Kullanışsız Fikirler Üretmekten Vazgeçin
Fikir üretmek harikadır. Duş alırken, araba kullanırken ya da bir başkası ile konuşurken bir anda parlayan “Evreka” anlarınızı hatırlayın. Ne yazık ki çoğu zaman fikrinizi başkaları ile paylaşırken ardından hayal kırıklığı gelir. Genellikle diğerleri bu fikir için sizden daha az heyecanlıdır ve konuşmanızın ardından yükselen “Ama...” soruları ile karşı karşıya kalırsınız. Ürkütücü olan bu durumdan hemen herkes bir kere geçmiştir.
Neden fikirlerin çoğu geri çevrilmektedir? Bunun için çalışma arkadaşlarınızı, patronunuzu ya da potansiyel iş ortaklarınızı fazla ihtiyatlı olmakla suçlayabilirsiniz. Eğer anlattığınız kişiler fikirlerinizi kullanışsız bulduğu için kabul etmediyse haklı olabilirsiniz. Farklı fikirler üretmek sizi daha yaratıcı bir insan yapabilir fakat etkili ve yenilikçi olarak kabul görmek istiyorsanız fikirlerinizin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Korkularınızın üstesinden gelip fikirlerinizi reddeden insanlardan geri bildirim almaya başladığınızda, fikirlerinizin onların beklentileri ile uyuşmadığı ya da alakasız olduğu kanaatine vardıkları için kullanışsız olduğunun farkına varacaksınız. Bazen de fikirleriniz fazla yenilikçi, fazla karmaşık ya da fazla büyük olduğu hakkında geri bildirimler alacaksınız.
Fikirlerinizin etkili olması için bir problemi çözmesi ya da bir hayali basit bir yolla gerçekleştirmesi ve yönetimin beklentilerini karşılaması gerekmektedir. Aksi takdirde kabul görmeyecektir.
Sorulması gereken esas soru ise karar vericilerin beklentisinin ne olduğudur. Çoğu zaman aldığınız yanıt “Bilmiyorum” olacaktır. Bu yüzden başlangıç aşamasında herhangi bir fikir üretmeden önce beklentileri ortaya çıkarmaya çalışmalısınız. Eğer karşınızdaki insanların hangi problemleri çözmekte zorlandığını anlarsanız, onlara bu problemle ilgili çözümler sunabilirsiniz. Hatta beklentileri karşılayacak, bir problemi çözecek başarılı fikirler ortaya koyabilmek için işe ihtiyacı formülleştirerek başlayabilirsiniz. Aşağıdaki 6 soru fikirlerinizin genel çerçevesini belirlemek için size yardımcı olacaktır:
Neden yeni fikirler üretmeye ihtiyacınız var? (Ortadaki problem ya da zorluk nedir?)
Bu fikirleri kim kullanacak? (İç ve dış kullanıcılar kimler? Hedeflenen grup kim?)
Fikir nerede kullanılacak? (Hangi bölge, ülke ve kıtalarda?)
Ne arıyorsunuz?(Evrimsel ya da yenilikçi bir şey mi? Ürün, hizmet, süreç ya da yeni bir iş modeli için mi fikir arıyorsunuz?)
Fikrinizi ne zaman hayata geçireceksiniz? (Hangi yılda bu fikre ihtiyaç duyulacak? 2014, 2015, 2016?)
Yeni fikrin hangi kriterlere uyması gerekiyor? (Daha az maliyet, daha fazla karlılık, belli bir stratejiye uygunluk, yatırım bütçesi vs...)
Kullanışsız fikirler üretmeyi bırakmanın en iyi yolu, karar vericilerin beklentilerine en uygun, basit ve yeni çözümler üretmektir. Bu yüzden işe bu beklentileri ve kriterleri anlayarak başlayın.
Kaynak: