Kaan Bingöl ve Ahmet Başaran - NetMera.com 16 Kasım 2009
Yer: İstanbul
Tarih: 16/11/2009
Konuşmacılar: Kaan Bingöl ve Ahmet Başaran
Şirket: NetMera.com
Konu: NetMera.com
E-tohum tvdeyiz.Bu gün kü konuğum Kaan ve Ahmet netmera.com un kurucusu.İki tane ortak yanımda.Aslında Martısoft’un kurucuları ama netmera da onların yeni ürünleri demiyim uzun süredir üzerinde çalıştıkları hizmet ve yeni bir sosyal ağ. Nedir Kaan netmera?
K-Netmera.com sosyal ağları yapma sitesi aslında.Günümüzde çok sayıda sosyal ağ çıktı biliyorsun.Markalarında buna ihtiyacı var.Kendi communitylerini oluşturmaları,kendi sosyal medyalarının daha fazla medyadan daha fazla yararlanmak imkanı sağlamak istiyorlar.Ee biz bunu nasıl hızlandırır ve kolaylaştırırız.Yazılım tarafını nasıl neredeyse hiç yazılım geliştirmeden,hiç kodlama yapmadan çözebiliriz üzerine gittik.O sayede bir platform oluşturduk.Netmera sosyal medya platformu.Bu plapform sayesinde irili ufaklı tüm kurumlar hatta bireysel kullanıcılar kendi sosyal ağlarını veya sosyal communitylerini içerebilecek uygulamalarını çok hızlı ,kolay.hiç yazılım geliştirmeden ortaya çıkartabiliyorlar.
-Ahmet bu programı kurmak için yazılım bilmeye gerek varmı?Ne yapmak lazım? site çalışıyor şu anda.
A-Site çalışıyor.Şu anda şey yapılabilir.0 kodla beraber bir sosyal ağ sitesi yaratılabilir.
-Bu sosyal agda neler var mesela?
A-Şu anki development yapımaksızın kullanılan sosyal ağda işte blog,fotoğraf,video,müzik,forum,grup,etkinlik bunların hepsi hazır geliştirilmiş durumda.Ançak burda şöyle bir özellik söz konusu bizim platformumuz aslında Google tarafından liderleştirilen opensocial standartının bir hayata geçirilmiş hali bir inplantasyonu. Standartıda şöyle bi standart ee işte linkedin. myspace,yahoo,Google bütün hepsinin arkasında durduğu bi standart.yaklaşık 650 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal ağlar tarafından desteklenen bi standart.Eger siz şey yapmak istiyorsanız şu haliyle netmar yi kullanıp sosyal ağınızı üretebilirsiniz.Ama ben bi kod yazmk istiyorum,bunu zenginleştirmek istiyorum diyorsanız o zaman opensocial standartına uyumlu bi şekilde ve istediğiniz platformda java olabilir, .net olabilir, php olabilir herhangi birisiyle uygulamanızı geliştirip bizim platformumuza ve opensocial destekleyen, bu 650 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal ağlardan herhangi birine koyabiliyorsunuz.Bizde opensocial standartını hem yakından takip ediyoruz hemde destekliyoruz bi tarafdan katkıda bulunuyoruz. Developmentıda oldukça eğlenceli bir şey aslına bakarsanız. Bu açıdan ikitane faydası var developerlara.
Bitanesi hani bizim platformun hariçindede şeyleri takip etmelerini ben tavsiye ediyorum bu sosyal medya platformu böyle uygulama geliştirme yapılarını,özelliklerini.Çünkü bu bambaşka bi çığır açıyor.Çok fazla büyükmiktarda kullanıcılara ulaşma imkanı sağlıyor.
Birde bizim platformdada çok ufak tefek zenginleştirmelerle,uygulamalarla yani bir oyun yazabilirsiniz,işte örneğin sağlıkla ilgili bi tane ufak uygulamayla beraber ona ilave edip sosyal ağınızı açabilirsiniz ve çok kısa sürelerle bu tarz uygulamaları hayata geçirebilirsiniz.
-Kaan bunun için para ödemelerine gerek varmıkullanıcıların?
