Kadın girişimcilerin iş deneyimi daha yüksek ama kadın girişimci sayısı düşük
Başarılı kadın girişimcilerin geçmişine baktığımızda, hayata geçirdikleri girişimlerinde daha önceki çalıştıkları sektörlerdeki detaylıca boşlukları tespit ederek farklı bir bakış açısıyla girişimlerini uyguladıklarını görüyoruz. Araştırmalara göre kadın girişimcilerin %84'ünün daha önceden iş deneyimi var. Ayrıca kadın girişimciler ekip çalışmasına daha fazla önem veriyor. Bu bakış açısı da işin sürdürülebilirliği açısından girişimin başarıya ulaşmasını sağlıyor.
Elbette iş kurmaya niyetlendiklerinde zorluklarla karşılaşan kadınlar da oluyor. Toplum yapısı sebebiyle özellikle yaşı belli bir seviyenin üzerinde olan kişilerin düşünce yapısı girişimciliğe, özellikle de kadınların girişimci olmasına pek olumlu gözle bakmıyor. Bu gibi durumlar da kadınların pasifize olmasına neden oluyor.
Kadınların karşılaştığı sorunlar ilk adımı aştıktan sonra da devam ediyor. Kadın girişimciler ilk başarısızlıkta aile ve çevre baskısını daha fazla hissetmeye başlıyor. Elbette bu sadece Türkiye'nin bir sorunu değil. Girişimciliğin toplum tarafından yüksek oranda kabul gördüğü Amerika'da bile kadın girişimcilerin oranı oldukça düşük. Dolayısıyla Dünyanın neresinde olursa olsun bir etkinliğe gittiğinizde kalabalığın %75'i genelde erkeklerden oluşuyor.
Neyse ki yeni nesilde kadın girişimcilerin sayısı git gide artıyor. Bu yıl İTÜ BigBang'in en çok kazanan girişimi olan Vivosens ekibinde 3 kadın ve 1 erkek var. Ayrıca şu an KOSGEB de pozitif ayrımcılık yaparak kadın girişimcilere verdiği destekleri oranını daha yüksek tutuyor. Belki kendi girişimleri olmasa da birçok önemli girişimin Türkiye temsilcileri de kadın. Örneğin Uber ve Facebook Türkiye sorumlusu olarak ülkemizin yetiştirmiş olduğu başarılı kadınları tercih etmiş.
İş dünyasında kadınların rolünün çok önemli olduğu ortada ve bu daha fazla başarılı kadının, daha fazla kadın girişimcinin göz önüne çıkmasını sağlamaya başlıyor. Dolayısıyla kadın girişimci sayısı düşük ancak gelişmeler umut vadedici. Türkiye'nin kısa vadede çok başarılı, Yemek Sepeti ve Markafoni gibi 'exit'lere imza atacak kadın girişimciler çıkaracağından hiç şüphemiz yok.
Yazı: Hilmi Öğütcü