Neden hâlâ kimse girişiminize yatırım yapmadı?
Her yatırımcı belli motifleri göz önünde bulundurur ve filtreleme sürecinin ardından önlerindeki girişimin yatırımlarına değer olup olmadığına karar verir. Girişiminizin reddedilmesinin ardında onlarca sebep olabilir ve bunlardan bazılarını engelleyebilecekken, diğerleri pek de size kalmış durumlar değildir. Örneğin yatırımcı yalnızca belli bir sektöre odaklanmayı tercih ediyor olabilir. Reddedilmek girişimciliğin ayrılmaz parçalarından biridir; bir yatırımcı tarafından reddedildiğiniz için motivasyonunuzu kaybetmeyin, değiştiremeyeceğiniz durumları düşünmekle zaman kaybetmeyin ve girişiminizi yatırımcıların gözünde nasıl daha cezbedici kılabileceğinizi düşünün.
Girişimcilik maceranızın bir yerinde bu hatalardan en az birini yapmış olabilirsiniz. Girişiminizdeki hataları, soru işaretlerini ne kadar giderirseniz, yatırımcılar için o kadar cezbedici hale gelirsiniz:
Yanlış gemi, yanlış zaman
Henüz hiç yatırım almamış bir girişim olarak, dünyadaki en önemli şeyin ne şekilde olursa olsun bunu almak olduğunu düşünebilir ve bunu başarmak için her yatırımcının önünde ter dökebilirsiniz. Yapmayın. Çoğu girişimci, yanlış zamanda yanlış girişimcileri etkilemeye çalışır. Yatırım almak istediğiniz kişileri, girişiminizin gelişim durumuna göre seçin. Karşılarına çıkmadan önce yatırımcılar hakkında araştırma yapın çünkü öteki türlü kendinizi hedeflerinize pek de iyi olmayan bir anlaşmanın içerisinde bulabilirsiniz. Girişiminiz muhteşem olabilir fakat eğer hedefleri sizden farklı olan insanların parasını alırsanız, vizyonunuzdan ve hedeflerinizden ödün vermek zorunda kalabilirsiniz.
Bir parça heyecan
Yatırımcılar etkilenmek isterler. Gayet haklı bir biçimde beklentileri yüksektir. Şu an karşınızda duran yatırımcının bir ayda kaç girişimci ile görüştüğünü duysanız şaşırırdınız. Özetle tahmin ettiğinizden çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Şayet bu girişimci ordusunun arasından sıyrılıp, hatırlanmak istiyorsanız, yalnızca inovatif bir üründen fazlasını vermelisiniz. Akılda kalıcı ve heyecan verici bir sunum ortaya koymalısınız. Ürününüz kadar kendinizi de sergilemelisiniz. Şayet kendinizden pek de emin olmayarak onlara daha önce gördükleri bir şeyi satmaya çalışırsanız, ertesi gün adınızı dahi hatırlamayacaklardır.
Limitli fikirler
Girişiminiz daha fazla geliştirilemeyecek bir servis veya ürün üzerine kuruluysa, çoğu yatırımcı tarafından reddedilmeniz kuvvetle muhtemeldir. İnovasyon girişimciliğin mihenk taşıdır fakat gelişim potansiyeli de en az onun kadar önemlidir. Kabul etmelisiniz ki, sınırları belli bir macera kimseyi heyecanlandırmaz.
Hangi problem?
Yatırımcılar yenilikçi fikirler ve bunları gerçeğe dönüştürecek iş planları duymak isterler. Bunu veremezseniz yine reddedilirsiniz. Ortaya koyduğunuz ürün veya servis hangi sorunu çözüyor? Potansiyel kullanıcılara nasıl bir değer sunacak? Şayet bu sorulara su gibi berrak yanıtlar sunamazsınız, yatırımcılar toplantıdan kafalarında soru işaretleriyle çıkarlar ki bu pek de hoşlarına giden bir durum değildir.