Oculus VR nihayet satışa sunuluyor. Peki yüksek fiyatı sorun yaratacak mı?
Facebook tarafından satın alındıktan sonra uzun bir geliştirme süreci geçiren Oculus, nihayet son kullanıcı sürümüyle piyasaya girmeye hazırlanıyor. Ön siparişler başlarken perakende satışların başlayacağı ülkeler de belli oldu. Ancak Oculus'un fiyatı soru işareti yaratmış durumda. Oculus, sanal gerçeklik konusunda yeniden heyecan yaratmayı başaran girişimlerin başında geliyor. Zira sanal gerçeklik 20 yıl önce de var olan bir teknoloji olmasına rağmen bugün yine heyecan yaratıp bir trend haline gelmesini sağladılar. Bunu sağlayan elbette teknolojiyle birlikte gerçeklikte sağlanan gelişme ve ucuzlama beklentisiydi. Oculus teknoloji konusunda zirveyi temsil ediyor diyebiliriz. Cardboard versiyonları bile bulunan VR gözlükleri arasında Oculus en komple ve tamamlanmış set olarak ön plana çıkıyor. Ön siparişe sunulan set Xbox kumandası, Oculus için özel geliştirilen kumanda ve harici kamerasıyla birlikte geliyor. Ayrıca PC uyumluluk yazılımı ve EVE: Valkyrie oyunlar da sete dahil. Dolayısıyla Oculus, birçok rakibinin önünde denilebilir. Üstelik geliştiriciler tarafından da tercih ediliyor olmaları onların piyasayı domine edebilmesi adına çok önemli.
Türkiye pazarı söz konusu olduğunda vergiler ve dolar kuru sebebiyle daha da yüksek olacaktır
Ancak açıklanan fiyatı, Oculus'un pek de 'mainstream' bir ürün yaratma derdinde olmadığını gösteriyor. 599 dolarlık fiyatı belki geçmişte bu tarz ürünlere sahip olmak istediğinizde ödeyeceğinizden çok daha düşük olabilir. Ancak Oculus'u kullanabilmek bir konsola ya da çok yüksek performanslı bir PC'ye de sahip olmanız gerektiğini düşünürseniz fiyat kabarıyor.
599 dolarlık fiyat etiketi Türkiye pazarı söz konusu olduğunda vergiler ve dolar kuru sebebiyle daha da yüksek olacaktır (Türkiye henüz satışa sunulacak ülkeler arasında değil) Dolayısıyla burada sadece VR seti için 2500 TL civarında bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu da okullarda, araştırma projelerinde, yeni girişimlerin projelerinde yüksek adetlerde kullanılacak bir ürün olmadığı anlamına geliyor. Oculus'un yüksek fiyatı VR için bir son anlamını taşımıyor. Tıpkı akıllı telefon pazarında birçok farklı fiyat segmentinde başarılı markalar olabildiği gibi VR sektöründe de daha uygun fiyat seviyelere inmek isteyen birçok marka olacaktır. Bu durumda Oculus da üst seviye bir ürün olarak yaşamaya devam edebilir. Elbette birçok farklı üründe olduğu gibi ekosistem, en azından ürünün kendisi kadar önemli. Daha fazla üçüncü parti uygulamayı kendine çekebilen, fazla fazla sistemi destekleyebilen marka daha güçlü olacak.