Latif Doğan "Küstüm Show" nu Televidyon.com'a taşır mı?
Çarşamba günü Fenerbahçe MTK maçı 2-0 bitmeden epey önce saat 17:00 gibi Serdar'dan kısa mesaj geldi "Geldim" Eyvah dedim, benden önce gitmiş Profilo'ya. Neyseki Metin ve Harun oradaymışlar. Serdar'ı buyur etmişler. Bir dediğini iki etmemişler. Etohum için bu toplantılara başladığımızda ilginin bu kadar kısa sürede bu aşamaya geleceğini planladık desem çok doğru olmaz. 17:30'a kadar etohum toplantısına katılmayı taahüt edenler teker düşmeye başladılar. Toplandığımız mekan açıldığından beri böyle bir kalabalık görmemiştir diye düşünüyorum. Bu cafenin adını bundan sonra yazmamaya çalışıyorum, çünkü toplantı sonrasında bizlere ayıp ettiler, bu sebeple de acil olarak başka bir toplantı alanı arıyoruz. Bu konuya yazı sonunda detaylı değineyim istiyorum.
Bu fotoğraf hakkındaki yorumlar için
Cep telefonu saatlerimiz 17:30 olduğu andan itibaren Kuzuloğlu sabırsızlanmaya başladı, o vakte kadar henüz 25-30 kişi gelmişti. (Dikkat edin "Kuzuloğlu" Kuzuluoğlu değil) Serdar saat 20:00 de teknosohbet.tv için çekimleri olacağı için fazla bağırmadan oturduğu koltuktan bizi bilgilendirmeye ve eğlendirmeye başladı. Anlatımına ilk arayı verdiğinde ve kendi saatine baktığında aralıksız 1 saat konuşmuştu. 1 saat zarfında 50-60 kişi doluşmuş ayakta sessizce onu duymaya çalışan büyük bir internet topluluğu oluşmuştu. Hatta alışveriş merkezindekiler ne oluyor burada böyle diye geçerken dönüp dönğ bakıyorlardı.
Televidyon.com 1 sene önce temelleri atılan bir internet televizyonu iş modeli. Yurtdışında revision 3.0 'u daha önce ziyaret ettiyseniz, model bir şekilde bu ıraksamış. Serdar ve Timur 1 sene öncesinde teknosohbet.tv 'yi dışardan bir yapımcı firmadan destek alarak başlattılar. Teknosohbet.tv'de Serdar Kuzuloğlu ve Timur Sırt teknolojinin her konusu üzerine 10-15 dk lık samimi çekimler yapıp bunu internet izleyicileri ile düzenli olarak paylaştılar. Timur Sırt Sabah gazetesi teknoloji editörü, Serdar Kuzuloğlu Radikal gazetesi teknoloji editörü. Her ikisininde televizyon, radyo deneyimi önceden olduğu için bu yaptıkları onlara leblebi çekirdek gelmiş olmalı ki, teknosohbet.tv 'yi Serdar MYK-Medya haline getiriyor. Timur hala teknosohbet.tv'de Serdar'la beraber program yapmaya devam ediyor. Bir de Milliyet Gazetesinden Şükrü Andaç bu projeye yardımcı oluyor.
Bu üç arkadaş uzunca bir süre basın içinde olduklarından dolayı birbirlerini çok yakından tanıyorlar. Teknoloji konusuyla ilgili olduklarından yıl içinde beraber bir çok seyahat yapıyorlar. Bu yolcukların birinde teknosohbet.tv fikri ortaya çıkıyor. Serdar Kuzuloğlu teknoloji tv kapanmadan önce bu kanalda program yapmış olmalarından ötürü televizyon konusunda program yapma istekerli tekrar yeşeriyor. Fakat herhangi bir televizyon kanalında teknoloji programı yapmak kolay değil keza seyredilme oranları bu tür programların düşük ve sponsor bulmak şart. Bu tür programlar için aylık 30-40.000 USD lık sponsor olmadan programlara başlamak epey güç. Serdar'ın deyişi ile o dünya Seda Sayan'ların, Latif Doğan'ların alemi. Dolayısıyla Serdar, Tümur ve Şükrü klasik televizyon kanalarında teknosohbet tarzı bir programın yapmak epey zor olduğunu biliyorlar. Aslında bu sebeple web üzerinde tv açmaya karar veriyor.
