NetSparker kurucusu Ferruh Mavituna ile geride kalan yılı konuştuk
Güvenlik alanında önemli bir tecrübeye sahip olan Ferruh Mavituna, önce Mavituna Security ardından da Netsparker ile B2B alanında tanınmış girişimlere imza atmış bir girişimci. Bugün birçok global şirketin kullandığı Netsparker, geçtiğimiz yıl Startup Turkey 2015 Challenge'da da birçok uluslararası girişim arasından birincilik ödülünü kazanmıştı. En son Startup Turkey 2015'te dinleme fırsatı bulduğumuz Ferruh Mavituna ile Startup Turkey 2016 öncesinde geride kalan yılı değerlendirmek üzere tekrar konuştuk.
Öncelikle sizin girişimcilik yolculuğunuz nasıl gidiyor? Türkiye’deki ekosistemi yakından takip ediyor musunuz?
Yolculuk heyecanlı, dalgalı, zor, bol iniş çıkışlı ve ilginç gidiyor. Girişimcilik zor ama sonuç almak çok keyifli, yaptıklarınızın sonucunu görmek çok keyifli, her ne kadar bazı şeyleri görebilmek seneler sürse de. Açıkçası Türkiye’deki ekosistemi takip etmiyorum, seri girişimci değil de tek bir girişime odaklanmış ve odağın çok önemli olduğunu düşünen biriyim. Kendi işimiz dışındaki konuları yakından takip etmiyorum. Tabii ki duyup görüyorum, kesinlikle son 3-4 senede Türkiye’de ciddi bir hareketlenme var, ciddi projeler, ciddi yatırımlar çıkıyor. Yakında dünya çapında daha çok teknoloji girişimimiz olacağını düşünüyorum.
Geçtiğimiz yıl Netsparker olarak Startup Turkey Challenge’ı kazanmıştınız. O günden bugüne ne gibi gelişmeler oldu?
2015’de internet üzerinden basit bir şekilde bir veya binlerce sitenin güvenliğini test etmenize izin veren yeni ürünümüz Netsparker Cloud’u yeni piyasaya çıkarmıştık. 2015 içerisinde o konuda güzel gelişmeler oldu ve bir dizi büyük müşteri şu an Netsparker Cloud kullanıyor. Ekibimizi büyütmeye devam ettik, genel olarak büyümeye odaklı devam ediyoruz. O günden bu yana organik büyüme odağımız devam ediyor.
Gelecek planlarınız neler?
Dediğim gibi ben odaklanmayı seven biriyim, gelecekte de odağımızda bir değişiklik planı yok. Organik büyümeye ve ürünü olabilecek en iyi hale getirme çalışmalarına devam edeceğiz. Netsparker Cloud ile marketimiz biraz genişledi, genelde 1-100 web sitesi olan firmalar müşterimizdi şimdi 100-10000 sitesi olan firmalara odaklanıyoruz. Binlerce siteyi saatler içerisinde güvenlik analizden geçirebilen yegane sistemlerden biri olma avantajımızı kullanarak daha çok Fortune 1000 firmasını kullanıcımız yapmak istiyoruz.
Güvenlik alanında çok tecrübeli bir girişimci olarak bu alanda trendlerin ne yönde şekillenmesini bekliyorsunuz?
Mobil ve Web uygulama güvenliği çok daha ciddi bir konu olacak. Buna IoT güvenliğini de katabilirsiniz, çünkü pratikte onun da büyük bir kısmı bu kategoriye dahil. Uzun vadede bilgi güvenliği ve güvenlik açıkları konusunda firmalar daha çok sorumlu tutulamaya başlanacak. Kanuni yaptırımlar zaten var ama daha da yaygınlaşmasının yakın olduğunu düşünmüyorum. Güvenlik git gide daha kompleks bir hale geliyor. Güvenliği basit ve geliştiriciyi, kurumları yormadan çözen çözümler kazanmaya başlayacak. Maalesef güvenliği bu şekilde çözmek çok zor o yüzden bazı yeni girişimlerin basit ama gerçekte sorunu çözmeyen ürünler geliştirdiklerini görüyoruz, bu da uzun vadede sonuç getirmeyecektir. Herkes tek bir butona basıp sorunu çözmek istiyor, bu genelde mümkün değil ama en az butona bastırarak sorunu çözenler veya butonları süreçlere yerleştirebilenler bu alanda kazanacak diye düşünüyorum.
Son olarak bonus bir soru: Geçmişte birçok farklı yerde yaşadınız, gelecek adına yeni planlarınız var mı? İstanbul bu planların neresinde? :)
Birçok ülkede ve dünyanın en güzel şehirlerinde yaşadıktan sonra şunu fark ettim ki, hiçbir yer mükemmel değil, her yerde her aradığını bulmak mümkün değil. Kiminin havası, kiminin insanı, kiminin doğası, kiminin imkanları, kiminin de döneri güzel :) Klişe olacak ama bütün bu maceralardan sonra fark ettim ki kendi içinizde keyfiniz yerindeyse dünyanın her yanı güzel. Hayatımın uzun bir dönemini İngiltere’de geçirdim, ciddi bir alışkanlık oluşturdu, şimdilik buradayız. İstanbul benim için çok özel bir yer olsa da şu an İstanbul veya başka bir yer için bir plan yok. Belki “emekli” olduğumda :)