Para kazanmak için para harcamanın 5 yolu
Girişimcilik her zaman riskle ilgilidir. Bu riskin büyük bir bölümünü ise para ile ilgilidir. Eğer düşük bütçelerle yola çıktıysanız, para sizin için az bulunan ve çok dikkatle harcanması gereken bir kaynak olacaktır. Dolayısıyla tasarruf girişimler için olmazsa olmazlar arasındadır. Ancak parayı sürekli tutarak istediğiniz atılımları yapamazsınız. Bir noktada riski göze alıp dar kaynaklarınızı büyümenizi destekleyecek yönlere yöneltmelisiniz. Peki bu yönler ne olabilir?
1- Stand açın
Elbette bu durum sektörden sektöre değişebilir. Yani bir mobil uygulama geliştiricisi için fiziksel stand çok mantıklı olmayabilir. Ancak birçok girişim, müşterilerine ulaşmak için bilinirlik yaratmak adına bu yöntemi kullanabilir. Popüler etkinliklerde küçük bir standla kendinizi gösterin, sektörünüz ile ilgili fuarlarda yer almaya çalışın, sponsorluk çalışmaları yapmaya çalışın.
2- Halka ilişkiler alanına yatırım yapın
Halka ilişkiler ya da yabancı kısaltmasıyla PR, her şirket için önemli iletişim alanıdır. PR özellikle basınla ilişkiler konusunda size büyük avantajlar sağlayabilir. Bunun için tecrübeli kişilerden şirket içerisinde bir PR ekibi oluşturabilir ya da bir PR şirketiyle anlaşabilirsiniz. Elbette PR şirketlerinin bütçeleri her girişime uygun değil. Ancak Türkiye'de de girişimlere olumlu yaklaşan, proje bazlı çalışmalar üreten PR ajansları var. Örneğin Marjinal Porter Novelli bunlardan biri.
3- Mobil uyumlu web site hazırlayın
İstatistiklere göre web sitelerine gelen trafiğin %60'ı artık mobil cihazlardan geliyor. Dolayısıyla iyi bir mobil siteye sahip olmanız çok önemli. Kullanıcıları ilk görüşte tavlayabilmek için iyi bir mobil site için biraz fazla para harcamaktan çekinmeyin.
4- İmaja önem verin
Eğer fiziksel bir ürün satmayı düşünüyorsanız paketlemeye önem verin. İyi ve akıllıca tasarlanmış bir paket, kullanıcıların gözünde sizin işinizi yüceltecek küçük ama önemli bir detaydır. Eğer tümüyle online bir iş yapıyorsanız uygulama arayüz tasarımları, logo ve slogan gibi konularda iyi isimlerle çalışıp akılda kalıcı sonuçlar ortaya çıkarmayı hedefleyin.
5- Merchandise ürünleri hazırlayın
Logolu t-shirt'ler, usb bellekler, ajandalar vs. Bu çok eski bir numara olsa da güzel tasarlanmış eşantiyon ürünleri markanızın akılda kalıcı olmasını ve hatta yayılmasını sağlayabilir. SuKolay ekibinin giydiği montlar buna güzel bir örnek.