İnternet üzerinde televizyon için çekimleri el kameraları ile yapmaya başlarlar, ancak bu gözüktüğü kadar kolay olmuyor. El kameraları ile istedikleri kaliteyi yakalayamıyorlar, videoyu çektikten sonra işin montajı ve diğer işleri epey zor. Televizyonda çekim yaptıktan sonra ekibe "iyi çalışmalar hadi çocuklar" dersiniz sonra da çıkar gidersiniz diyor Serdar. Tabi kendi çekimini yapınca bir de bunun arka planı ile uğraşmak gerekiyor ki en zor tarafı bu. Montaj sırasında yavaş çekimde insan kendisini seyretmek zorunda kalınca bayılmak içten bile değil diye anlattı Kuzuloğlu, defalarca aynı kareyi izlemek sıkıcı olsa gerek. İşte profesyonel olarak montajın gerekliliğini farketmeleri de belki bu aşamada oluyor. Teknosohbet.tv için kendi küçük stüdyolarını kuruyorlar. Yeşil arkanı planın rengini yakalamak için boyacılarla uğraşıyorlar, ışıklandırma, ofis düzeni vb hepsi tek tek sorun oluyor. Bunların hepsini aşmaya çalışıyorlar.
Serdar MYK Medya'yı kuruyor (Timur ve Şükrü onu destekliyor) ama sadece işten artan zamanlarında ofise uğruyorlar. Tüm zamanlarını bugüne kadar ilk işlerine veriyorlar, profeyonel bir ekip kuruyorlar, bu ekip teknosohbet.tv 'yi yönetiyor. Serdar bu arada 1 Ağustos itibariyle Doğan Holding'deki işinden ayrılıp sadece MYK-Medya'ya odaklanma kararı alıyor. Bunu da toplantıda herkesle paylaştı. Teknosohbet.tv için kurdukları stüdyo sadece bir çekim için olmamalı diye düşünüyorlar, kendi içeriğini oluşturabilecek, süreklilik sağlamayı taahüt eden herkese bu kapıyı açıyorlar. İşte iş modeli buradan itibaren çalışmaya başlıyor. Televidyon.com bu iş modeli ile açılıyor. Teknosohbet.tv televidyon.com'un içinde bir kanal oluyor. Webrazzi.tv, dandun.tv, kafakafaya diğer ilk kanallar oluyor.
Serdar televidyon.com'da bundan sonra yemek, sinema, müzik vb alanlarda kendi içeriğini oluşturacak yeni kanalların açılacağını duyurdu, hatta tüm Türkiye'den kendi kanalını oluşturmak isteyenlere özel olarak "bende yaparım" sayfasından basvuruları aldıklarını söyledi.
Serdar samimi ve hoş sohbetini bitirdiğinde saatler 7'i geçmiş gibiydi. Kendi adıma Serdar'ın bu hoş anlatımından çok memnun kaldım, sessiz sakin 1,5 - 2 saat onu dinlemek çok zevkli oldu. Televidyon'nun hikayesini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederim.
Bu toplantıda ilk defa bir farklı fotoğraf makinası kullandık, daha önce kullandığımız standart kameralarda ışık problemi vardı, fotoğrafalar karanlık çıkıyordu. Bizde profesyonel bir kamera getirdik bu sefer ama çekimler biraz buğulu çıkmış. Bunları flickr, facebook üzerine yükledik. Tag'ler çoktan eklenmiş. Şekip bizlere topluluk kurmak için mixxt.com'da çok yardımcı oldu. Kısa sürede etohum'un sayfasını mixxt'e uyguladı. Etkinlikleri her kanaldan duyurmaya çalışıyoruz. Mixxt'e de mutlaka göz atmanızı öneriyorum.
Son 2 toplantıyı yapmış olduğumuz mekan Schiller maalesef çok gürültülü bir buzlu kahve yapılmaya başlandığında konuğu dinlemek çok zor. Yeni alternatif bir yer arıyoruz. Aradığımız yerin özellikleri
1. Samimi olacak, kurumsal olmaması tercih sebebi 2. Merkezi bir yer olacak, herkesin kolay ulaşabilmesi için 3. Sessiz bir dinleme alanı olacak, toplantı, eğitim salonu vb olabilir 4. Çay, kahve vb self servis ikramları olacak
Etohum toplantılarının yerini değiştirmek istiyoruz, önericeğiniz yer olursa çok seviniriz.