Kickstarter'da şimdiye kadar 100 bin proje fonlandı
ABD merkezli bir kitle fonlama platformu olan Kickstarter, kendi alanında öncü platformlardan biri olarak 2009 yılında kurulmuştu. Geride kalan 7 yılda gördüğü ilgi giderek artan Kickstarter, 7 Şubat tarihinde 100 bininci projesini fonlamayı başarmış.
Teknoloji ve sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra müzik, sinema, resim, fotoğraf gibi bir alanda projeler oluşturup kullanıcılardan destek istenebiliyor. Bu projelerin bazıları karşılıksız bağış isterken bazıları da yeni çıkaracağı ürünler için ön talep toplamayı tercih ediyor.
Bu iki yöntemle şimdiye kadar 1.9 milyar dolar Kickstarter üzerinden geçerek proje sahiplerine ulaştırılmış. Sadece belirlediği maddi hedefe ulaşabilen projeler para alabildiği için fonlanan proje sayısı ise 100 bin.
Kickstarter'da başarılı projelerin fonlanma süresi kısalmaya başlamış. 2009 yılında 100 projenin hedefine ulaşması 121 gün sürerken 2016 yılıyla birlikte bu süre 3 güne düşmüş. 200 bininci projeye ulaşmak 7 yıldan çok daha kısa sürecektir.
Başarılı olan 100 bin proje, 86 bin farklı ekip tarafından düzenlenmiş. Dolayısıyla başarılı girişimciler, birden fazla kez proje düzenleyip yine başarılı olmayı başarabiliyor. Bunlar arasında 8 bin girişimci birden fazla başarılı projeye imza atarken tek bir girişimcinin ulaşabildiği en yüksek başarılı proje rakamı ise 94 olmuş.
Kickstarter üzerinden projelere ulaşan 1.9 milyar dolarlık fon, 9.8 milyon kişiden toplanmış.
Elbette 100 bin proje içerisinde Pebble ve Oculus gibi yeni efsaneler yaratan projeler olduğu gibi büyük hayal kırıklıkları da var. Kickstarter'ın bu konuyla ilgili blog yazısından daha fazla veriye ulaşabilirsiniz.
Bilindiği üzere Türkiye'de Kickstarter gibi platformların kuruluşu, bağış konusundaki yasal kısıtlamalar nedeniyle pek mantıklı olmuyor. Ancak Türkiye'den bazı girişimlerin Kickstarter ve Indiegogo'da kampanyalar düzenleyip başarılı olduğuna şahit olabiliyoruz.