K-Bedavadan başlıyor.Platformun ücretsiz bi versiyonu var.Bu versiyonda standart özellikleri,standart bizim geliştirdiğimiz modülleriki onlardan bahsedecem bi sosyal ağın ihtiyacı olan tüm uygulamaları nerdeyse bulabiliyorlar.Bunu ücretsiz başlayabilirler.Kendi markalarını koymak isterlerse platformda bir whitelabel dediğimiz markasız bir sürümüde var.Bunu kullanarakta yine aylık bi bedelle aylık çokda yüksek olmayan bedellerle kendi markalarını tamamen hiç netmera gözükmeden sadece kendi markasını promote eden hale getirebilirler.
-Bu White label dediğimiz olay ne yani markanın sizin bütün adreslemenizden bağımsız kendi alan adıyla beraber,tasarımıyla beraber açmasından mı bahsediyoruz?
K-Evet evet e-tohum.com gibi mesela.e-tohum.com/net dedik işte burdaki networkü burda oluturabiliyoruz dimi?
K-Evet aynen tasarımıda istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.
-Bunu yurtdışında sağlayan servisler varmı?hımmm ondan sonra sizin onlardan farkınız ne?
K-Dogru yurtdışında birkaç servis var bu alanda .En bilineni ning dir .O bu alandaki lider diyebiliriz Amerikadaki ürün olarak.Bizim farkımız bir iki tane .Bitanesi Ahmetin dediği gibi opensocial standartına destekliyoruz. Bizim için kendine has özel bir dil veya özel bir yapı özel bir api öğrenmesi gerekmiyor.Bizim bütün destekledigimiz standartlar ya dünyada kabul görmüş starndartlar opensocial gibi veya developerın zaten bildiği ortamlar.Dolayısıyla bize özgü bi yapı öğrenmek zorunda değil.Bizim için öğreneceği veya bildiğini kullanabilir.Ögreneceği şey de zaten bütün sosyal ağlarda geçerli apilar
_Bi örnek varmı kullanan şu anda?
K-Evet.Kurumsal tarafta bu White label çözümümüzü en son Efesin bir Rock müzik yarışması var. Rock ‘ın dark 2010. Onun etrafında hem yarışmanın bir merkezi olacak
-Adresi neydi?
K-rockndark.com.Buradan hayatta.Buradan hem yarışmaya katılabilir müzisyenler hem oy verebilirsiniz yarışmanın oylaması ordan sürüyor hem de Rock müzik severlerle birarada olacağınız kendine has bir sosyal ag
-Burda ne kadar üye oldu bu arada?
K-10 bin.10 bini geçti en son.
-Bi şey diyordun Ahmet araya sözünü girdim.
A-farklarımızla ilgili bikaç tane daha şey var .farklarımızdan bi tanesi mobilite.Üzerinde çalıştığımız yoğun çalıştığımız şeylerden bitanesi de bi sosyal agın burda yaratılan sosyal agın çok kolaylıkla cep telefonlarından da erişilebilir olması.Bunuda biz aynı şekilde servisle beraber veriyoruz.Bir başka farkımızda şöylede bir farkımız var biz bu bütün platformların arkasında aslında şöyle bir mantelite var.Software mümkün olduğunca kolay ve ucuz geliştirip bunuda SaaS modeliyle çok geniş kitlelere yayabilmek.Örnegin bizim sitemizi kullanan bir developer şablon dediğimiz bir mantıkta şey yapabilir. Futbol kluplerin yönelik bir sosyal ağ tasarlayabilir ve ondan sonrada bunu satabilir,dağıtabilir yada futbol klupleri girip kendileri bu siteleri yaratabilirler bu tamamen futbola özel.Müziğe özel olabilir yada işte yöresel derneklere ilişkin olabilir.Bizim burda hedefimiz çok kolay bi şekilde uygulamayı zenginleştirme imkanı sağlayarak çok hızlı servis çıkmasınıda bi taraftan sağlamak.Bide bunun mobilini ilave etmeyi düşünüyoruz.Bu aslında Telekom dünyasındaki servislere ve platformlara benziyor bi taraftan.Bir hayli ileri.Böyle bi yapı.
_Peki sanırım yeriniz Gebzede dimi .Tübitak tanda destek alan bi proje bu.
K-Evet Tübitak destekli.Gebzede martısoftun ar-ge ofisi var.Ayrıca romeo olarakta biliyorsun Bakırköyde bir ofisimiz var.Orda devam ediyoruz.
