek başırıda esas. Öyle ki yatırımcıya yapılan sunum bile farklı. Silikon Vadisi'nde sunumunuzu profesyonel bir grafikere hazırlatmadan sahneye çıkmayı aklınıza bile getirmeyin.
Açıkçası, ABD'li VC'ler Avrupalı girişimcileri sevmiyorlar :).
A.B.D'de olmak istiyorsanız güçlü bir operasyon ve uygulama merkezinizin olması şart.
Hiçbir yerde olmayan bir teknoloji geliştiriyorsanız ya da global bazda herkesin her platformda kullanabileceği bir uygulamanız varsa Silikon Vadisi'ne gitmenize gerek yok. Dış yüzünüz ve pazarlamada bir Amerikan firması gibi hareket edebilir ve Avrupa'dan da başarılı olabilirsiniz. Buna en iyi örnekler sip:wise, prezi, farmeron, emeta girişimleri.
Dmytro Pokhylko, Direktör, NYC Economic Development Corporation (EDC) "dedi ki:"
Amerika'da teknoloji alanındaki istihdam son 5 senede %30 arttı.
Buna parelel olarak teknoloji tarafındaki patentleme de %50 arttı.
New York City Belediyesi olarak on sene önce girişim ekosistemini destekleme ve güçlendirme kararı aldık.
NYC EDC'deki hedefimiz inkübasyon merkezlerinin kurulmasını destekleyen bir yapı kurmak ve bunların birbiriyle iletişimde olmasını sağlayan bir network oluşturmaktı.
Başarılı olduk çünkü:
1- Bu teknoloji ve inkübasyon merkezleri sayesinde girişimciler başkaları tarafından daha önce yapılmış hataları yeniden yapmaması için bir bilgi ve deneyim bankası oluşturmuş olduk.
2- Bunu yapmamız kaynakları akıllıca kullanılmasını destekledi ve hep aynı girişimciler yerine farklı girişimciler de destek alma fırsatını buldu.
3- New York City Belediyesi olarak girişimlere destek olurken diğer taraftan durmamız gereken noktaları iyi belirledik. Bu da girişimci kültür ve ruhunu dinç tuttu.
NYC Belediyesi'nin Ekonomik Gelişme Programından Örnekler:
Applied Sciences NYC: New York şehrinde üst düzey mühendislik ve bilim kampüslerinin oluşturulmasını destekleyen bir program. Bu şekilde bölünmüş projeler yerine ortak fikirlerin doğurduğu büyük projeler hayata geçmeye başladı.
NYC Incubator Initiative: Mentörleri ve girişimcileri destekleyen çalışma alanları yaratan bir program. On adet inkübasyon merkezinin hayata geçmesini sağladılar. Bu merkezler de 500 girişim ve binlerce yeni kalibreli istihdama vesile oldu.
NYC BigApps Yarışması: Yıllık düzenlenen bu yarışma, NYC şehrinin farklı istatistikleri ve verilerini programcıların kullanımlarına açıyor ve bu verileri kullanarak en iyi Apps geliştirmeleri için ödüllü yarışma düzenliyor. Bu sayede NYC ile ilgili 100'ün üzerinde Apps yazılmış. Bu proje, programcıların uygulama deneyimi edinmesi ve tanınmasını sağlarken NYC şehrinin de her anlamda (turizm, ticaret, vb.) faydalmasına öncülük etmiş.
Bu akşam ki yatırımcılar ve jüriyle olan yemekteki deneyimlerimizi ve yarın ki gelişmeleri etohum için yazmaya devam edeceğiz.
Ertuğrul Belen ( @ertugrulbelen )
Divas Pırlanta, Yönetici Ortak
Pioneers Hakkında:
Pioneers Türkiye Elçileri Ertuğrul Belen - Nurettin Özdoğan | Divas Pırlanta
Pioneers Festival Gelişmeler için: #pf12 #pioneersfestival