MyShake uygulaması depremleri erken haber veriyor
Androidli akıllı telefonlar için hazırlanan yeni bir uygulama, telefonların sensörlerinden gelen ortak veriyi birleştirip büyük bir sismograf gibi çalışmalarını sağlıyor.
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley tarafından geliştirilen MyShake isimli uygulama, isminin aksine sizin hareketlerinizden gelen titreşimi değil sismik aktiviteleri ölçmeyi amaçlıyor. Geliştirilen algoritma sayesinde insan hareketleri ve cihazlardan gelen titreşimleri ayırt edebilen uygulama, bu sayede gereksiz alarm durumu yaratmıyor. Gerçek deprem aktivitelerini takip edebilmesi için telefonun düz bir zemin üzerinde sabit olarak bırakılması gerekiyor.
Uygulamanın asıl hedefi, yüzlerce cep telefonundan gelen verileri takip etmek ve bu sayede hem depremler konusunda daha fazla veri sahibi olmak hem de bir deprem durumunda acil müdahale ekiplerini en hızlı şekilde uyarabilmek. Hatta bazen deprem merkezinden uzak bölgelerde yaşayan kişilere henüz titreşimi hissetmeden önce de haber ulaştırabiliyor. Uygulama sağlıklı veriler için 12 bin kilometre karelik bir alanda en az 300 telefondan gelecek verilere ihtiyaç duyuyor.
Daha önce de akıllı telefonlarla depremleri takip eden uygulamalar yapılmıştı. Ancak MyShake hem akıllı telefonların sayısının arttığı, hem de sensörlerin geliştiği bir dönemde devreye girdiği için çok daha iyi sonuçlar vermesi muhtemel.
Geçmişte daha çok atıl işlemci kapasitesini kullanmaya yönelik çalışmalar görüyorduk. Artık yeni nesil sensörler sayesinde akıllı telefonlardan çok daha fazlasını almak mümkün. Genellikle bunu GPS üzerinden takipte kullanıyoruz. Ancak MyShake uygulaması akıllı telefonlardaki gelişmiş sensörler ve bir ağ üzerinden birbirleriyle konuşabilmeleri sayesinde büyük çapta işler yapılabileceğine güzel bir örnek. Bu güçten akıllıca faydalanamanın yollarını bulan yeni girişimler neden görmeyelim.