Online Eğitim Geleneksel Eğitimin Yerini Alabilir Mi?
Geçtiğimiz 10 yıl süresince herkesin istediği uzmanlığı ve dereceyi kendisine kazandırabileceği akredite platformlar ve online eğitim platformları giderek daha popüler hale gelmiştir. Online eğitim olanakları arttıkça pek çok öğrenci üniversite eğitimi alabilmek için başka bir şehre taşınma konusunda daha da isteksiz hale gelmektedir. Online eğitim taleplerinin artmasının bir diğer sebebi ise kişilerin bir yerde çalışmaya devam ederken eğitimlerini sürdürme isteğidir. The Online Learning Consortium’un raporuna göre 2013 yılı içerisinde 7 milyondan fazla kişi en az bir online kurs almıştır.
Akademik kurumların şüpheciliğine rağmen online kurslara kayıt olan öğrenci sayısı giderek artmaktadır. Geleneksel üniversitelerin çoğu online ortamda sunulan materyallerin düşük kalitede olduğunu ve online platformlar aracılığı ile alınan derecelerin sorgulanması gerektiğini öne sürmektedir.
2011 yılında Pew Research Center’in yaptığı bir araştırmaya göre devlet okullarındaki başkanların %29’u online eğitim ile geleneksel sınıf eğitiminin kattığı değerin aynı olduğunu düşünürken özel kolejlerdeki başkanların %51’i online kursların aynı değeri kattığını savunmaktadır. Yapılan eleştirilerin bir garantisi olmamakla birlikte pek çok çalışma e-öğrenme platformlarındaki eğitmenlerin sınıf eğitmenleri ile aynı hatta bazen daha başarılı bir eğitim verdiğini göstermektedir. Çalışma verileri online kursların tamamlanma oranının geleneksel kurslarla neredeyse eşit olduğunu göstermektedir.
Online eğitimin geleneksel eğitime oranla çok daha ucuz olmasının yanı sıra evden çalışmanın ve kişinin yakınlarına, arkadaşlarına yakın olması oldukça büyük bir avantajdır. Online eğitim ile geleneksel eğitimin maliyetlerine bakıldığındaysa hem Amerika hem de Batı Avrupa’da geleneksel eğitim 3 ila 10 kat daha pahalıdır.
Online eğitimdeki talep artmaya devam etse de herkes evinde uygun çalışma ortamına ya da gerekli disipline sahip değildir. Online ortamdan ders alıp başarısız olan öğrencilere bakıldığında bu öğrencilerin programı sürekli ertelediği ve projeleri tamamlamak için son ana kadar beklediği görülmektedir. Öğrencilerin başarısını arttırması için geleneksel sınıflarda olduğu gibi düzenli çalışması ve bugünün işini yarına ertelememesi gerekmektedir. Seçtikleri alanda istekli, bağımsız ve organize çalışan öğrenciler e-öğrenme için ideal öğrenci profilini oluşturmaktadır.
Yapılan tüm eleştirilere rağmen geleneksel sınıflarla online sınıflarda aynı değeri ve krediyi sunan akredite online enstitülerin sayısı artmaktadır. Nitekim rahatlık ve daha az maliyetin olması her zaman doğru seçenek değildir. Online derecelerin değeri yalnızca kişinin yeteneklerine ve kişiliğine değil aynı zamanda global iş pazarına bağlıdır. Bu iki kriterin başarı ile sağlanması alınan eğitimin değerini ortaya koyacaktır.
Kaynak: