Neil Patel'le Growth Hacking'e Dair Bir Söyleşi
Bu röportaj Digital Age'in web sitesinde ekim ayında işleyeceği Growth Hacking dosyası için yapıdı.
Neil Patel, 2000'li yılların başında SEO optimizasyonunun önemini anlamış ve online pazarlama üzerine çok değerli işler yapmış bir girişimcidir. İlk şirketini üniversite yıllarında internet üzerinde kuran Patel, bu şirketin pazarlama çalışmalarında başarısız olması üzerine online pazarlamaya ilgi duymaya başlamış. Çünkü Patel'in pazarlama için çalıştığı şirketlerden hiçbiri şirkete daha fazla trafik sağlayamamış.
2002 yılında Neil Patel'in kurucu ortak olarak yer aldığı ACS şirketi, SEO alanında çalışmaya başlamış. HP, Samsung, Amazon, Microsoft, General Motors gibi şirketlere SEO alanında destek veren ve başarılı projeler gerçekleştiren ACS, 2007 yılında yıllık 2.5 milyon dolarlık ciroya ulaşmıştı.
2006 yılında yine Neil Patel ve ortağı tarafından kurulan Crazy Egg ise şirketlere kullanıcıların sitede neler yaptığını, hangi bölümlere ilgi gösterdiğini izlemeyi amaçlayan bir şirketti.
2008 yılında yine Neil Patel ve ortağı KissMetrics'i kurmuş. KissMetrics küçük ve orta ölçekli şirketlere web site analizleri sunan bir şirket. Patel'e göre KissMetrics aslında CrazyEgg 2.0 gibi çalışıyor. 2008 yılında 1 milyon, 2009 yılında 3 milyon dolar yatırım alan KissMetrics henüz 2008 yılının sonunda 1,900 müşteriye ulaşmayı başarmıştı.
Neil Patel'in şu sıralar yönettiği blog'u Quick Sprout da online pazarlama alanında en başarılı blog'lardan biri 1 milyon dolar civarında gelir üretiyor.
Sorular ve Neil Patel'in yanıtları;
Bugünün şartlarında Growth Hacking sana ne anlam ifade ediyor?
Growth Hacking pazarlama ve ürünün şirketin büyümesi için birlikte kullanıldığı bir yöntemdir.
Growth Hacking için kullandığınız favori araçlarınız neler?
Birkaçının ismini vermek gerekirse; Qualaroo, KISSmetrics, Hellobar, Moz, ve Google Analytics kullanmayı seviyorum.
Growth Hacker'lar bir startup'ın tüm aşamalarında gerekli mi?
Evet, bu her seviyedeki şirket için gerekli. Örneğin Dropbox, Growth Hacking'i birkaç milyon dolar değerinde bir şirketken kullanmaya başladı ve bugün milyar dolarlık bir şirket olmasına rağmen halen kullanmaya devam ediyor.
Growth Hacking, klasik pazarlamadan ne kadar farklı?
Klasik pazarlamada işin içerisine ilk kullanıcı deneyimi, kullanıcıyı kazanmak, yerleştirme gibi ürün ve geliştirmeyle ilgili hiçbir şeyi katmaz. Growth Hacking'in farkı bunları kullanmasından geliyor.
Bir Growth Hacker'ın ne kadar teknik bilgisi olmalı?
Eğer hiç teknik bilginiz yoksa bile bir Growth Hacker olabilirsiniz. Öğrenme isteğiniz varsa bunu başarabilirsiniz. Yine de ne kadar fazla teknik bilginiz olursa bu sizi o kadar iyi kılar.
Growth Hacker'ın bir şirketteki günlük çalışmaları nasıl olmalı?
Yukarıda da bahsettiğim gibi Growth Hacker ürün ve geliştirmeyle de ilgilenmelidir. Dolayısıyla ürün, pazarlama ve geliştirme alanlarının hepsiyle iç içe olmalı. Tüm şirketi takip etmeli ve tüm departmanlarla birlikte çalışmalısınız ki gerekli değişiklikleri hayata geçirebiliyorsunuz.
Growth Hacking'i en iyi uygulayan şirketlere örnekler verebilir misin?
Dropbox, Upwrothy ve Airbnb şirketlerinin hepsi Growth Hacking sayesinde çok çok hızlı büyümeyi başardılar.
12 Aralık'ta dünyada girişimcilik alanının önemli isimleri İstanbul'da Master In Growth konferansında bir araya gelecek. Master In Growth'a kayıt yaptırmak için: Master In Growth