Milyar dolarlık şirketlerin arkasındaki 4 girişimci başarı sırlarını paylaşıyor
Geçtiğimiz günlerde, milyar dolarlık 4 şirketin kurucusunun konuşmacı olduğu ve yuvarlak masa tartışması formatında ilerleyen bir etkinlik gerçekleştirildi.
Todd Peterson; Utah Provo merkezli ve Blackstone’a 2 milyar dolara satılan bir ev otomasyonu firmasının kurucusu. Josh James; Utah merkezli geçtiğimiz günlerde 200 milyon dolar kâr ederek değerini 2 milyar dolara çıkaran iş zekası yazılımı Domo’nun kurucusu. Ryan Smith: Utah Provo merkezli, değeri 1 milyar doların üzerine çıkan bir anket yazılım şirketi olan Qualtrics’in kurucusu. Son olarak David Elkington; Utah Provo merkezli, 1.5 milyar dolarlık değere sahip satış yazılımı şirketi olan InsideSales’in kurucusu.
Tartışma, girişimcilik serüvenlerine, onların neler öğrendiğine ve girişimcileri yüreklendirmek için ne tavsiye vermek istedikleri üzerine odaklanmıştı.
Sizi sürükleyecek bir şey bulun
Girişimciler, birilerinin yanlış olduğunu kanıtlama arzusu ile dolu olmalıdırlar.
Bu konuyla ilgili bir örnek sunmak için James, ilk şirketi (Omniture) ile oldukça ilgili görünen potansiyel bir yatırımcı ile yaptığı konuşmadan bahsetti. Konuşma esnasında yatırımcı bir anda “şirketinin merkezi neresi?” diye sormuş. James, şirketinin merkezinin Utah olduğunu belirtmiş ve yatırımcı konuşmayı kesip, güle güle bile demeden arkasını dönüp gitmiş.
Bu James için oldukça önemli bir an olmuş. Yatırımcının arkasından bakarken, yalnızca şirketinin başarılı olması için değil aynı zamanda Utah’ın bir teknoloji merkezi olarak bilinmesi için de çalışacağına o an karar vermiş.
Mükemmel insanlar işe alın ve daha sonra yollarından çekilin
Bu madde 4 girişimcinin de uzlaştığı önemli bir ortak noktaydı. Mükemmel çalışanları işe almak konusunda birçok hikaye anlattılar. Aslında hepsi de bunun, bir şirketin kurucusu olarak yapabileceğiniz en önemli şey olduğunun altını çizdiler.
Pedersen kendini “sadece bir şeyler satabilen havalı bir adam” olarak tanımlayıp, biraz kendini iğneledi. Bu aslında onun becerilerinin azımsanmış haliydi. Fakat ardından operasyon yönetimi, iş geliştirme ve diğer hayati iş ihtiyaçları üzerine uzmanlaşmış insanları işe alması gerektiğinin altını çizdi ve asıl başarısının bu olduğunu ima etti. Belki sınırlı becerilere sahipti, fakat bu becerilerini daha önce bu işi yapmış insanları işe alarak hızlıca geliştirdi.
Exit için çalışmayın
Sahnedeki herkes şirketlerinin satın alınması için yapılan tekliflerden bahsetti. Bazılarıa bu teklifler çok erken ve sayıca fazla şekilde gelmişken, diğerleri az sayıda ama önemli teklifler almışlar.
4 girişimci de şirketiniz için belirlediğiniz exit içermeyen bir amaç uğruna çalışmanız gerektiğini düşünüyor.
Smith, konuyu son 7 yıldır tek düşündüğü şeyin Qualtrics olduğuna getirdi ve şunu söyledi; Şirketi bir birleşme esnasında bırakmak istediği zaman, Qualtrics’i yönetmek dışında hiçbir şey yapmak istemediğini farketmişti. Bu durumda neden şirketini satmak istesin ki?
James de onun ilk büyük macerası olan Omniture’ü sattığı zamandan bahsederken şatış tamamlandıktan sonra kendini çok rahatsız hissettiğini ve hemen yeni bir şeyler başlatmak istediğine vurgu yaptı. Kurumsal hayata uygun olmadığını ve başka bir startup’ı büyütmeyi tercih ettiğini fark etmişti ve nitekim ardından yeni bir startupla daha başarıyı yakaladı.
Girişimciler olarak, büyük başarılara imza atmış diğer girişimcilerin deneyimlerinden ders çıkarabilme olanağımızın olması mükemmel bir şey. Bu konuda internetin gücü, bilginin yayılma hızı gerçekten inanılmaz ve bizler 1980'lerde büyük başarılara imza atmış girişimcilere göre çok daha şanslıyız. Yeter ki nereye bakmamız gerektiğini bilelim. Kaynak