İyimser Bir Girişimci Misiniz?
Bardağın yarısı dolu mu yoksa boş mu? Gerçekten bir önemi var mı? Aslına bakarsanız bardağı açıklama şekliniz çevrenizdeki dünyayı nasıl gördüğünüzü yansıtmaktadır. Bardağın yarısını dolu görenler karşıt guruba göre daha iyi satışçılardır, daha az depresif olurlar ve daha motive çalışmaktadırlar. İyi haber ise eğer kendi düşünce deseninizi keşfederseniz bunun üzerine çalışabilir ve olaylara nasıl yanıt verdiğinizi değiştirebilirsiniz.
Eğer girişimciyseniz bir maraton koşucusunun dayanıklılığına ihtiyacınız vardır. Girişimci olarak başladığınız kariyerinizde bardağın dolu tarafını görmek, gün içinde sürekli karşılaştığınız problemlere bir çözüm üretmenizi ve sorulan sorulara daha rahat yanıt vermenizi sağlar. Girişimci olarak fikir aşamasından çıkış aşamasına kadar en az iki yönlü pek çok çelişki ile karşı karşıya kalırsınız. Başarılı girişimciler şirketlerini büyütürken, sıklıkla kesin doğru ya da kesin yanlış diyemeyecekleri kararları vermeyi öğrenirler. Sonuç ne olursa olsun önemli olan devam etmektir.
İyimser girişimciler daha başarılı problem çözücülerdir
Negatif duygular beynin geniş düşünme ve yaratıcılık kapasitesini kısıtlamaktadır. Korku ve stres; kızgınlık, suçluluk, panik, kırgınlık ve utanç duygularını tetiklemektedir. Pozitif duygular ise kişiyi hızla negatif duygulardan arındırmaktadır. Fredericson’un hazırladığı girişim başarısızlıkları raporuna göre kendine güvenen girişimciler başlangıçta şirketini daha iyi pozisyonlamakta ve diğerlerine göre daha başarılı olmaktadır.
Yapılan çalışmalar pozitif kişilerin negatif kişilere göre %88 oranında daha fazla satış yapabildiklerini göstermektedir. Bir süreçte ilerlerken negatif insanlar pozitif insanlara göre 3 kat daha erken vazgeçmektedirler.
İyimser olmak kendini saf yerine koymak ya da her şeyi toz pembe görmekle ilgili bir durum değildir. Gerçek iyimserler çevrelerinde neler olduğuna çok iyi kilitlenirler. Gerçekler hakkında doğru yaklaşımlarda bulunmak ve pozitif olmak size gerçek fırsatların kapılarını açar.
Çoğu insan iyimserlerin gerçekçi olmadığını ve gerçek dünyayı çarpıttıklarını düşünmektedir. Fakat gerçekleri temel alan iyimser olan biriyseniz, istatistiksel olarak diğerlerinden daha fazla para kazanacaksınız demektir.
Bir girişimci olarak iyimserlik seviyenizi aşağıdaki soruları kendinize sorarak ölçebilirsiniz:
Sıklıkla yenilikleri araştırıyor ve yeni şeyler deniyor muyum?
Karşılaştığım bir probleme çözüm oluştururken yaşadığım zorluklara rağmen eğleniyor muyum?
Yeni ya da farklı bir şey denerken, öğrenirken kendimi rahatsız olmuş ya da çekinik hissediyor muyum?
Başkalarından yardım istemeye açık mıyım?
Başarılı girişimciler şirketini kurarken ve büyütürken yaşadığı olumsuzluklara rağmen fiziksel enerjisini düşürmeyen, kararlılığını sürdüren, yorulmadan vizyonunu korumaya çalışan, dayanıklı kişilerdir. Her zaman satış yaparlar. Anlattıkları hikaye sınırları zorlayan, ilgi çekici ve ikna edicidir. Hikayelerini anlatırken her zaman dinleyicileri ile vizyonlarını paylaşma istekleri vardır. Aldıkları sonuçlardan kendilerini sorumlu tutarlar ve her daim ileriye doğru bakmak gibi bir disiplinleri vardır. Tabi ki tüm bu kişilik özelliklerinin ardında iyimser olmak vardır. Tüm büyük girişimciler iyimserdir. Tutkuları, inançları ve yapabilecekleri onları gelecek için çizdikleri pozitif vizyona taşır.
Kaynaklar:
Startup Must-Haves: Perseverance and Optimism
Optimism Should Be at the Top of an Entrepreneur's Checklist