-Ve devam ediyor sanırım.Orda geliştirmeye devam edeceksiniz önümüzdeki dönemde.Sadece Türkcemi yayınlanacak yoksa yabancı pazarıda düşünüyormusunuz.
K-Kesinlikle. Site zaten ilk olarak İngilizce olarak yayına geçti. Şimdi yeni Türkçeleştirdik.Tamamlıyoruz Türkçeleştirmesini .İngilizçe den sonra Türkçeye geçtik müşterilerle Türkiyedeki müşterilerle beraber işte Efes gibi. Dolayısıyla yakın zamanda da eğer yapabilirsek yıl sonuna kadar çevre ülkelerde özellikle Rusca başta olmak üzere çevre ülkelere çevirisini yaparak tanıtmak istiyoruz.
-Nasıl ilgi nasıl.Yani özellikle firmalar mı ilgi gösteriyor yoksa bireylermi ilgi gösteriyor.Site yayını olduktan sonra kendi networkünü yayınlayanların sayısı arttımı?
K-Şu anda daha çok firmalar.Kendi markalarını sunmak isteyen firmalarla görüşüyoruz.Onlardan iyi bi ilgi var.Yeni yeni projeler başladı hatta medya dünyasından.Dolayısıyla orada ben kendi sosyal ağlarını oluşturmak isteyen,kurmak isteyen firmalardan ilgi bekliyorum Türk pazarına yönelik.Ürün tanındıkça ,oturdukça biz az daha orta ölçek kobi dediğimiz firmalara geçecek servisler sunacağız bu özellikle developerlarla beraber daha niş onların daha seveceği uygulamaları üzerine ekliyerek çünkü dediği gibi bir uygulama platformu bu çok değişik uygulamaları ordan hayata geçirir piyasaya bir SaaS sunabilirsin.Orda kobilerde daha büyük bi büyüme bekliyorum 2010 la beraber.
A-Ben bişey daha ilave edeyim burda ben hep teknik tarafında şeylerden bahsediyorum ama bu mimari işte uygulamanın mimarisi opensocial standardıda aslında birazcık web in gelecekte alacağı şekle benziyor.Önümüzdeki yıllarda web in alacağı şeklin cloudcomputing ile beraber beraber böyle bir yapıya sahip olacağını düşünüyorum. Bir sürü servisin çalıştığı belkide artık mimariler üzerinde nerde olduğunu bilmediğiniz bir sürü servisin hayatta olacağını ve sizinde o servislerden mashup yaparak onları apile giydirip sunacağınız bi ortam aslında.Portal teknolojilerinin de yeni halinin böyle olacağını düşünüyoruz.
-Netmera de buna uygun bi alt yapı.
A-Netmera de buna uygun bi altyapı olarak tasarlandı ve bunlada aslında bi bakıma firmalarada yepyeni bi teknolojik alt yapı sunuyoruz bi taraftan.
-Eee son olarak Kaan e- tohum firmalarına neler sağlıyorsunuz?
K-E-Tohum da çok güzel girişimler var takip ediyoruz bizde.Onlara nasıl destek oluruz diye baktık.Çünkü bi kısmı sosyal medya ya sosyal ağları içeriyor bu projelerin doğal olarak.Bu günün konusu olduğu için bu yeni gelişimlerin. Biz yine netmera nın misyonu na uygun biçimde onların teknolojik handikapını ortadan çıkacak veya teknolojiyi bir sorun olmaktan,yazılım geliştirmeyi sorun olmaktan çıkartmak üzere birincisi prototip geliştirmeleri aşamasın da netmera nın bu kurumsal dediğimiz white label sürümünü etohum girişimcilerine etohum tarafından seçilmiş girişimcilere sunuyoruz. Böyle bir yardımımız olsun.
_ Bu sayede onların
K-Çok daha hızlı yani bikaç ay alabilecek bir süreci birkaç hafta da geçebilecekler.Bu sayede yatırımcılarına veya senin sunacağın kişilerede çok daha çanlı bir örnek. Yani kafalarındaki fikrin daha olgunlaşmış bir örneğini sunabilecekler.Sadece prototiple kalmaya bilir. Ondan sonraki aşamalarda da netmera platformu nu kullanarak girişimlerini devam ettirebilir
-Kaan,Ahmet çok teşekkür ederim geldiğiniz için.Etohumun bi sonraki programında görüşmek üzere.