Mobil Uygulama Girişimleri Hakkında 7 Mit
İnternet girişimleri, özellikle Amerika gibi ülkelerde çok geçmişe dayanıyor. Fakat mobil girişimler tüm dünya için yeni bir iş alanı. Bu sebeple mobil alanda yakalanacak başarılar Türkiye'nin geleceği açısından da önemli.
Mobil girişimlerin bu denli yeni olması denenmiş iş modellerinin az olması, gelir modeli kurulması zorluğu gibi sorunları birlikte getiriyor. Bir de mobil uygulamalar geliştirme konusunda "mit"ler var. Bu yazıda sizler için 7 miti seçtik; 1- "Kod bilmeyen adam mobil girişimci olamaz" Mobil alanda başarılı olmak için teknolojiyi çok iyi bilmeye gerek yok. Hiç donanım geliştirmediğiniz gibi bir satır bile kod bilmiyor olabilirsiniz. Önemli olan doğru yolda, adanmış bir şekilde ilerlemek. Kod yazılması gerekiyorsa kodu yazacak birini mutlaka bulabilirsiniz.
2- "Uygulama bitsin, kullanıcı yağacak" Mobil uygulamayı geliştirmek, işin en basit aşamasıdır dersek yanlış olmaz. Elbette kodcu arkadaşlarımızın emeğine saygısızlık etmiyoruz ama milyonlarca mobil uygulamanın arasından sıyrılıp yeni kullanıcılara ulaşmak işin en zor kısımlarından biri. Dolayısıyla uygulama yayına girdiğinde her şey bitti diye düşünmeyin. Asıl iş bundan sonra başlıyor. 3- "Fikir çok iyi, gerisi halledilir" Herkesin kendine göre iyi fikirleri var. Bazıları fazla hayalci olabilir ama bazıları her açıdan kusursuz gibi görünen fikirler. Ama bir düşünün; Başarısız projelerin hepsi kötü fikirlerden mi geliyor? İyi fikirler de çoğu zaman başarısız oluyor. Önemli olan sizin onu nasıl hayata geçirdiğiniz, nasıl büyütüp geliştirdiğiniz. Yani fikir önemli ama her şey fikirden ibaret değil.
4- "Yatırımcılar fikrimi bir dinledi, direkt ikna oldu" Otomobil geliştirmiyorsanız fikirle ya da prototiple ortaya çıkmanızın da pek bir anlamı yok. Bir mobil uygulama fikriniz var ise en kısa ve maliyetsiz yoldan bunu hayata geçirmeye bakın. Yatırımcılar yola çıkmış, kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlanmış projelere yatırım yapmak ister. Hackathlon günlerinde bir uygulamanın demo ya da beta versiyonları bir günde bile yazılabiliyor. 5- "Şöyle bir uygulama olsa çok güzel olurdu" Çevrenizdekilere danışmak her zaman çok iyi bir fikir olmayabilir. Onlara bir kullanıcı gibi yaklaşıp fikirlerini almak istediğinizde aslında gerçek sonuçlarla karşılaşmıyorsunuz. Çünkü sonuçlarını umursamak zorunda olmayan biri, gerçekçi düşünemeyebilir. Uygulama konusundaki asıl dönüşleri gerçek kullanıcılardan, o uygulamayı gerçekten indirip kullanan kişilerden alabilirsiniz. Yani önce yapın.
6- "TV'ye reklam bütçeleyecek gücün olsa tutar, ama..." Pazarlama her zaman para yürümez. Elbette TV'ye reklam vermek daha fazla kullanıcıya ulaşmanın en hızlı yolu. Ama indirilme rakamları her zaman kullanıcı sadakatini getirmez. Gerçekten sağlam bir kullanıcı kitlesi edinmek istiyorsanız ilk uygulamanızı yapın ve onu sürekli iyileştirin. Harika ürünler kullanıcılara ulaştıkça kendi reklamlarını kendileri yapmaya başlar. 7- "Yatırımcı bulduk mu tamamdır" Yatırım, bir işin hızlanması için en önemli katkılardan biri. Fakat bir girişimin ilk hedefi hiçbir zaman yatırım almak olamaz. Aksine yatırım bir amaç değil, araçtır. Girişimcinin amacı her zaman en iyi ürünleri geliştirmek, sunmak, şirkete müşteri kazandırmak, şirketi büyütmek - kısacası iyi bir girişimci olmaktır.