Okullarda kodlama eğitimi ne kadar faydalı olur?
Tüm dünyada gündemde olan konu Türkiye'de de müfredata girecek gibi görünüyor. Bu konuyla ilgili açıklama Sanayi Bakanlığı'ndan geldi. Peki ortaokul ve lisede verilecek kodlama eğitimi ne kadar faydalı olabilir? Yazılım, tüm dünyada ülkelerin ilgi gösterdiği bir alan. Bunun sebebi sadece popüler bir meslek olması değil elbette. Değişim geçiren ekonomiler, lokomotif sektörlerini daha geçerli ve katma değerleri alanlara yönlendirmeye çalışıyor. Bu konuda yazılım ve internete dayalı işler oldukça değerli. Özellikle 1980'lerin sonundan itibaren yazılım ve internet alanında önemli işler başaran şirketlerin neredeyse tamamı, girişimcilik şirketleri. Durum böyle olunca biri ''kodlama'' dediğinde, akla hemen girişimcilik de geliyor. ABD ve Avustralya gibi ülkeler kodlama meselesini ülkenin temel meselelerinden biri olarak görüp okullarda bunu bir ders olarak okutmayı düşünmeye, yazılımı özendirici ilkokul etkinlikleri yapmaya başlamış durumda.
Bakan IŞIK: Milli Eğitim Bakanlığımızla yapacağımız çalışma ile Kodlama dersini Ortaokul ve Liselerde Müfredeta alacağız.
— Sanayi Bakanlığı (@TCSanayi) January 17, 2016
Türkiye'nin de bu konuda bir adım atıyor olması güzel bir gelişme. Bir süredir tartışılan bu düşünce, şimdi resmi kurumlar tarafından da dile getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı bizzat olmasa da Sanayi Bakanlığı'nın işbirliğiyle ortaokul ve liseler için kodlama dersini gündeme alacak gibi görünüyor. Elbette dersin içeriği ve yapısı konusunda henüz bir bilgi yok. Ancak ilkokul yerine ortaokul ve liselerin seçilmiş olması dikkat çekici. Elbette sadece dersi müfredata dahil etmek yeterli olmuyor. Zira Türkiye'de uzun zamandır ''müteşebbislik'' adı altında girişimcilik dersleri de var ancak bu dersler öğretmen sıkıntısı yaşanan, çoğu zaman mecburiyetten işlenen derslerin ötesine geçemiyor. Türkiye'de eğitim sistemi halen sınav odaklı. Dolayısıyla kodlama dersi de normal lise müfredatı içerisinde kaybolmaya müsait görünüyor. Kaldı ki yazılım öğretmenliği de her öğretmenin üstlenebileceği bir görev değil, özel uzmanlık gerektiriyor. Birkaç saatlik dersle yazılım öğrenilmesi de pek mümkün değil. Ancak öğrencilerin yazılıma alanına daha fazla sempati duyması sağlanabilir. Bu noktada da akıllara ''ilkokul daha uygun olur muydu?'' sorusu geliyor. Bu konudaki gelişmeleri ilerleyen dönemlerde göreceğiz. Elbette temennimiz daha fazla girişimci ruha sahip yazılımcının yetişmesi.