Ne kadar büyürseniz büyüyün girişimci alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin
Tüm girişimciler şirketlerinin büyümesini, dengeli ve kârlı işlere dönüşmesini ister. Büyüme beraberinde değişim getirir ve bu değişimler şirketin kültüründen iş yapma şekillerine kadar her alanda başkalaşmalar yaşanmasına sebep olabilir. Değişim gereklidir, girişiminizin evrilmesi sizi korkutmamalı. Peki, bir girişim ne kadar büyürse girişim olmaktan çıkar? Daha da önemlisi, gerçekten girişim olmaktan çıkmalı mı?
Girişimlerin büyük şirketlere karşı birçok avantajı vardır. Değişen şey daha fazla müşteri, kâr ve çalışandan ibaretken, neden girişim olmaktan çıkmak ve onun avantajlarından feragat etmek gerekli olsun ki?
Girişimci olarak yapmanız gereken, girişiminiz büyürken vizyonunuzu ve ekip olarak alışkanlıklarınızı -buna profesyonel huylarınızı da diyebiliriz- korumak.
Bizce bir girişim ne kadar büyürse büyüsün koruması gereken özellikleri vardır. Bunlardan beşini şu şekilde sıralayabiliriz:
Dikkatli işe almalar yapın. Firmanızı güçlü kılan şey ekibinizdir. Ne kadar büyürseniz büyüyün, ekibiniz ne kadar kalabalık olursa olsun, işe almalarda ince eleyip sık dokumaya dikkat edin ve seçici olun.
Ekibinizle iletişim halinde kalın. Girişiminizin ile birlikte ona can veren ekibiniz de büyüyor ve tüm ekip üyeleriyle eşit yoğunlukta iletişim kurmak gözünüze imkansız görünüyor olabilir. Fakat ekibinizle iletişimde kalmak ve onları motive etmek, ilham vermek ve yönlendirmek sizin sorumluluğunuz. Eğer buna vakit ayıramayacak kadar meşgulseniz, gerektiğinden fazla sorumluluk taşıyor olabilirsiniz.
Sıkı çalışın. Birçok girişimci, şirketlerini bir kez büyüttükten sonra her şeyin kendi kendine sorunsuz bir şekilde işleyeceğini ve sıkı çalışma günlerinin geride kalacağını düşünme yanılgısına düşüyor. Şayet siz de böyle düşünüyorsanız, yalnızca girişiminizi batırmakla kalmayacak, itibarınızı da zedeleyeceksiniz.
Network! Büyüyen bir organizasyon oluşturduktan sonra da yeni profesyoneller ve iş fırsatları kovalamayı bırakmamanız şart. Etkinliklere katılın, diğer girişimcilere yardımcı olun, insanlarla tanışın ve ağınızı genişletmeye devam edin.
Risk alın. Girişiminiz büyüdükçe artık kaybedebileceğiniz şeyleriniz olur ve eskisi gibi risk almaktan çekinebilirsiniz. Fakat oyunun tüm kurgusu da bundan ibaret. Kaybedebileceğiniz şeyler ne kadar büyükse, onları masaya koyarak kazanabileceğiniz şeyleri de büyütürsünüz. Girişimcilik ruhunuzu yitirmeyin ve asla azla yetinmeyin.