Negatif etkilere nasıl karşı koymalı?
Doğru girişimcilik anlayışının, girişimler ve girişimciler için önemine işaret eden sayısız makaleyi sizlerle paylaştık. Bunları genelleyerek ele alırsak, öğretilerini çevrenizdeki olumsuz etkilere (negatif insanlar ve onların düşünceleri) karşı koyabilmek, olay ve durumlara gerçekçi yaklaşabilmek, çözüm odaklı olmak ve sürekli öğrenmeye devam etmek şeklinde özetleyebiliriz.
Girişimcinin, negatif insanların ve onların düşüncelerinin onu geride tutmasına izin vermemek için oluşturacağın düşünce setinin kibire ve her şeyi bilme sanrısına kayma ihtimali hiç de göz ardı edilebilecek türden değil. Negatif baskılara karşı korunurken, aynı zamanda sanrılara kapılmadan gerçekçi yaklaşımımızı ve bilgi açlığımızı korumanın yolu, Aristoteles’in etik anlayışının temellerinden altın orta kavramında yatıyor.
Ne Pollyanna olmalı ne de girişim fikrimiz ve/veya girişimimiz ile ilgili fikirlerin her birine karşı savunmacı olmalıyız. Ne her şeyi bildiğimizi sanmalı ne de her söylenenin doğru olduğunu varsaymalıyız. Hem her fikre saygı duymalı hem de her fikri köklerini sorgulamalıyız. Kısacası, konu olumsuz etkilerin tuzağına düşmeden, doğrularımızı yanlışlara teslim etmeden girişimcilik yolunu yürümeye geldiğinde, yaklaşımımız X veya Z değil, Y olmalı.
Daha pratik yöntemler duymak isteyenler, negatif etkinin sizi ve girişiminizi etkilememesi için yapabileceğiniz birkaç şeyi sıraladık:
Olumsuz insanlardan kaçının Hâlâ şansınız varken olumsuz insanlar ile iletişiminizi uygun gördüğünüz en az seviyeye çekin, sizi çevrelemelerine izin vermeyin. Girişiminizi açık görüşlü, çözüm odaklı insanlar ile tartışın. Bu konu işe alma süreçleriniz ile de doğrudan ilişkili. Çalışanlarınızı ve iş ortaklarınızı seçerken dikkatli olun; negatif düşünce ve etki saçan insanlar son tercihiniz bile olmamalı. Ekibinizin yakıtı yüksek motivasyondur ve bunu mahvetmek negatif insanların en iyi yaptığı şeylerin başında gelir. Size verebilecekleri en büyük zararlardan bir diğeri de hayallerinizi öldürmek olur.
Olumsuz insanlarla tartışmayın Motivasyon zor kazanılan ve kolay kaybedilen bir olgu. Sizin en büyük sermayeniz, silahınız motivasyonken, olumsuz insanlarda bunun yerini sürekli karamsarlık ve kıskançlık alır. Onlarla tartışmaya girmeyin çünkü dinlemek istemezler; açık görüşlü olmadıkları için karşılarındaki insandan öğrenmek yerine kendi hatalarını kabul etmemek için sürekli savunur ve saldırır. Nerede olursa olsun, çevrimiçi olsa dahi negatif insanlarla tartışmaya girmeyin. Siz artık girişimcilik yolunda yürüyorsunuz, büyük hedefleriniz var ve savaşlarınızı doğru seçmelisiniz. Hiçbir yere varmayacağınız tartışmalar ile kendinizi yıpratmayın.
Onlardan birine dönüşmeyin Kimse girişimcilik maceranızın kolay olacağını söylememişti. Birçok zorluk ve engel ile karşılaşacaksınız, durum bazen çok zor ve içinden çıkılmaz da görünecektir. İşte bu anlarda, olumsuz düşüncelere kapılabilir ve karamsarlığa düşebilirsiniz; buna izin vermeyin. Zorluklara gerçekçi yaklaşın ve çözüm odaklı olun. Sorunlara odaklanmayın ve şikayet etmeyin. Aştığınız her engel beraberinde değerli tecrübeler getirir. Engelleri aşmak için istekli ve heyecanlı olun; yoksa o tecrübeleri asla edinemezsiniz. Onları göğsünüze taktığınız girişimcilik yıldızları gibi görün.