Mobil Sağlık
Bu makale Atilla Oğuzhan Durgun tarafından kaleme alınmıştır.
Doktor-doktor, hasta-hasta, doktor-hasta iletişimi başta olmak üzere Elektronik sağlık kayıtlarına hızlı ulaşma imkanı ve datanın analiz edilmesiyle hastalıkların önlenmeye çalışılması ve tedavilerin şekillenmesi, kronik hastalık takip ve tedavileri, hastalık risk analizleri, giyilebilir cihazlar sayesinde kişisel günlük yaşam datasının analizi ile sağlıklı yaşam koçluğu, obezite kontrolü ve sayabileceğimiz daha bir çok alanda mühendislik zekasının da desteğiyle global olarak gelişimini takip ediyoruz.
-British Medical Journal’a göre 100000 mobil sağlık uygulaması mevcut.
- Market Research and Competitive Intelligence Reports raporuna göre 2018 de mobil sağlık pazarı 20.7 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Global Mobile Health Market araştırma raporuna göre 26 milyar dolar.
-Türkiye’de 37 Milyon mobil abone, 13 milyon 3g abonesi bulunmakta, nüfus 75 milyon.
-Tuik istatistiklerine göre obezite oranı nüfusun %30.3’ü.
-Türk Kardiyoloji derneğinin araştırmasına göre 11 Milyon nüfus hipertansiyon hastası.
-Türkiye’de diyabet hastası oranı %14.
Akıllı telefon kullanımının artışı, insanların zamanla mobil teknolojilerden destek almaya yönelik sağlık alışkanlıklarının değişimi ve mobil sağlık uygulamalarının artık daha çok kronik hastalıkların kontrolü ve takibine odaklanması en önemli trend belirleyicileri.
Ülkelerin de sağlık politikaları ve yasalarında dijital alanda zamanla düzenlemeler getireceği, mobil sağlık girişimlerinin gelişmesinde rol oynayacak bir etken. Buna en iyi örnek olarak FDA’in (Amerika ilaç ve gıda dairesi: Amerika sağlık bakanlığına bağlı ilaç, gıda ve tıbbi cihazlara onay veren, denetleyen, yasaları düzenleyen kurum) mobil sağlık girişimleri ve uygulamalarını medikal cihaz olarak kabul edip bazı düzenlemelerde bulunmuş olmasını verebiliriz.
Ayrıca ülkemizde de SGK mobil sağlık projesini 1 ekim 2013 tarihi itibari ile başlatmış bulunmakta. 15 aralık itibariyle pilot uygulama tüm mobil sağlık sunucularına açılarak, pilot olarak belirlenen diabet ve hipertansiyon hastalarının medula (Sağlık Bakanlığına bağlı elektronik hasta kayıt sistemi) sistemine girdikleri datalarına doktorların her yerden ulaşması mümkün olacak.
Mobil sağlık uygulamaları ve giyilebilir dijital ürünlerle tansiyon kontrolünden şeker takibine, fitness koçluğundan EKG çekimine, sağlık danışmanlığından kaliteli uyku takibi ve kontrolüne kadar bir çok alanda, kuluçka merkezleri, üniversiteler ve hastaneler, medikal teknoloji şirketlerinin mobil alanda yatırımları ve teşvikleri, mobil sağlık girişimcilerinin emek ve inançları ile ülkemizde de bir çok girişimi zamanla göreceğimizi düşünüyorum.
Girişimcilik tohumunun yüreğime atıldığı günden beri, birkaç ufak başarısız girişim denemesi olurken girişimciliğin “ne olduğundan ziyade ne olmadığını daha çok öğrenmiş ve hala öğrenen” birisi olarak, adrenalini yüksek, sağlam kalp, beyin ve bünye isteyen bir ruh hali ve yaşam tarzı olan girişimciliğin, sağlık alanında da hem ülkemizin kalkınması hem de kitlelerin yaşamına fayda sağlamasnı, mobil sağlık alanında da diğer alanlarda olduğu gibi ulusal ve global boyutta başarılı girişimler çıkmasını diliyorum.
Kaynak:
Wikipedia http://tr.wikipedia.org/wiki/FDA
FDA mobil sağlık düzenlemesi: http://www.fda.gov/downloads/MedicalDevices/DeviceRegulationandGuidance/GuidanceDocuments/UCM263366.pdf
Tuik http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=15871
http://www.webrazzi.com/2013/10/17/markafoni-eticaret-infografik/