Neden herkes Nokia Here Maps'in peşinde?
150. yaşını kutlayan Nokia'nın akıllı telefon pazarındaki düşüşünün ardından Lumia serisini Microsoft'a satması önemli bir gelişmeydi. Bu olayın ardından Nokia'nın kurumsal pazara yönelmesi en mantıklı seçim gibi duruyordu ve nitekim 15.6 milyar dolara Alcatel Lucent'i alarak bu alanda iddialı olacaklarını gösterdiler. Ancak Nokia'nın elinde pek fazla dikkat çekmeyen bir ürün daha var ve şimdi herkes onun peşinde.
Nokia'nın Here Maps ürünü akıllı telefonlarda pek fazla başarılı olamadı. iOS sürümündeki problemlerin yanında pazarlama anlamında da pek fazla şey yapılmaması ilginin çabuk kaybolmasına neden oldu. Belki de Microsoft bu sebeple Here Maps'i Nokia ile yaptığı anlaşmanın dışında bıraktı. Ancak Here Maps'in çok başarılı olduğu bir alan var: navigasyon. Rakamlara göre tüm dünyada navigasyon cihazlarının %80'i Here Maps altyapısını kullanıyor. Here Maps'in 2014 geliri ise 1.1 milyar dolar.
İyi bir harita uygulaması geliştirmenin ne kadar zor ve maliyetli olduğunu Apple'ın hamlesinden görmüştük. Google Maps altyapısını bırakan Apple, bir dönem kendi haritasında ciddi sorunlar yaşamıştı. Şimdi bile Apple'ın haritaları lokalizasyon anlamında pek de iyi noktada değil. Veri anlamında böylesi büyük bir iş yükü ve maliyetin altına girmek istemeyen şirketler için piyasada global anlamda iyi bir harita altyapı sunan Google Maps'in yanında TomTom ve Here Maps kalıyor. Başta da belirttiğimiz üzere Here Maps'in pazar payı da navigasyon pazarında oldukça iyi.
İşte bugünlerde Here Maps'in bu denli popüler olmasının sebebi de bu. Global bir haritaya ihtiyaç duyan Uber, Facebook, Amazon ve BMW gibi şirketlerin hem güçlü bir altyapıya sahip olmak hem de pazar payını ele geçirmek istedikleri için Here Maps ile yakından ilgilendiği söyleniyor.
Here Maps için adı geçen şirketler arasında en ciddi söylentiler Uber tarafından geliyor. 50 milyar dolar değerlemeye ulaşan Uber'in Here Maps için 3 milyar doları gözden çıkardığı söyleniyor. Bu rakam Nokia'nın 2008 yılında Here altyapısını oluşturan Navteq için ödediği 8 milyar doların gerisinde ancak yine de Uber gibi genç bir girişim adına önemli bir rakam. Uber, kendini hiçbir zaman bir ulaşım şirketi olarak tanımlamıyor. Bir teknoloji şirketi olarak farklı alanlara girmeye sıcak bakıyorlar. Here Maps de bu vizyonda önemli bir yer tutabilir.
Nokia'nın Here Maps'i satmak istediği biliniyor ancak henüz teklifler konusunda resmi bir açıklama yok. Kim satın alırsa alsın bu durum global anlamda birkaç farklı sektörü etkileyecek önemli bir satın alma olacaktır.
Tabi tüm bunları konuşurken Google'ın Maps konusunda ne kadar vizyoner olduğunu ve ne kadar güçlü bir çalışma yaptığına da değinmek lazım. Senelerdir kullandığımız Maps belki Google'ın en güçlü ya da en çok kâr getiren işlerinden biri değil ama oldukça kıymetli. Bugünlerde pek fazla anlam ifade etmeyen birçok Google projesi de gelecekte böyle değerlere ulaşabilme potansiyeline sahip. İşte bu yüzden daha fazla başarılı girişimciye, inovasyon ruhunu kaybetmeyen büyük şirketlere ihtiyacımız var. Yemeksepeti gibi örneklerin önemini bu anlamda bir kez daha vurgulamak lazım.
The Verge'den esinlenilmiştir