Performansınızı Arttıracak 10 Aktivite
1. Geceleri iyi dinlenmek
Çalışmalar yalnızca bir gece uyumamanın bile inovatif düşünmeyi ve esnek kararlar verebilme yetisinin etkilediğini göstermektedir. İki gece uykusuz kalmak ise tepki verme yeteneğini ve odaklanmayı %300 azaltmaktadır. Yeterince uyumadığınızda daha yavaş çalışırsınız ve aslında kolay olan işler daha da zor görünmeye başlar. Gece uykunuzdan yalnızca 1,5 saat kısaltmak ertesi günkü hatırlama ve bilgi işleme kabiliyetinizi %32 oranında azaltmaktadır. Bu yüzden üretkenliğinizi arttırmak için kullanacağınız en iyi araç yastığınızdır…
2. Şekerleme yapmak
Uykunun performans üzerinde ne kadar etkili olduğu aşikar. Gün arasında 20-30 dakikalık kısa dinlenme ve uyku araları vermek performansı %34 oranında arttırmaktadır. Bu şekerlemeler aynı zamanda zihnin zindeliğini 2 katına çıkarmaktadır. Berkeley’in yaptığı bir araştırma 20 dakikalık uykunun beynin öğrenme kapasitesini arttırdığını ortaya çıkarmıştır.
Yapılan araştırmalara göre en iyi kestirme zamanı günün ortasında saat 14.00 civarlarındadır. Yalnızca dikkat etmeniz gereken bu uykuyu fazla uzatmamanız çünkü gün ortasında fazla uyumak beklenenin aksine performansınızı düşürebilir.
3. Muz yemek
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir çalışmaya göre vücudun yeterli ve doğru beslenmesi performansı %20 oranında arttırmaktadır. UCLA’nın yaptığı bir araştırmaya göre beyin en iyi kanda yaklaşık 25 gram glikoz dolaştığında çalışmaktadır. Bu rakam hemen hemen bir muzda bulunan glikoz oranı ile aynıdır. Glikoz, beynin odaklanmasından ve uyarılmasından sorumlu temel besindir ve kandaki glikoz oranı azaldığında dikkatinizin dağılması kolaylaşır.
4. Ekran sayısını ikiye çıkarmak
Bilgisayarınızın bağlı olduğu ekran sayısını ikiye katlamak performansı %9 ila %50 oranında arttırmaktadır. Pek çok çalışma birden fazla ekranı aynı anda kullanmanın üretkenlik üzerinde pozitif bir etki yarattığını ortaya çıkarmıştır. Daha fazla ekran alanı uygulamalar arasında geçiş yaparken dikkatinizin dağılmasını önler ve veri transferini çok daha etkili bir hale getirir.
5. Çalışma masasında bitki bulundurmak
Kulağa saçma gelebilir ama çalışma masanızda yer alan bir bitki performansınızı %38 oranında arttırabilir. Unıversity of Exeter tarafından yapılan bir araştırma çalışma masasının üstünde bulunan bir bitkinin yaratıcılığı %45 oranında, mutluluğu %47 oranında arttırdığını, konsantre olmayı, bir işe odaklanmayı ve performans artışını büyük ölçüde desteklediğini göstermektedir. Bonus olarak bu bitkiler ortamdaki bakteri oranını %50-%60 civarında azaltacağından kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz.
6. Pencere kenarında çalışmak
National Renewable Energy Laboratory’nin yaptığı bir çalışmaya göre doğal ışığın bulunduğu ortamda çalışmak üretkenliği, yaratıcılığı ve enerjiyi arttırmaktadır. Gün ışığında çalışan kişilerin bir işe odaklanma süresi suni olarak aydınlatılmış ortamda çalışan kişilere oranla %15 daha fazladır. Swiss Federal Institute of Technology’nin raporuna göre de suni olarak aydınlatılmış ortamlarda çalışan insanlar daha stresli ve daha fazla uyku sersemi hissetmektedirler.
7. Limon kokusu
Diğer bir garip ama gerçek olan şeylerden birisi de doğal kokuların performans üzerine etkisidir. Takasago Corporation’un araştırmasına göre limon kokusu olan ortamda çalışan personeller %54 oranında daha az hata yapmaktadır. Yasemin kokusu hata oranını %33, lavanta kokusu ise %20 oranında azaltmaktadır.
8. Isıyı kontrol altına almak
Ofisiniz buzdolabı gibi mi? Cornell’in yaptığı bir çalışma ortam sıcaklığının kişilerin performansı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Ofis sıcaklığı 18 derece ya da altında ise bu ortamda çalışan insanlar normal oda sıcaklığına (25°C) oranla %44 daha fazla hata yapmaktadır. Rahatsızlıktan ziyade soğuk çalışma ortamı insanların iş akışında kesintilere sebep olmaktadır.
9. Sosyal medyaya ara vermek
E-posta, sosyal ağlar, mesajlaşma ya da bu uygulamalar arasında gidip gelmek kişilerin toplam çalışma sürelerini %57 oranında kesintiye uğratmaktadır. Ortalama 10,5 dakikada bir işinizi bölen bir aktivite meydana gelmektedir. Online olarak geçirilen sürenin ortalama %22’si sosyal ağlarda harcanmaktadır. Doğru kullanıldığında sosyal medya işinizi pozitif etkileyebilir fakat odaklanma gerektiren işlerde iş tamamlanana kadar sosyal medyaya ara vermek sizi oldukça pozitif etkileyecektir.
10. İki işi bir arada yapmaya çalışmamak
Süper kahramanlar sürekli aynı anda birden fazla yerde olmaya çalışır. Fakat uzmanlar bunun performansınız için gerçekten kötü bir fikir olduğunda hemfikirler. Beyin iki işi bir arada yapamazken çalışma hayatınızda bunu yapmaya çalışmak size büyük oranda zaman kaybettirecektir. Rubinstein’in çalışmasına göre birden fazla iş arasında gidip gelmek kişiye büyük oranlarda zaman kaybettirmekte ve işleri daha da karmaşık hale getirmektedir. Buradaki net performans kaybınız %40 oranındadır.