Kendiniz İçin Tasarlamayın!
Yıllardır girişimcilerin yaptığı en büyük hata müşterinin gerçek ihtiyacını görmek yerine geliştirdikleri teknolojiyi müşterilerin isteyeceklerine emin olmalarıdır. Teknoloji severlerin çoğu bir ürün tasarlarken önce kendileri için tasarlamakta, ancak kendi tatminlerini gerçekleştirdikten sonra ürünü gerçek kullanıcı gruplarına sunmaktadır. Eğer hiçbir zaman gerçek kullanıcılarla teste oturmadıysanız, az bir bilgilendirme ile ya da bilgilendirme yapılmaksızın en basit süreçlerin onlara nasıl zor geldiğini gördüğünüzde şoka uğrayacaksınız demektir.
Seçeneklerle dolu bir dünyada yaşamamıza rağmen biz insanlar genellikle daha az seçeneğin bize sunulmasını tercih ederiz. Daha az seçenek ve daha az karmaşa isteriz.
Bir restoranda oturduğunuzu ve elinizde çok fazla seçeneğin sunulduğu bir menü olduğunu hayal edin. Restoran sahibi size hayal ettiğiniz ya da isteyebileceğiniz her şeyi sunduğunu düşünmektedir. Fakat siz menüde yer alan seçeneklerin uzmanı değilsiniz ve zamanınızı bu karmaşıklığı çözmeye harcamak istemiyorsunuz. Bu yüzden garsona döner ve “Siz ne önerirdiniz?” diye sorarsınız ya da menüde yer alan spesiyallerden birini tercih edersiniz.
Restoran sahibi, şefler ve garsonlar menüdeki her bir seçeneği derinlemesine bilmektedir ve içlerinden şunu geçirirler “Bunda zor olan nedir? Sadece canın ne istiyorsa onu sipariş et!” Bu yüzden bir müşteri için yaşanılan en iyi restoran deneyimi ona en iyilerini limitli bir menü ile sunan ve müşteriyi strese sokmayan menüdür.
Acemiler için tasarla, profesyoneller için yapılandır
Aslında felsefe oldukça basittir. Ürünlerinizi teknoloji dünyasından olmayan “normal” insanlar için tasarlıyorsunuz. İnsanlara daha az seçenek sunun. Onlara sadece gerekli olanı verin. Ürününüzü anneniz için tasarlayın.
Verilerinizi kontrol ettiğinizde kullanıcılarınızın büyük bir çoğunluğunun uygulamanızı sıkça ziyaret etmediğini görüyorsanız, bu uygulamaya kolayca adapte olamadıklarını anlayabilirsiniz. Eğer kolayca adapte olamıyorlarsa büyük ihtimalle geri gelmeyeceklerdir.
Uygulamanız için gerçekten güçlü özellikler geliştirmek istiyor olabilirsiniz. Fakat bu özellikleri siz istediğiniz için, yani kendiniz için geliştiriyorsunuz. Eğer müşterilerinizin gerçekten bu özelliklere ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız onlara uygulamanızın bir yerinde “yapılandırma butonu” sunun. Onlara ürünü komplike hale getirebilecekleri seçenekleri bu yol ile önerin. Fakat bu butonu alelade bir yere koymayın, gizleyin. Sadece onu kullanabilecek müşterilerin bulabileceği, diğer müşterilerin ise kafalarını karıştırmayacak bir yere gizleyin. Uygulamayı yeni özellikleri ile kullanmak isteyen müşteriler o butonu bulacak ve o özellikleri ürününe ekleyecektir.
Herhangi yeni bir ürün ya da özellik geliştirdiğinizde kendinize sorun ”Müşteriler gerçekten bu ürünü/özelliği istiyor mu? ” Bir ürünü piyasaya sürmeden önce mutlaka son kullanıcılarınız ile birlikte test edin. Ürününüzü kendiniz için ya da arkadaşlarınız için geliştirmeyin. Aynı zamanda yatırımcılarınız için de geliştirmeyin. Genellikle tasarım deneyimleri ya çok az olacak ya da hiç olmayacaktır. Ürününüzü acemiler için, sıradan insanlar için tasarlayın. Unutmayın bazen daha azını sunmak gerçekte daha çok değer yaratır!
Kaynak: