Kadın Girişimciler için 5 Öneri
Bir girişimcinin kadın ya da erkek olması önemli mi, neden böyle bir ayırım yapılsın ki diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat maalesef iş dünyasının bazı alanları erkekler tarafından epey ele geçirilmiş durumda. Bu alanlarda bir kadının ciddiye alınması ve kendini göstermesi özellikle startup şirket veya projelerde zor olabiliyor. Ayrıca kadın olmanın, yani hassas ve hisleri güçlü olmanın iş dünyasında bazı avantajları da olabilir. İşte bir kadın girişimciye verebileceğimiz 5 öğüt:
Biraz cesaret ve kendini adama: Özellikle iş dünyasının teknik bölümlerinde kendini göstermek zor olabiliyor, bildiğiniz bir bilişim konferansı mı var? Ben oraya ait değilim diye düşünüp evde rahat koltuğunuza yaslanıp bir film izlemek yerine harekete geçip o konferansta yer almalısınız.
Eşit kazancı başlatan siz olun: Acı ama gerçek. Bir araştırmaya göre 2016 yılında hala bir erkeğin kazandığı her 3 liranın karşılığı olarak bir kadın 2.3 lira kazanıyor. Bir kadın lider olarak şirketinizde çalışanların kazançlarının bu anlamda eşitlenmesini sağlayın ve bunun savunucusu olun.
Kelimeler güçlüdür, doğru kullanmak gerek: Erkek egemen bir alanda ciddiye alınmak için kelimelerinizi kabalaştırmak, erkek diline çevirmek zorunda değilsiniz. Kadınlar iş dünyasında erkekleşmek zorunda değiller. “Erkek gibi kadın” olmadan da başarılı olunabilir. Hatta hassasiyet, doğru kullanılırsa bir güçtür her zaman.
Yardımsever olun, o zaman istekleriniz de gerçekleşir: Belki fona ihtiyacınız var, belki bir ortaklığa, belki danışmanlığa. Bodoslama buradan ilerlerseniz şansınız yaver gitmeyebilir. Siz önce gönüllü işlerde görünün, yardım kuruluşlarında görev alın, ya da belki bir blog açıp deneyimlerinizi paylaşın, işin bu kısmını siz belirleyin. Göreceksiniz ki isteklerinizi bu kanal yoluyla elde edebileceksiniz. Cömertlik her zaman kapıları açar. Kapıları çalmadan önce sizinkinin açık olduğundan emin olun, o zaman inanın ki size de pek çok kapı açılacaktır.
İçgüdülerinize güvenin: İş hayatında elbette hayatımızı en çok kolaylaştıran etmenler elbette istatistikler ve gerçek sonuçlar, elle tutulur bilgilerdir. Fakat bu bilgiler her zaman başarılı olmak için yeterli olmayabilir. Yani iş hayatında her zaman 1+1=2 değildir, bazen 1+1’e karar vermek için iç sesinizi dinlemeniz gerekir, özellikle kadınların içgüdüleri her zaman çok daha sağlamdır, bu yüzden kulak vermenizi tavsiye ederiz, geribildirimler her zaman önemlidir ve örneğin işinizle ilgili olumlu karşılıklardan çok olumsuzlara da kulaklarınızı tıkamamanız ve üç boyutlu düşünmeniz yararınıza olacaktır.