Kadınlar bilgisayar biliminden neden vazgeçti?
1970 ile 1980 arasında bilgisayar bilimi kadınlar için son derece popüler bir kariyer tercihiydi. Fakat ne olduysa, 1985'te kadınların bu iş koluna katılımında ani bir düşüş yaşanmaya başladı. Katılım düşüşü göreceli olarak azalırken, 2005 ile 2010 yılları arasında çok sert bir düşüş yaşandığı da gözlerden kaçmadı.
Peki, kadınlar neden bilgisayar bilimden vazgeçti? Bir dönem kadınlar arasında en az hukuk ve sağlık kadar popüler olan iş koluna bakış açılarını değiştiren ne oldu?
NPR'ın Planet Money isimli programı, bu sorunun yanıtını bulmuşa benziyor. Uzmanlara göre, 80'lerde paylaşan Silikon Vadisi ve geek trendi, bilgisayarların sürekli olarak 'erkek oyuncağı' olarak pazarlanmasını sağladı. Bu pazarlama tekniği Hollywood'u etkiledi, WarGames ve Weird Science isimli ünlü filmler kadını tamamen bilgisayar biliminin dışında tutan anlayışı bilinçaltlarına yerleştirdi. Ünlü roman Hackers da yine aynı anlayışı taşıyan yapımlardan yalnızca bir tanesi.
Şansız bir şekilde bilgisayarların ve bilgisayar biliminin üzerine yapışan 'erkek oyuncağı' etiketi, kadınların dışlanmış hissetmesine yol açtı. Bu bariz cinsiyetçiliğin yol açtığı yaralar yavaş da olsa kapatılmaya çalışılıyor ve daha fazla kadın bilgisayar bilimlerini tercih ediyor.