İşe bir fikirle değil bir değerle başlayın
Değerler ebedidir. Onlar bir şirketin temelidir ve her şey değişse bile onlar değişmez.
Girişimcilerin çoğu
Yanlış kişileri işe almaktadır
Yanlış ürünler geliştirmektedir
Ve müşterilerini yanlış yerlerde aramaktadır
Bir şirketin davranışını başka şirketlerin ne yaptığına bakarak şekillendirmeye ihtiyacı yoktur çünkü bu davranış aynı müşterileri etkilemeyecek ya da aynı değeri yaratmayacaktır. Olay rakipleri belirleyip onları yenmeye çalışmak kadar basit değildir. Stratejinizi başkalarının ne yaptığına göre değil, oyunun kurallarını bilerek ve ondan keyif alarak belirlemelisiniz.
Tüketiciler artık kimlerden ürün aldıklarına ve o şirketin nasıl bir değer sunduğunu konusunda daha dikkatli davranmaktadır. Bu yüzden değerlerinizi açıkça belirtmeniz ve bu değerler için mücadele etmeniz gerekmektedir. Değerlerinizi belirlemek adına beyin fırtınası yapıp sonra bu listeyi bir kenarda unutmayın. Onlarla yaşamalı ve her gün onlara sadık kalmalısınız. Değerleriniz davranışınızla ilgilidir, nasıl davranmak istediğinizle ilgili değil…
Değerlerin yokluğunda tüm kararlar yalnızca daha karlı olmak için alınır.
Değerlerinizi nasıl belirleyebilirsiniz?
Yaşamınızda ya da kariyerinizde dikkate değer ya da sizin için bir dönüm noktası olan olayları düşünün. Ve bu olayları – pozitif ya da negatif – sanki birisi sizin biyografinizi yazıyormuşçasına kaleme alın.
Pozitif bir olay için hangi değerlerin varlığı sizi tatmin ettiğini belirleyin.
Negatif olayların hangi değerlerin yokluğunda meydana geldiğini ya da hangi değerlerin bu olaylara sebep olduğunu açığa çıkarın.
Her dikkate değer olay için belirlediğiniz değerlerin listesine bakın ve bu değerlerin daha derine inip inmediğini araştırın.
Hangi değerler dünyanızın mükemmel olması için vazgeçilmezdir?
Kendi başınıza belirlediğiniz bu değerleri bir başkası ile konuşarak daha da netleştirebilir, başlangıçta yüzeysel olarak geçtiğiniz kısımların önemini gözden geçirebilirsiniz. Eğer bir iş kurmayı düşünüyorsanız önce kontrolünü sağlayabileceğiniz şeylerin sorumluluğunu alın. Şöyle ki:
Amacınız
Değerleriniz
Çalışacağınız insanlar
Geliştireceğiniz ürün ya da hizmet
Etkileşime gireceğiniz müşterileriniz
Oluşturmak istediğiniz kültür
Gerisi kendiliğinden gelecektir.
Kaynak: